破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產期滿後中請信用咭

如同破產處講用返現有戶口帳號得唔得?
??你係講頒令嗰時?...係可以嘅!你比你想用嘅戶口No.比主任出開户信就得嘞。但唔代表銀行一定接受喎!
明白唔該晒,晚安。
原帖由 温sir 於 2009-1-17 00:44 發表

我意思係我哋曾經搞過破產,咁無論係期滿或取消破產令,銀行都會列入黑名單,除非有好強烈理由支持,否則都好難申請到卡.......

Rght La....
原帖由 samtsang 於 2009-1-12 11:21 發表
我試過成功申請, 過程如下:

當我取回解除破產令後大約兩星期左右, 收到Axxn信件是邀請已解除破產人仕申請信用咭, 大約是申請表+解除破產令(copy)+$100手續費(成功發咭才收), 不可以到分行申請, 只需寄回資料便可.  ...

I'm Same too.
原帖由 gko 於 2009-1-24 23:55 發表
如同破產處講用返現有戶口帳號得唔得?

你想保留現有戶口帳號,你記住同主任講係拎戶口解凍信,係保留現有戶口,而且你要講埋A/C no及邊間銀行比主任知,因為佢要打係封信到.
至於另一種開戶信,係用來開新戶口.
原帖由 温sir 於 2009-1-24 23:01 發表
据我所知,(我無實際見過!)一般銀行電腦,一輸入我哋身份証No.,電腦就會顯示我哋嘅個人資料,喺電腦嘅右上角有個格仔,如屬"黑名單"人仕,格仔就有個紅色字,乜字就唔記得嘞,總之有紅字嘅户口就一般職員唔可以處理,要高級職員跟進嘅 ...

銀行職員只要輸入破產人士既 ID number, 就 check 到你有麻煩野!!
通常會在 ID 後, 有一大串數字, 就係你幾時申請破產, 破產編號等資料。
(即使閣下已被法庭頒令解除破產, 此記錄仍在!!)
如果要開戶口既, 就要求你提供更多証明, 如果係白撞既, 佢地就會打發你走!!

評分

參與人數 1城市金錢 +10 收起 理由
gpo4074 + 10 我很贊同

查看全部評分

原帖由 chanchen 於 2009-2-1 11:39 發表

銀行職員只要輸入破產人士既 ID number, 就 check 到你有麻煩野!!
通常會在 ID 後, 有一大串數字, 就係你幾時申請破產, 破產編號等資料。
(即使閣下已被法庭頒令解除破產, 此記錄仍在!!)
如果要開戶口既, 就要求 ...

係法律上來說,銀行唔可以再保留你的記錄,環聯都唔得。

但係:
你的破產資料會係信貸資料庫會保留8年,原來法庭公眾紀錄會永久保存,咁即係無計啦。

破產 FAQ 30 破產、按揭、物業
http://hkiva.org/viewthread.php?tid=387&extra=page%3D1
各位師兄, 剛剛成功申請安信精明卡, limit $5000.

評分

參與人數 1城市人氣 +10 收起 理由
admin + 10 多謝資料

查看全部評分

原帖由 samtsang 於 2009-2-9 10:43 發表
各位師兄, 剛剛成功申請安信精明卡, limit $5000.

你點申請?可否分享下? 例如要有什麼文件,在網上申請還是寫表格...   3q!

回復 #30 遊戲 的帖子

是下載表格申請, 填好表後 fax,  文件: ID copy, Salary statment copy, address copy and 解除破產令 copy. 後來有 staff 來電 fax 一些文件加簽. 大約 two weeks 便收到卡.
原帖由 samtsang 於 2009-2-9 11:47 發表
是下載表格申請, 填好表後 fax,  文件: ID copy, Salary statment copy, address copy and 解除破產令 copy. 後來有 staff 來電 fax 一些文件加簽. 大約 two weeks 便收到卡.

那我又想請問下你,是否剛剛解除破產令不久 還是都已過了有三、幾年?

回復 #32 遊戲 的帖子

It's about two and half years.
大家好, 如果申請附屬咭, 會唔會易d呢? 我男朋友有張hsbc白金咭,而fix saving 都有 $$ , 佢試下申請比我, 未知得唔得, 有消息再同大家分享...

回復 #34 小小丹尼 的帖子

照我所知hsbc批咭好嚴....你之前有冇欠佢錢?

申請附屬咭應該易d,但係個額可能係共用.不過都係要睇鋃行批唔批.

幾年前...我有家人有工做(當時有一萬).有儲蓄,係在恆生出糧,但係申請hsbc咭就唔批...

回復 #35 bb_q_888 的帖子

thanks bb_q_888 (運快來),
hsbc都有欠大約3k到, 不過我一直都係hsbc出糧, 而持咭人在hsbc有6位數字定期, 所以我就試試囉, anyway 都申請中, 知道結果有同大家講...
我2007年3月解除破產的,剛剛在這裡知道有前人話可以申請安信精明卡,就試下申請,點知唔批!因為佢話我破產時有欠渣打卡數。

咁就再試下Aeon啦!係要親身去分行申請,仲要帶埋解除破產令。諗著若果Aeon都唔得,就等到5年後無晒破產記錄先再申請過。雖然我之前都有欠Aeon錢,點知佢都批咗visa card比我,都有$10,000 Limit,真係幾好!

$10,000 Limit 對於現在的我嚟講,真的很夠用。因為只係用嚟去旅行訂酒店,買野我都係用現金的。

不敢,亦不會再亂用信用卡了!

渣X曾經高價過百億買入 Chxse Maxhattan Card 業務,點知 Maxhattan ID班客質素唔高,渣X為了快的回寵,增加生意,有一、兩年亂Q咁加信用額,之後進軍私人貨款業務,再買安X,crossover互sell account,我地破產都多得佢唔小,破產人數屢創新高,渣X出唔少力!
原帖由 温sir 於 2009-1-24 23:01 發表
据我所知,(我無實際見過!)一般銀行電腦,一輸入我哋身份証No.,電腦就會顯示我哋嘅個人資料,喺電腦嘅右上角有個格仔,如屬"黑名單"人仕,格仔就有個紅色字,乜字就唔記得嘞,總之有紅字嘅户口就一般職員唔可以處理,要高級職員跟進嘅 ...

我已解除了老破2年8個月,想在大陸(河源)買樓,如果在大陸做按揭(透過國內的銀行),因為屬"黑名單"人仕,會有沒有影響?
請給點意見。
兩地銀行系統不同,應該無問題,大部份香港人買大陸樓會搵永X,東X做按揭,大陸四大銀行你都係避免幫襯,費時第時查到你過去記錄,加你息,不如試下河源的本地銀行,睇下有無河源市XX銀行,或河源市農村合作社等。老柴兄,係咪打算結婚呀?安置女方家人?