破產聯盟

查看: 7274|回復: 43
打印 上一主題 下一主題

就 2009/4/24 銀行公會的兩項改善建議進行會員咨詢

就 2009/4/24 銀行公會主席王冬勝表示針對破產個案急增,將會提出兩項改善建議進行會員咨詢。

根據明報 http://hk.news.yahoo.com/article/090424/4/buka.html

銀行公會主席王冬勝表示,針對破產個案急增,他們提出兩項改善建議。

王冬勝表示,破產個案升至1872宗,是自2003年10月以來的新高,銀行公會提出兩項建議,幫助破產人士。

他表示,首項建議為債務重整試驗計劃,銀行將考慮在破產管理處,放置人手,協助申請破產人士,考慮其他債務重組方法,以免破產,但這涉及地方及人手問題。

王冬勝亦指出,考慮加快銀行與銀行之間的債務重組計劃,幫助涉及人士。

本聯盟歡近銀行公會主動提出建議。覽於來聯盟有超過 30% 新破產或短期想破產人士瀏覽及本聯盟為本港最大規模的破產人士之網上社區,本聯盟現希望各會員對銀行公會將會所提出的意見進行咨詢。本聯盟不排除以正式途徑,去信銀行公會表示我們的切身意見或與其他圖体就此作出回應。

請會員留下您的意見。
1. 如果銀行協助有需要人士申請債務重助,有關申請費用會否比申請破產所需的費用便宜?

2. 如果信用卡的利息仍然持續高水平,是否會增加申請破產的人數?

3. 銀行濫發信用咭正是促進破產人數不斷上升的主要原因.
最直接Cut數,盡加長年期...盡減還款利息,失業期間又如可........

回復 #3 ely07 的帖子

認同, 不過...幾間最大嘅啱啱年頭先襟住嚟搶, 出埋信同你玩show hand, 話cardholder可以唔跟佢哋加嘅息率...咁咪清晒啲數佢囉.....

----------------

個人嚟講-已成事實,努力"渡"過呢四年! 共勉之!!!

回復 #2 gpo4074 的帖子

同意John兄說法:

1. 申請費用應比現行'破產"及"債務重組"費用為
2. 利息是一個源頭,不斷"加信用額"亦是一個"凶器"
3. 為我們的下一代著想,懇請銀行"不要再濫發信用卡"....阿門

評分

參與人數 1城市人氣 +5 收起 理由
gpo4074 + 5 英雄所見全同

查看全部評分

致所有會員

因 admin 不熟悉論壇通知運作,可能令閣下電郵地址被爆光,本人為此道歉。
我個人覺得:
1. 銀行會唔會對記錄良好而剛失業的客戶有不小於半年免息期或免還期
2. 破產管理署減低低入息人士,或剛失業人士減低收費,或以法援幫助
3. 銀行需效法馬會設立基金,去教育人去使用信用卡或理財
4. 立即停止向所有學生發信用卡
5. 政府需對學生進行審查,所有接受政府借貸的學生不得參予任何形式的投資活動
我想幫助要針對:
1. 剛失業人士
2. 投資失利 (唔係投機)
3. 過度使用信用卡
4. 學生
5. 賭或投機

同埋,點幫助破產人士去面對生活問題
1. 點去申請,主要是錢問題,我覺得對象是一般人,點重有個萬幾去破產
2. 點樣重新建立理財方式
3. 點樣去重新生活,例如住屋,食,交通費
4. 銀行會否對完成破產的人士提供低額的信用卡
5. 好似馬會,銀行及投資公司需每年根據某比例提供一筆錢去教育人點樣為之投機,點為之娛樂
1) 對失業人仕及短暫出現經濟有問題,而以往一直維持良好還款能力的人,銀行應推行空窗期,係依段期間,應給予他們有限期的優惠,例如停息及暫時停止償還min pay.以免他們雪上加霜,加快步入經濟困景.

2)重新審核銀行客戶信用咭的信貸限額,唔好再不斷提升信用咭限額.發現有問題客戶,應減低信貸限額,以免出現經濟危機.

