破產聯盟

查看: 4700|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

請各位幫忙

我一直有進行少量投機活動
後來加入左證券公司...唔係做經紀
但被引誘係公司開戶...之後自己大炒牛熊
e半年輸左好多....要周圍借錢
一直都還得幾好....但越輸越失控...2日內欠公司100k
自己又有80k loan ..我月入得7k
公司唔可以分期.....就黎搵追數佬
我工都唔敢番...e家失左業
想搞破產...但得10k到(仲要係信用咭透支先有)
又睇到e到話原來申請破產前兩年內有賭博要坐監
請問我可以點做呀~
請好心人幫幫我
我有意外保
如果死左....d保險會點計
會唔會因我欠錢而話我有計劃去死冇得賠呀...................
原帖由 AngelaKwok 於 2009-5-4 16:32 發表
既然你 POST 得上黎哩道,都係想有識之士俾下意見,睇下點樣搞掂唧!
其實,錢都只係人生上的其中一部份唧,若然係破產可以解決的話,都不失為一件好事,起碼四年都係一條好漢丫!
唔好成日諗住死咗會點,會唔會有保險賠,不如乾脆集 ...

多謝 angela 幫忙。
既然你 POST 得上黎哩道,都係想有識之士俾下意見,睇下點樣搞掂唧!
其實,錢都只係人生上的其中一部份唧,若然係破產可以解決的話,都不失為一件好事,起碼四年都係一條好漢丫!
唔好成日諗住死咗會點,會唔會有保險賠,不如乾脆集中火力睇下點樣可以搞好個破產好過喇!
原帖由 cybele 於 2009-5-1 13:59 發表
我仲想問下因為之前輸錢
近e兩個月冇晒錢開始用信用咭透支找公司數
一攞就幾萬咁.......但我以前都未試過透支
一透支幾個月跟手冇晒錢攞就破產..
會唔會被銀行告多條資產轉移嫁 ...

有問題。唔係資產轉移。係明知還唔到而去再借。你咁落去,衰硬。

老實講,你一 cash advance,你個銀行就有注意旗仔。
原帖由 一怒殺龍手 於 2009-5-1 17:36 發表
嗯.... 金融騙局.....

人永遠係自私既 你都自身難保 仲去顧及你同事

細心去思考下 擬似警訊片段 所謂既同事係咪枚黎架

你唔好以為你有保險自殺就會有得賠  我同你講 你既保險屬於你既財產

你自殺都係賠比銀行 ...

一怒講得好,唔該版主,可唔可以响我d積分,扣我5分加比一怒(獎勵)

評分

參與人數 1城市人氣 -1 收起 理由
gpo4074 -1

查看全部評分

嗯.... 金融騙局.....

人永遠係自私既 你都自身難保 仲去顧及你同事

細心去思考下 擬似警訊片段 所謂既同事係咪枚黎架

你唔好以為你有保險自殺就會有得賠  我同你講 你既保險屬於你既財產

你自殺都係賠比銀行同財仔 佢地屬於債權人 你屋企人一毫子都唔會有

有敢氣去死 就唔好自殺 邊個搞到你咁 你就去覽埋佢地一齊死 自殺自己死幾咁可恥

假如你已經冷靜落黎 咁就去搵老破神啦 有乜咁大不了 人生總會有起落架啦

未來係點邊個知  餐餐失意就話要自殺 你有幾多條命先夠死

評分

參與人數 1城市人氣 +15 收起 理由
gpo4074 + 15

查看全部評分

你現在最好先咨詢律帥意見:因各人的CASE不同
律師曾對我說:

不要杞人憂天.我都想你瞓到覺,肯接到手的Case都能順利過渡,不用担心
與其空著急'不如揾夠money帶齊文件,得既O.k,唔得走人,唔會打你一身嘅.
ACTION 最實際,如果我是曾''經歴過,不會同你講以上的說話.救救自己先,冇惾啦  快 快-----
我仲想問下因為之前輸錢
近e兩個月冇晒錢開始用信用咭透支找公司數
一攞就幾萬咁.......但我以前都未試過透支
一透支幾個月跟手冇晒錢攞就破產..
會唔會被銀行告多條資產轉移嫁
唔好再諗D傻事先啦.

我建議你盡快找律師幫手,睇下佢有乜意見.

另外反正你而家都無力償還債務,依個世界窮人最惡,有乜好驚喎,講真一句,大不了咪破産,一切重生黎個.仲有你個D咁既同事,暗示叫你去死等佢地唔使上身,佢都吾諗你切身問題,你仲唯佢地諗黎做乜.
果d濕鳩同事就吾駛再理佢地,不過你可以推介破產聯盟比佢地,等佢地有需要時可以係呢地尋求援助.

