破產聯盟

查看: 3233|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

請幫手睇睇我個case

扣除mpf月入$20000

3年來累積欠債45萬左右, 冇賭錢, 冇勁買野, 冇投資, 不過係比哂我老公o係大陸做生意(正當的), 但他生意失敗。

在大陸生活了2年多, 近年天天中港兩邊走返工。有2個女, 一個將會讀幼稚園, 我想安定下來了, 亦金錢上支持不了我老公, 想帶兩個女返香港住。

我保守估計須要以下開支, 總數已是$25000(即-$5000), 我可以怎麼辦? 因帶住兩個女, 一定要搵人湊。另外, 年尾應該可以畢業不用交自己的學費及會加人工$5000(前後+$3000)。我應該申請破產嗎?
食飯錢         3000
車錢         840
電費         500
水費         100
煤氣費         200
上網費         150
手機月費         68
屋租         5000
供養父母         1000
預留交稅         500
醫療費         500
女兒學費        1600
育兒什項        1500
什項        1000
校車        540
工人        3800
自己學費(我在part time讀書) 3500
more details

我之前欠的都是personal loan同卡數, 之後今年2月做了兩間一筆清如下:

1. wing hxng: 每月$4000,
2. citibxnk: 每月$3500

個個月都有還錢, 其他卡數有hangsxng, citikawxhbxnk, dbx, citibxnk (還min pay)
個人認為非必要唔好申請破產,可以試下債務重組,
因為破產之后真係有好多野唔方便,例如 bank account,出國...等
就算妳申請破產,我覺得以下幾項唔以列入申請破產時嘅基本每月生活支出:
上網費         150
預留交稅         500
醫療費         500
校車        540
工人        3800
自己學費(我在part time讀書) 3500
以上純個人意見,講錯唔好見怪
如你已做了一筆清而又o.k.的話,我個人亦認為非必要唔好申請破產,
因為會影嚮你將來置業或貸款,對下一代都有負面影嚮,盡量做一個有誠信既人。
(純個人意見)
看你情況,好似非破不可

但如果你破產,個主任批生活費時,可能會問你老公d事,例如 : 你們是否
已離婚 ? 他有否收入等...,因為你所列出的開支,大部份應是兩個人一起負担

而自己學費項目,應會取消
多謝你地o既意見呀, 其實, 如果我唔破產, 我一個人冇能力帶兩個女返香港生活。我老公, 我地感情ok, 不過佢生意就係冇收入, 其實係我一個人比家庭生活費o既。而我讀書讀o左幾年架啦, 仲有半年就畢業, 會唔會批呢?!
原帖由 tomytomy 於 2009-6-1 18:31 發表
個人認為非必要唔好申請破產,可以試下債務重組,
因為破產之后真係有好多野唔方便,例如 bank account,出國...等
就算妳申請破產,我覺得以下幾項唔以列入申請破產時嘅基本每月生活支出:
上網費         150
預留交稅   ...

tommy 講嘅大致上都會係咁, 而有好多例如屋租呀之類都要除開計.... 至於讀書就
我覺如果在申請破產前先預繳了半年學費,便應該可以畢業。

請大家給點意見可唔可以...

回復 #1 ivasy 的帖子

我數口真係唔多好,但係你有2萬一月收入...如果破產....

通常會比銀行要求外判,佢地搵d外判係會好努力咁cut你開支.

你有老公...佢有做野...咁佢要比返一半開支/生活費.
(佢唔會理你老公冇收入,佢地可能咁問你....如冇收入做咩生意?)

佢地點批真係難了,如果唔批你工人...你又可以點做?

你又就黎加人工...但生活就更差.
其實你份工咁穩定,加上你年尾又話會加人工,咁不如 IVA 啦。
你有無問過欠45萬,IVA每個月要還多少?

雖然可能還款時會辛苦d﹐但唔好忘記你重有個老公,佢雖然做生意
無收入,但可以出來打工賺錢幫保吓,兩公婆慳d洗,可以慢慢搞翻掂條數

但如果你決心搞破產,除非你報你老公失業,否則生活將會同IVA差唔多
多謝哂呀, 原來有咁多未知知數, 我都係先了解一下iva, 請問知唔知李律師做唔做iva的? 謝謝!
DRP 又得唔得呢? 同埋你話"李律師"係?
原帖由 reborn 於 2009-6-3 11:07 發表
DRP 又得唔得呢? 同埋你話"李律師"係?

I think "李律師" means miss Wong (Introduced by roy)
原帖由 avayaman 於 2009-6-3 11:35 發表

I think "李律師" means miss Wong (Introduced by roy)

我諗可能講緊黃律師老公
係呀, 我係想講黃律師呀...點算, 想9月返來住呀, 個女要讀書了...