破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

點先可以解凍個戶口而又唔使cut???

我頒左啦!!!哈哈
前幾日打左去比主任叫佢出信比我解凍個戶口,
但比佢玩左我幾日,激屎我,打政府工既人都係一樣,
做野慢,唔上心,唔打去追都唔理,打左比佢佢話叫我
去攞開戶信,但以我所知開戶信係開一個新戶口出糧用,
我其實係要問佢攞開戶信定解凍信呢?
因為我而家個戶口係出糧用,如果解凍左我以後係唔係
可以用呢個戶口出糧?我而家可以點做?

回復 #1 浪子18 的帖子

如果你講得唔清楚...

佢多數都係叫你開"新戶口" (攞開戶信).

要用"舊戶口"(攞解凍信)

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=774&extra=page%3D1

主任有大把野做,可能對你d小事唔多上心.(對你來講當然係大事)

你只好自己比多d心機跟.

回復 #2 bb_q_888 的帖子

如果到時佢比錯信我,佢會唔會比埋封解凍信我?
又或者到時可唔可以攞另一封信?

回復 #3 浪子18 的帖子

你問我...我問邊個?

你再打去問佢....

你今次記得攪清楚,唔好講錯...

再問下要有帶咩 .  (借口...唔係比佢鬧)

回復 #3 浪子18 的帖子

解凍信係需要提供銀行A/C no,而新戶只需提供開邊一間銀行,吾會攪錯的.
你要傳真你嘅訴求比主任,用白字黑字寫清楚就唔會有錯,
如上述roy哥已有範本比你參照清楚。
我都係岩岩攞完解戶信無耐,我就覺得佢地辦事認真喎,
你怪人地做野唔上心,你自己都要同人交代得清清楚楚:)

回復 #6 nokia 的帖子

我就係白紙黑寫清楚我要邊個戶口解凍,
有曬銀行名同a/c no.,重解釋埋用黎出糧用,
我打比佢個時我唔知係佢講錯定係真係
幫我攪錯...
唉!!!
而家都唔理,聽日去到至算...

回復 #6 nokia 的帖子

解凍左之後係唔係以後都可以用番呢個a/c.??
定係一定既時間內會再凍結?

回復 #8 浪子18 的帖子

以後都可以用,除非你在這四年間需要開另一銀行戶口才需結束此戶口,
如你上述所講,你個主任又真係有啲:) .....
不過算喇!最緊要解決問題啫,聽日再同佢搞清楚喇.
攪掂曬!!!
^_^