破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: 老柴
打印 上一主題 下一主題

被個官攞了錢

回復 #20 老柴 的帖子

你咪打去問囉, 冇嘢架! 還掂你問嚟問去都其實係想有官方人員解答你!

不過唔好俾你個人資料佢, 當一般查詢咁打上去囉.

回復 #20 老柴 的帖子

睇你情況...真係好難講,

你係咪已經解除破產?

攞左張"解除破產證明書"未?  #5

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=184&extra=page%3D1

我朋友都試過想攞"強制性公積金",

個銀行職員同佢講:你冇"解除破產證明書"而提取強積金有機會比破產署扣起還債,

所以你最好攪掂呢個先.

你而家咩都唔知,所以唔好打電話去提起別人錯處...咪自找麻煩!!

你攪掂左張"解除破產證明書",你應該無其他問題.
我已經解除破產,並已攞左張"解除破產證明書"。

我試過問 "積金受托人" 我現時只想取回金積金(即隨時可以取回的自願性供款部份)

,他們說會先通知破產署,由他們決定是否批准我取回公積金。

回復 #23 老柴 的帖子

咁冇法啦~你只好打去問下.

回復 #23 老柴 的帖子

攞咗解除破產證明書應該冇問題呀嘛,如果唔係攞離做乜?:)

回復 #25 ywy 的帖子

因為你破產時已有公積金在身,所以要用來還債。

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1442&extra=page%3D2