破產聯盟

查看: 6622|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

大家的親戚朋友同事, 知唔知你已破產?

當然可以嘅話就唔好比人知,特別係同事,最親的;如兄弟姊妹 就冇所謂,因為畢竟一家人,一定會支持!
我曾經同個朋友講過下我破產,但並非詳細講,之後佢三年到現在都冇搵我. ... ....
9年幾前,我d非常好的舊同學仔及所謂舊同事都知晒.

跟住就無人搵番我.

回復 #3 gpo4074 的帖子

係唔係而家知道一清二楚,邊d係真正朋友
我好多朋友都知,但係而家冇哂朋友囉,唉
自已最親的屋企人包括老公, 媽咪, 家姐, 姐夫 同 細佬 弟婦全部知道,
自已一家人無所謂.  而朋友就只得一個知, 但我地仍然係好朋友, 佢
亦都無因為我破產而疏遠我.............我相信真正的朋友係唔會介意
對方是破產身份的
原帖由 hic2008 於 2009-2-12 18:06 發表

呢個世界好現實,
被人知道後會少左d"親戚;朋友"
原帖由 gpo4074 於 2009-2-12 21:43 發表
9年幾前,我d非常好的舊同學仔及所謂舊同事都知晒.

跟住就無人搵番我.

我想起一句說話係.......XXX無人問 富在深山有人知
破產係一個好私人的事,唔洗同人講...

但係同你好親家人就一定要講,有家人支持精神上會感覺好d,

如果你咩都唔講,除了自己有壓力,家人都會懷疑/不安,

人總係自私同保護自己,又無諗住同佢(朋友)借...多一個少一個無問題.
我家人全不知道,只有一個真正的朋友 和 上司(朋友)知道.....她/他們都有借錢給我渡過難關 !
全家人都知道, 當時ex 男朋友及小量朋友都知, 佢地而家都仲係我朋友, 但現任男朋友就未知, 其實都爭扎中, 知唔知係咪咁重要呢??大家比d意見我...

回復 #11 小小丹尼 的帖子

無需要...咪唔好講,到有需要先講,

佢係鍾意你...就唔應該介意,其實每人都應有自己秘密,
你同佢講又改變不了事實.

除非你自己好想同佢坦白,但你又知唔知佢接受到嗎?
你而家無呃佢,只不過無講比佢聽...
你唔講係無問題~
原帖由 小小丹尼 於 2009-2-23 17:08 發表
全家人都知道, 當時ex 男朋友及小量朋友都知, 佢地而家都仲係我朋友, 但現任男朋友就未知, 其實都爭扎中, 知唔知係咪咁重要呢??大家比d意見我...

咁就要睇下你介唔介意你比佢知道之前因乜事破産了,我覺得如果要講就早D講.
原帖由 小小丹尼 於 2009-2-23 17:08 發表

咁睇下你對呢段感情有無信心.

但要留意的是,如果你地兩個打日打算一齊夾份供層樓,曾經破產的人未必能夠申請到貸款.

不過如果你第日搵到勁多人工或發左達,呢個就吾再係問題.

又或你自己儲番d錢,只係負責比首期,而你伴侶就負責供樓.
多謝大家既意見, 我會好好考慮一吓..
個人忠告,如果呢段感情剛開始,就最好早d講左你的背景.

否則拖吓拖吓,到第日感情穩定左就會麻煩.
我就話要早講嘞,除非未決定係咪真命天子啫,既然叫得做"現任男朋友",講好過唔講!

回復 #11 小小丹尼 的帖子

你"現任男朋友"對你都幾好,如果你唔想瞞住佢都可以同佢講,

不過..你都要有d心理準備,佢會點睇呢件事.

無論張咭出唔出到,你都應該把呢次機會...講(破產),<我覺得你唔想瞞佢>

出唔到咭---講(原因可能因你破產)

出左...講你唔想用,比返佢...(講原因),愛你都照比你用啦~

回復 #18 bb_q_888 的帖子

多謝你呀...我會想清楚的..
我就淨係話俾太太知道, 至於話唔話俾兩個仔知, 就尚未決定!
其他所有親戚朋友, 父母姐妹, 我都不會話俾佢哋知道!