回復 #7 admin 的帖子

Admin 大人

個人認為
政府可以做嘅係:
首先要"教導"市民如何"改善"先洗未來錢這個習慣,可先從教育(納入通識課題)著手,然後是媒體(包括電視、綱上、報章...等),破產最大的"凶手"是自我管理習慣,銀行(信用卡)只是"凶器",要正視問題,公民教育會是首要課題。

銀行可以配合嘅係:
推出不同型式的"預付卡"代替信用卡(當然,信用卡仍可保留但只供信用良好的客戶使用),
一方面可以"滿足"市民"look"卡嘅習慣及避免攜帶大量現金,另方面銀行仍可從商戶中獲取"利潤"。

以上純粹個人意見,如有得罪,敬請見諒!
仲有一件事,係令到破產人仕全部人都非常不安的問題.

就係可唔可以向政府部門反應,當破產署發信通知比破産人仕時,可唔可以唔用印有破署管理署的信封,用普通政府信封.

話晒破產都係一件私人事,唔應該咁樣做.雖則沒有公開向其他人公開你是破產人仕,但係用印有破署管理署的信封,就等同公開咁濟,例如郵局人仕,郵差,屋企人收信先,亦會知道晒.

可唔可以向平等機會委員會反映下呢?
應該係去私隱專員公署反映.
比面Admin(特登PM通知我)先發表意見,

講真早幾日見/知個新聞出...我第一時間覺得冇咩用,

因為D人去到申請破產,係破產署門日先話幫佢...有咩用?阻止D人破產---等追數上門?搵笨:)

想幫人不如早D...發信同D債仔傾下計.減下息.長D分期付款,

成日搵收數上門嚇人...

結果:

聰明D...破產

笨D...走佬

最傻...自殺

銀行真心想幫破產人士?不過為左盤生意

如果真係有心...就解除破產之後,取消黑名單...比我地從新做人.
宜家先黎講 ? 遲唔遲d 呀?

我舊年10月, 就是比貴行迫爆廠, 我跪係度都唔用我傾

你d職員仲串過碼頭古里....  宜家破左啦 , 工都冇埋, 牌又釘左

你話點幫 ???

回復 #13 bb_q_888 的帖子

取消左黑名單,即刻多左十萬八萬人申請信用咭.

回復 #15 gpo4074 的帖子

你冇錢..冇工作...咪一樣唔批.

你都唔會想第二次破產,我亦相信銀行唔會咁笨批十萬八萬比你,

最多一萬二萬.

你唔想..都可以唔申請信用咭,

我只係想開戶口容易D,唔洗比人左查右查

其實有好多人唔係想破產,只不過係銀行信用卡超高利息,本人有一些愚笨建議例如銀行應主動向那些面臨破產客戶(又其係超高利息的信用卡戶)提供4年免息或超低年息e.g. under10%的年息的還款方案同埋係這4年內暫時停止那些人的信用卡直至4年後所有債項還清,因我覺得其實有好多人想還,只不過係超高利息令人還不起莫講話4年,就算40年都未必還到,同埋唔好下下用收數,因為有好多人都係比收數逼到破產,重有要檢討發卡制度,因絕大多數銀行寄張預先批核卡只需簽回及確認可用,實在太濫了,如果銀行有商有量我想那會有這麼多人會破產ar??
銀行公會咁講即係有意思想幫助未破產的人,而唔係幫助破產中及完左破產破產期的人!
我有無會錯意呢?
同意 小林林 講,銀行公會目的都只係未破產人士!
且重點都只在於債務重組方法,根本主要都係為減輕銀行嘅業務損失吧!
早前講過,以每月1500人破產計,每單撇帳50萬,每年達到90億!在商言商,我諗要商家佬諗計就嘥氣。
我個人意見...強烈建議由政府成立"債務重組審計處",由政府審核個別個案提供"低息債務一筆清"貸款,審批運作像破產處,還款計劃像強績金,申請費用列入還款額內,定額每月扣除,相信咁樣幫助最大,好過掉6000入強績金去益基金啦!
講都尾銀行都係為左自己,幫助破產人士....去到破產署先幫?

到時可能你比左錢...有張表格先肯同債仔傾<都比左一萬破產表格>,

根本就係攪唔掂,最後一步...先會諗破產  <三分之一結局/結果>

你一失業...一毫子都無得還?冇咩好傾...即刻找收數同你傾計

銀行得把口講係無用,即減信用額或cut咭d人死(破產)得更快.

發現個客有問題咪專人打電話同佢傾傾<減下息/分期>

銀行之間合作,比債人有機會債務重組---減輕債務重組費用<免費更好>

香港人都唔想破產同走數,

不過而家經濟咁差...有咩辦法