破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有冇人試過?

1.我一家4口,房署比左個單位我地調遷,我拎左key喇~係咪要通知主任先?
2.之前個一人單位退左比房署.咁水費既按金同屋既按金都會用支票寄比我.咁我而家冇野做.又冇戶口,咁拎唔拎得番呢?
3.我上星期上左大陸冇通知主任,怕唔怕?

回復 #1 kwanma 的帖子

你個問題....好攪笑

你搬屋一定要通主任,但搬定左再打比佢都得.

呢我真係唔知,你通知主同一齊問佢,佢會開個戶口比你.

我外判話離開三日內係冇問題,多過三日搵唔到你....:)

如果連續上去最好fax通知下佢,如果債權人投訴你....可以加你破產期.

你去散下心...唔洗咁擔心.
bb_q_888,
唔該哂..咁我遲D先一齊問下個主任..THANKS~~~~~~~~~~~~~~~~~~
今天問左啦~
搬屋佢叫我書面通知就ok.
而水費按金個度..佢話唔可以因為咁而開個戶口比我.佢要我比左張支票佢..
我話.咁我新屋都要交按金.佢要我自己再拎$出黎交.有咩道理呀....
咁唔通電費既按金我就咁轉左(可打電話上去就咁轉)佢又要我拎幾百蚊比佢啦喎!

回復 #4 kwanma 的帖子

我其實幫你諗左個解決辦法....

就係欠!! 你唔好交由佢扣按金....最後補差額(當然最好打去問左先,話自己失業)

或問可唔可扣按金?(房署)

你無現金/支票收入...就唔破產主任事,你都可以解釋邊有錢搬屋...所以咪扣按金,

你又唔可以借,邊有人肯比咁多錢你?
thanks你,,
房署唔會理水,電按金既...
電費按金就可以由舊屋搬過黎新屋,
但水費唔可以...唉~~又要拎幾百蛟出黎...
我個破產官好衰..態度都唔好............

回復 #6 kwanma 的帖子

所以我叫你(最尾一個月)欠盡,cut水表電表.時先補個差額.(你到時已經無按金攞啦~ )

你破產官好衰..態度都唔好... 你跟破署主任?還是外判?

回復 #7 bb_q_888 的帖子

我舊個度唔駛交水費,亦都冇尾數.所以我個時交幾$按金佢就比番哂我(出支票)
我係跟破署主任既~