破產聯盟

查看: 13746|回復: 49
打印 上一主題 下一主題

破產期滿後中請信用咭

本人已經破產期滿,因工作關係很想申請一張信用咭,之前在某條件下成功申請過一張,但這機構往年停辦信用咭業務,又要重新申請,已不在過往欠債銀行申請,在較泛門旳的外資銀行x邦,但也失敗.請問有那位仁尼/姐有成功經驗分享心得?Aexx 及Prxxx Cr 也失敗過....Public (x眾)機會怎樣?
我07年年中試過申請aeox,但失敗.詳細情況如下:
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=185&extra=page%3D1

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=186&extra=page%3D1

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=184&extra=page%3D1

回復 #2 gpo4074 的帖子

我知申請批核很困難,若最後也失販(x眾),也沒辦法.  
現在很多時在商店看見"銀聯"卡,也上網尋找過,好像是大陸銀行發的信用咭.  我也在大陸工作, 有朋友知是什嗎?
在香有Debit Card申請 或 購買嗎?

回復 #1 Tonylau 的帖子

我試過成功申請, 過程如下:

當我取回解除破產令後大約兩星期左右, 收到Axxn信件是邀請已解除破產人仕申請信用咭, 大約是申請表+解除破產令(copy)+$100手續費(成功發咭才收), 不可以到分行申請, 只需寄回資料便可. 之前我也有欠Axxn大約30萬, 後來申請成功, Limit 1萬, 好過無, 有時用來網上購物或者買機票. 或者申請上網; 不欠數, 月月清.
好多謝 Samtsang 嘅資料,
我都聽講過有咁嘅一回事,而家得到証實了,但想問問....是多久前的事?
看來是AXXn主動邀請的,你是期滿了,還是辦了解除破產証明之後才收到邀請信呢?
不知我們主動向Axxn申請,成功機會大不大?

回復 #5 温sir 的帖子

我在06年7月期滿, 9月收到信, 剛剛在9月拿到解除破產令. 我想他們有記錄.
另外我想主動向Axxn申請成功不大, 因我再申請其他銀行也不成功

回復 #6 samtsang 的帖子

多謝你!我都是想他們會去查記錄的。
我個人就不打算期滿後再申請信用咭了,但期滿後再看情況吧。
希望你多些上來,以你經驗為其他同道人一起分享,謝謝!
Hi,  我都想問下, 其實係咪AEON 會主動聯絡
我05年破左產, 舊年終於還曬所有全部錢, 同埋都法庭都判左 annulment bankruptcy order
取消左個破產令, 不過我都係申請唔到卡, 連debit card 都 reject........
同埋我係咪要主動同環聯update自己資料?
謝謝.

回復 #8 disc 的帖子

當然一定要主動向環聯update自己資料啦,但以我所知作用都不大,都係申請唔到咭嘅。
我見好多"過來人"嘅經驗,申請咗破產之後,你主動還清而取消破產令,同期滿後解除破產令,個信用評級都係一樣,
即係話還咗都係等於-----白還!

回復 #9 温sir 的帖子

我今日問左環聯同埋send曬d野俾佢地update, 咁我就問佢地個信貸評級會係咩 grade, 因為我已經還曬錢同取消左個令
果到d職員答我, 話好似我咁係唔會有評分喎.............  之後我就申請埋要番自己份報告睇啦, 竟然見到自己個record 係幾間銀行到還多左錢囉........我諗住打去OR 到問之前負責我個CASE個主任啦, 留左言唔覆囉........
我相信你可以從小額度,申請羅番D錢。
原帖由 disc 於 13/1/2009 20:46 發表
我今日問左環聯同埋send曬d野俾佢地update, 咁我就問佢地個信貸評級會係咩 grade, 因為我已經還曬錢同取消左個令
果到d職員答我, 話好似我咁係唔會有評分喎.............  之後我就申請埋要番自己份報告睇啦, 竟然見 ...

我意思係我哋曾經搞過破產,咁無論係期滿或取消破產令,銀行都會列入黑名單,除非有好強烈理由支持,否則都好難申請到卡.......
其實我自己完左4年之後係無做過任何野既, 更無去環聯UPDATE個紀錄.

我都唔知有無想錯, 只係知道環聯係一個"DATABASE"所有銀行都可以ACCESS既資料庫, 入面就好似一個CAMERA咁, 只要有人出現過就紀錄左.

係環聯既網頁寫明, 欠款既紀錄KEEP 7年, 破產KEEP 8年, 其他野KEEP5-7年. 即係話如果我2000年破產, 係2008年就應該CANCEL呢一項既紀錄; 但係如果2000-2008年當中又去UPDATE自己既RECORD, 例如2005年去加一項解除令, 呢個2005年既RECORD就KEEP到2013 (8年); 2006年去申請CREDIT CARD被REJECT , 呢一項又KEEP到2013.....咁個RECORD就真係無完無了咁一直KEEP住破產既身份了.

唔知有無想錯呢? 有人可以指點一下嗎?
你嘅講法理論上好合理喎,
環聯嘅情況我唔多清楚,我只係知道,喺銀行入面嘅記錄,我哋嘅戶口名側邊有個"紅"色字。
環聯過左 8 年唔 keep,銀行會呢!

法律上你可以要求銀行刪除記錄,但係我就唔信真係會,只係 keep 住唔給一般員工睇。
收到, 即代唔代表過左8年 就去d 之前無欠款既銀行開戶, 佢自己唔知我破產, 環聯亦再無我欠其他銀行錢既記錄 (欠款+破產都cancel record). 只知現有出糧戶口既資料 (紅色字我就真係唔知點喇; 點可以知道呢?) 就可以同普通人一樣開戶, 投資, 申請credit card even mortage 呢?

理論上我係咁想, 不過唔知實際係點...
去 破產 FAQ 10 - 破產期完結後開銀行戶口及申請信用咭
有會員成功!

http://hkiva.org/viewthread.php?tid=186&highlight=
据我所知,(我無實際見過!)一般銀行電腦,一輸入我哋身份証No.,電腦就會顯示我哋嘅個人資料,喺電腦嘅右上角有個格仔,如屬"黑名單"人仕,格仔就有個紅色字,乜字就唔記得嘞,總之有紅字嘅户口就一般職員唔可以處理,要高級職員跟進嘅。
我喺邊度聽返嚟,我都唔記得咗,年紀大,勿怪!
我都希望呢度有熟悉銀行運作嘅人仕,提供一啲資料認証吓。
如破產人的現有戶口同普通人的戶口有分別嗎,一般人睇得出嗎?
原帖由 gko 於 2009-1-24 23:43 發表
如破產人的現有戶口同普通人的戶口有分別嗎,一般人睇得出嗎?

無分別,只有銀行自己知.