破產聯盟

查看: 5161|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

銀行查封出粮戶口

我係she.com 睇到有人話,己經破左產,但個出粮戶口俾銀行封住,足足有成6個月....中間包括破產管理處出信叫銀行解封及金管局告上法庭.....法官都要求銀行放錢.......但銀行一個拖字,令到果位仁兄攞唔到佢應得既粮..........

我想問下衣個現像係咪好普通架?..........我都準備緊攪破產, 我擔心好多人都試過咁樣......
補返條link....大家有時間自己去睇睇詳細個案資料~~
http://community.she.com/message ... d=967738&page=2

回復 #2 cj_nori 的帖子

喂~ 2004-05-31.....四年前喎!!

我諗銀行而家唔會咁做,除非想上報紙.

回復 #1 cj_nori 的帖子

應該唔洗太擔心嘅,反正已考慮破產,首要解決目前的經濟危機,
其他的不用想得太遠

回復 #1 cj_nori 的帖子

提提你銀行唔會係破產後扣你錢,反而會你破產前做....

銀行係唔問你...你出糧時扣起哂...找你d欠款(近期d會員報上來)

你睇多d出文,要睇近期...銀行手法改變左好多.

請教出糧問題

我係做政府合約工嘅,一定要經戶口或者劃線支票出糧,我遞咗申請等排期到六月尾,咁我六月頭份糧點算好?我等份糧生活架?請各位大大相救~

回復 #6 magmak 的帖子

得閒可以去破產須知道了解吓,好多都幫到你
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1258&extra=page%3D1

reply #7

dik06 大大~

我唔係亂咁問

我都有睇過

但連結似乎開唔到

同埋係唔係到排期口攪就得?

定係要寫咩信架?

回復 #6 magmak 的帖子

哎呀:) 又是戶口的問題
那你已入呈請書,現在戶口的情況是怎樣?
是已遭凍結嗎?可以說多少少資料嗎
例如那一間銀行,有無欠債等...
再按照你的情況提供意見吧!
對唔住,已修正連結。
我入咗呈請
出糧戶口在痕生
本來欠痕生一萬的
但佢一知我呈請咗就取消咗個credit card account
上庭係六月尾

我個account冇$的
應仲未被涷
但照各位大大的資料顯示
我怕六月頭被涷戶口
趕唔到出糧

申請破產的$都是問親戚朋友借的...
出糧份錢好緊要

回復 #11 magmak 的帖子

哎呀!咁你知唔知公司可否轉戶口出糧?

你可以係破産前向高等法院申請一份銀行戶口解凍令,不過你自己衡量番,因為申請要時間.詳細如下:
破產FAQ 47 - 自己搞戶口解凍令(高等法院)
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1258&extra=page%3D1

另外如果你可以轉銀行戶口出糧,可以考慮某幾間細銀行,佢地大多數頒領前都唔會被凍結.詳細如下:
破產 FAQ 08 - 儲蓄戶口
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=183&extra=page%3D1
但如果頒令前用緊匯豐,
我又無欠匯豐錢,
又會不會被凍結?

你排期到6月尾,你公司6月頭出糧,
如果你星期一去攪解凍,排期兩個禮拜,應該趕得切6月頭出糧,
之但係,你欠恆生錢,銀行唔知會唔會扣起你d欠款,呢d就要第2d,弟兄姊妹答你

回復 #14 301 的帖子

會唔會凍結都冇關係,你一但入左紙,照道理,你戶口d錢係任何人都唔郁得,除非你申請左

回復 #15 dik06 的帖子

所以我建議佢如果可以轉戶口出糧就最好

回復 #17 nokia 的帖子

我諗而家唔得啦,佢已經入左紙,唔知開唔開到新戶口

回復 #18 dik06 的帖子

有啲細銀行係得架
原帖由 magmak 於 2009-5-17 16:02 發表
我入咗呈請
出糧戶口在痕生
本來欠痕生一萬的
但佢一知我呈請咗就取消咗個credit card account
上庭係六月尾

我個account冇$的
應仲未被涷
但照各位大大的資料顯示
我怕六月頭被涷戶口
趕唔到出糧

申請破產的$ ...

你入左紙而又未正式破產..."痕生"係一定唔放過你任何錢,

一定扣起你欠佢架錢...最少都凍結左你先.

係好多會員講過...唔好唔信,"痕生"試過好多次.