回復 #11 cybele 的帖子

請你先冷靜控制自己情繙先勿陣腳大亂
才能聽到聯盟D大佬幫你深入分析的方案
E家係你有難,啋佢都惾啦(指追數D同事)他門是你的魔鬼,可用拖,字決.玩翻轉頭
買另一張电話卡用住先.搬或避風頭先必要時
先电黃律師免費咨詢意見,破產得/否她會幫到你
生命有價,請不要浪費,踏實地生活4年後又一條好漢,沒甚係大不了
條條大路通羅馬.比自己一絛生路行,祝你成功'衝出黑暗

講真,破產係大晒.

就算你間公司迫你還債,你可以把你的故事同傳媒分享,有咁大玩咁大,順便搏可憐.

反正你都走頭無路,吾怕有咁大玩咁大.
原帖由 小人物 於 2009-5-1 02:34 發表

個客破產,要個經紀填數?
乜有d咁既規矩既咩?
你做果時知唔知有呢樣野架?

所以我話好似係個局。佢唔信姐。
原帖由 cybele 於 2009-5-1 02:29 發表

我初時都有諗過份工好似呃人個d...但係我有月薪
而且佢冇逼過我....加上我做左年幾.....e家輸晒先黎告人....真係完全告唔入啦
現金倉d息仲貴過孖展.....好似每10k每日5蚊複息計算 ...

車。你間野搵笨。

年息最高 40%(?)

米得 4 萬。點會唔夠比,你 google 下法例,最高利息係幾多。

你唔好得個驚字,你去計下利息幾多先啦。當最高 40%,你爭人 18 個,一年米得 5.6個,你收入 7k。當每月生活 3.5k (唔好話唔得,我試過,John 都試過)。

咁你都還到利息,但係佢憑乜收呢個息口?

其實我唔想答你,因為你爭個 18 個,就要生要死,我之前一見呢D會員就即扣分!而家已經對你好!

重有,你只不過唔想捱遇盧唔想負責,你試過 7x20 未?我試過。而家都 6 x20!

你有無試過搵 7 仔工?賣報紙?

你攤開同佢講,兩條路,
1. 分期還
2. 破產

睇佢點揀。你要知道,你個筆投機的錢,係佢地借比你。係佢 tum 你。我唔信佢夠 guts 去告你。
原帖由 cybele 於 2009-5-1 00:33 發表

唔係回收......因為之前儲d錢都輸少嬴多
入左行之後公司有loan limited........change又平...t+5先收錢
咪玩大d望發達囉....點知上個月開始掉頭輸晒嬴個d
越賭越大想追番....結果輸落周街數
我唔想坐監.........就 ...

個客破產,要個經紀填數?
乜有d咁既規矩既咩?
你做果時知唔知有呢樣野架?
原帖由 admin 於 2009-5-1 02:17 發表

你問佢幾多利息?同埋橫掂都破產,去證監會告佢。話佢引誘你投資。

我真係覺得係個局。

我初時都有諗過份工好似呃人個d...但係我有月薪
而且佢冇逼過我....加上我做左年幾.....e家輸晒先黎告人....真係完全告唔入啦
現金倉d息仲貴過孖展.....好似每10k每日5蚊複息計算
原帖由 cybele 於 2009-5-1 02:09 發表
我月入7k
公司個100k要下星期3前洗晒
如果唔係個經紀會冇糧出
仲要揹埋我加息
佢話d息x息佢成年糧都唔夠俾
又冇財仔肯借錢俾我
我唔破產可以點
最怕係我冇資格破產.....仲要坐埋監 ...

你問佢幾多利息?同埋橫掂都破產,去證監會告佢。話佢引誘你投資。

我真係覺得係個局。
我月入7k
公司個100k要下星期3前洗晒
如果唔係個經紀會冇糧出
仲要揹埋我加息
佢話d息x息佢成年糧都唔夠俾
又冇財仔肯借錢俾我
我唔破產可以點
最怕係我冇資格破產.....仲要坐埋監
原帖由 gpo4074 於 2009-5-1 00:31 發表
得罪講句,呢個case咁似警訊入面果d高級騙案故事.
「但被引誘係公司開戶...之後自己大炒牛熊」
「但越輸越失控...2日內欠公司100k」
「公司唔可以分期.....就黎搵追數佬」 ...

我都覺得係咁。
原帖由 cybele 於 2009-4-30 21:11 發表
我一直有進行少量投機活動
後來加入左證券公司...唔係做經紀
但被引誘係公司開戶...之後自己大炒牛熊
e半年輸左好多....要周圍借錢
一直都還得幾好....但越輸越失控...2日內欠公司100k
自己又有80k loan ..我月入得7 ...

凡神想其滅亡者,必先令其瘋狂。

你個 case 明顯就衰架啦。

1. 自殺,保險係唔賠的。你就算點計劃得好,你有欠債紀錄,保險實查得清清楚楚
2. 你實爭 18 萬。點會還唔到?