破產聯盟

查看: 6208|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

被個官攞了錢

請問大家有無在破產期內...

1. 在沒有炒魷或自動離職下,而被扣起公積金來還款
     (公積金是指強積金內-自願性供款部份; 包括僱主或成員的供款)

2. 被扣起人壽保險內的儲蓄存款

又請問大家有無在破產期完結後,可以成功取回所有公積金 (同上)

大家都緊張上述問題,希望過來人快快回覆及分享

回復 #1 老柴 的帖子

1) 我試過被扣起自願性供款部份,正式頒領後破署會check你mpf戶口,如果發現你戶口有自願性供款,會將筆錢扣起用來還比債權人.

2)都話係用來還比債權人,又點會有得追討.

回復 #2 roy 的帖子

自願性供款部份,是指僱主? 成員? 還是上述兩者 ?

回復 #3 老柴 的帖子

僱主同僱員每人5%以外嗰啲都係叫自願性供款
為什麼到我老破完結時(2006年),仍沒有被扣過"公積金"來還比債權人?

(  以上公積金是指強積金內 - 自願性供款部份; 包括僱主及本人 "強積金實施前" 的的供款  )

回復 #5 老柴 的帖子

但係扣係正常架噃! 你想點呢又?
有 公 積 金 供 款 人 四 年 破 產 令 已 屆 滿 , 近 日 (申領) 公 積 金 時 , 款 項 被 破 產 署 凍 結 , 有 可 能 用 作 還 款 , 隨 時 變 成 一 無 所 有
會唔會係你申領時先同你計數
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1019&extra=page%3D2

回復 #6 reborn 的帖子

扣起還錢當然是天公地道,但為什麼個官到現時仍不扣我的,好像給我很多遐想,現時都未知是否可取回"公積金"

回復 #8 老柴 的帖子

敵不動, 你想動?
敵一動, 你想動都冇得動!!!

回復 #9 reborn 的帖子

是不是要打到"老署",問個官到底佢想點 ?

回復 #10 老柴 的帖子

我其實係新丁, 留返啲長老俾意見你
原帖由 老柴 於 2009-4-18 23:55 發表
是不是要打到"老署",問個官到底佢想點 ?

你打去"老署",可能個官問返你轉頭,你到底佢想點
各位長老: 請俾小小意見。

個官為什麼到我老破完結時,仍沒有扣我的"公積金"來還比債權人?

(  以上公積金是指強積金內 - 自願性供款部份; 包括僱主及本人 "強積金實施前" 的的供款  )

是不是因為"長期服務金" ? 因為我己經做了十六年,如果我被炒後,僱主要 draw 錢出來埋單...

但如果我的推測沒錯的話,最少都應該扣起本人的自願性供款部份來還債,留下僱主供款部份便可以。

我真的很煩.....打又死,唔打又煩.....

回復 #12 dik06 的帖子

我當然希望佢唔駛我還錢,我宜家都怕被炒魷。

回復 #14 老柴 的帖子

唔好驚咁多, "努力做好呢份工先啦"!
打去問吓冇所謂,答就答,唔答咪算囉,起碼得個知字,唔洗成日有d嘢响個心到
原帖由 老柴 於 2009-4-18 23:16 發表
自願性供款部份,是指僱主? 成員? 還是上述兩者 ?

僱主及成員兩者.
自願性供款...通常都係自己(成員)自願.

強積金季結/年結都好清楚寫明,你留心d睇...一定有自願性供款(就算金額係$0)呢行.
原帖由 老柴 於 2009-4-19 00:14 發表
我當然希望佢唔駛我還錢,我宜家都怕被炒魷。

好簡單,你 draw 出來米知羅。

其實唔好以為官做野會做足晒,有時會漏。

我覺得你最好破產完後 10 年先去 draw。

回復 #19 admin 的帖子

如果 draw 出來,被個官 hold 住,豈不是捉蟲入xx ?  

10後年是會否受到法律保障 ?

除了可問個官,有否其他選擇 ? 強制性公積金計劃管理局  及 積金受托人會否解答我 ?