破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

《破產條例》第83條

To: 老柴

建議不如先問下法律上ge意見先...

而家各個區議會, 每個星期ge其中一日晚上有 "會見市民計劃" (區區都唔有唔同, 您可以上網check您o個區ge安排), 您可以同佢地預約講左您個case先, 因為區議會ge職員會先將您個情形pass左比區議員, 係有需要咨詢法律意見ge時候, 會幫手約埋義務性質ge律師, 陪同議員一齊接見您.

佢地雖然係義務性質ge律師, 不過個個都好pro, 應該可以比到意見您.

仲有, 當您打電話同區議會職員聯絡預約時, 最好將自己ge情況事先寫好或打好, 同佢地講完, 就話您有白紙黑字寫低呢件事, 而且可以fax/email比佢地, 佢地收到之後, 就可以快些少pass比議員睇, 盡快安排接見您, 否則聽完您講, 佢地收線後又要再做多一次筆錄, 晒時間之餘, 分分鐘佢寫ge同您ge情況係兩回事就唔好la, 一陣比d議員以為您前言不對後語就仲衰.

回復 #25 catina 的帖子

謝謝你的意見 。

我剛到過區議會網站,見到唔同地區都有很多議員,如果我想找公民黨的話,其
所屬政治團體,是不是 "公民力量" 呢。

回復 #26 老柴 的帖子

點解你明明都知叫公x黨 而仍然可以搵倒個叫公x力量出嚟!

另外, 我覺得你都係等7月2啦....因為呢樣嘢係關乎到現有法制, 還掂都有位”前峰”做緊嘢咯...如果你想加強力量咪去呢度http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1439&extra=page%3D1留言囉!!!

唔好再問嚟問去話要開庭之類啦...助訟嚟架!!!

回復 #27 reborn 的帖子

謝謝你的提點....

因為我住個區,只得 " 民主建港協進聯盟","民主黨","自由黨" 和 "公民力量",
所以我就以為 "公民力量" 等於 "公民黨"。

後來我又去過其他區,見到真係有"公民黨"。

我曾問過個官,他說收到票後就要安排派錢,我真係怕派咗出去就追唔返d錢。

回復 #28 老柴 的帖子

原帖由 老柴 於 2009-5-23 00:15 發表
謝謝你的提點....

因為我住個區,只得 " 民主建港協進聯盟","民主黨","自由黨" 和 "公民力量",
所以我就以為 "公民力量" 等於 "公民黨"。

後來我又去過其他區,見到真係有"公民黨"。

我曾問過個官,他說收到票後就要安排派 ...

假設可以追。

無論點,法庭就會出傳票,除非摺左,唔係都會收得番。

回復 #28 老柴 的帖子

TO: 老柴

咦?  乜您住沙田區咩?  "公民力量" 同 "公民黨" 係兩個完全唔同ge政治團體...

嚴格黎講, "公民力量" 可以話係 "民建聯" ge前身, 後來因為某些政治因素至會兩黨分立.  "公民力量" 可以話係沙田區 (應該亦係全香港) 最大的地區政黨.  不過, 係區議會事務上, "公民力量" 同 "民建聯" 時常會同一陣線ge.

如果您真係住沙田區, 純粹個人建議: 唔好搵民主黨o個班議員, 我個人認為公民力量某d議員做野會跟得足d.

不過, 如果您真係使用 "會見市民計劃" 的話, 基本上, 您係冇可能選擇邊位議員去跟您個case, 因為佢地係fix死左邊日係邊位議員當值, 如果您個case係急ge, 點都冇可能等到某政黨背景ge議員去跟您個case, 除非好彩撞到正la.

回復 #26 老柴 的帖子

TO: 老柴

ar... 忘記左...

補充一點, 沙田區現任ge區議員, 係無 "公民黨" ge.

回復 #29 reborn 的帖子

無見兩日,點解你嗰猫樣又唔同咗?

我都想加個樣落去,我係電腦初哥,可唔可以教我?

回復 #33 catina 的帖子

你真叻女,我的確是住沙田區。

如果我跨區求助, "公民黨" 區議員會唔會幫我 ?

回復 #34 老柴 的帖子

嘻嘻嘻!  話明貓樣, 咁梗係每次貓咗都唔同樣架啦

你去右上角嘅 "控制面版" 跟住--- 左手邊有個"編輯個人資料" 跟住喺頭像嗰格襟”瀏覽”就會彈出你嘅電腦庫嘅 ”我的圖片” 再自己按返自己想上傳嘅圖像就得架啦(不過有容量限制 同埋要係jpeg)

另外呢個係公民黨嘅網址  
http://www.civicparty.hk/cp/pages/page-c/contact-c.php
佢哋係冇限制區域嘅, 你要搵佢哋幫手, 就打個電話去, 佢會約你上去填份資料 例如 要咨詢啲乜嘢, 咁之後佢哋會再約你上去見律師/大律師.
To : admin, CPKing, roy, 301, catina, reborn 及關心呢件事的各位網友

多謝你們給我的意見及提點,我已初步掌握到點處理,謝謝。
我都準備把我的個案打到佢哋個 web-site,然後等佢哋回覆

回復 #37 老柴 的帖子

You're welcome~

ADD OIL LA~!!!!!
這裏很多人關心公積金要唔要上繳(破產令完結後),因為好多人靠佢養老,
唔想第日既生活重慘過破產果時,唔該要時不時UPDATE下資料,做福人民。

原帖由 roy 於 2009-5-22 16:13 發表
你有冇睇番之前既post,有關公積金事件.單case破產人已就高等法院較早前作出的判決提出上訴,而該上訴已定於今年七月二日聆訊.

你不如睇埋單case點判先啦. ...

版主救命
我想問吓各位有關交文件架經驗, 頒令前公司結業, 我有遺散費係手, 但依家失業。 有冇人試過, 份表格你地點填????
我有啲 confuse ???
請指點指點??我啲遺散費係未要上繳中央。

回復 #44 zoozoo 的帖子

你筆錢有幾多?

回復 #40 老柴 的帖子

I also wish Jul-2 come up a postive conclusion and the case could sustained after objection.  I also is the one in the company for Osso, I have passed 4 years Bankruptcy, I'm still paying every month for osso pay.  I just wonder if really the Osso need to deduct, after 4 years, it should cut off, right? But we are still keep deducting 5% from Salary after 4 years bankruptcy completed.  Not really understand.   During "the teacher" case happened around one year ago, I also had called to my lawyer (He is the one handle my Bankruptcy), he also wonder the osso from that teacher need to be withdrawn for his debts, but afterwards, I heard that the teacher has doing some illegal things so need to be withdrawn.  Now, I really do not know the actual law of it.  I also quite worried.

回復 #46 Tonylau 的帖子

如果有公積金當日無扣到,"千萬" 不要主動問個官,點解佢地在破產期內唔扣。

儘量唔好提呢件事,要努力保住份工,要慢慢等,可能等到將來會有轉機都未定,相信我!

回復 #47 老柴 的帖子

Yes I do hopes the objection could be sustained. Let's wait and see.  It ought to be....