破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

報告+問題

首先多謝呢度各位分享經驗的板主及朋友
以下係我的小小報告
我3月27號搵左黃律師幫我申請破產
同日下午宣誓及入紙、排期(排左5月5號)及fax俾銀行
4月初收到律師電話通知官冇野要問
所以我同律師都唔使上庭,會當日自動頒令
一星期後收到破產署封信
內容大約係講如果我係當日被頒令,我必須頒令破產當日三日內約約委任律師行會晤及交文件
5月5號根據黃律師的指示十一時後打去律師行約時間交文件
5月7號早上去左委任律師行交文件
我本身失業但下星期有新工返啦
我今早打電話俾破產主任
佢話唔使咁急通知佢搵到野做
佢話我而家最急切的應該係要開一個戶口出糧用
佢問我想開邊一間銀行,重叫我可以今早或下午上去取信
我本身今日會去深圳未必趕到去取信
又未決定開邊間銀行
佢話決定左後話佢知,可以寄俾我都得
我又問佢係唔係每次離開香港都要通知佢
主任話二年前法例已經通過左係唔須要通知主任
佢話只要唔係長時離外以致搵唔到人都冇乜問題

我想問一下我本身係用開HSBX冇欠佢地錢
但想轉中X銀行,亦都冇欠過佢地錢
開戶會有問題嗎?

回復 #1 hong 的帖子

你不如打去問新公司睇吓佢哋用邊間銀行出糧啦! 如果開咗間新公司唔用嘅仲煩!
要搵主任開過!!!

p.s.  你有破產局嘅 開戶信/解凍信 就唔到銀行有問題架啦; HSBX 要每日平均有5000如果唔係就收每月$50蚊服務費(有一啲情形下可獲寬免 你自己同銀行CONFIRM啦), 而中x就$10蚊開倒戶, 不過中x你最好去總行開啦!
係呀!我今日去律師樓交文件,律師都話短線出外不必通知,
除非嫁人需移民就另計喎
至於戶口問題,同意再生人說法,先瞭解新公司是否需指定銀行戶口出糧再作考慮
祝你 工作順利呀
而中x就$10蚊開倒戶, 不過中x你最好去總行開啦!

點解要去總行開?

係呀!我今日去律師樓交文件,律師都話短線出外不必通知

黃律師都有同我講唔超過5日唔使報,但係代收文件的律師行就話離開一日都要同主任講喎
重要提我話每次都要報,日日上就日日打,打到佢話唔使報喎
咁我諗住正式破左後第一次離開香港,打去俾主任穩陣d
結果主任就話唔使報啦

回復 #4 hong 的帖子

其實都唔使一定去總行開既,你就自己方便囉.