破產聯盟

查看: 3444|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

請教,什麼方法比較合適

我是第一次上來的,
希望各位給我意見,唔該

我現在共欠卡數大約35萬, 共10張信用卡.
用卡cover卡的方法一直繳清每期結單總結欠.

04年開始無做嘢, 剛找到一份新工, 萬四人工, 暫時只得四個月合約, 應該可以續約的.
計過現時每月只可以用3千5來還錢.

又剛收到其中一張卡(X亨銀行)通知註銷了我的卡.
好怕其他的會跟著都會cut卡.

不知道應該點做好? 可以幫手教下嗎? 真的很擔心.
如果我無理解錯,你現時卡數約35萬,理論上最低還款額大約要1萬元.

而你用卡cover卡的方法去還最低還款額,而每個月只能動用3500元來還錢.

換言之,呢3500元夠吾夠比銀行利息及現金透支的手續費都成問題.

你睇番我以前所寫過的貼文,只有以下數個方法適合你:
- 申請破產
- 申請私人貸款,即刻卡數一筆清果類,但你目前信貸評級吾方好得去邊
- 著草 / 隱姓埋名
- 自殺
又假設無利息.

你每個月只能拎3500元出來還債,最快要10年時間去清晒d債項!

回復 #3 gpo4074 的帖子

多謝你回答我.
現時我用現金透支來還總結欠的.

所謂3千5蚊還錢,是假設不再用卡cover卡的方法.

真的沒辦法了?
又唔想家人知道, 又怕影響份工, 想自己解決返此事.

再次多謝你答我.

回復 #2 gpo4074 的帖子

依你的意見, 我個case是不大可能借私貸是嗎?
我每期卡數都有繳清的.

那些DRP/IVA在我的case可行嗎?
盡量唔想破產, 希望做到有借有還.
請問有沒有人個case同我類似呢?
john講得,你得個几個選擇,我開始都好似你咁,每月最低還15000~20000以為捱到點知遲還一期之后利疊利,由欠38~45万,還年几條數仲多,逼於無奈及唔想連累家人先選擇破產.
其實某銀行cut左你張卡,可想而知你信貸評級好極有限,咁你認為你仲可以借到錢?

呢到大把人末老破前都好似你咁!
如果你仲年輕有為ge,早的同屋企人商量la,最多鬧下都會幫你,我自己正因為唔敢講先搞成咁,我因為自視過高及硬頸,衰唔敢同我先生講先搞成咁,我肯早的面對到,就唔會選擇破產 .
Right  la......

你找到上來此盟,你心目中已有答案,
行此條路.

快老破,
愈快辦愈少滋擾.
我只係有3張白X卡每張信貸20万以上,2007年前每月消費3~5万每月全數清還,2008年頭因炒股蝕好多,銀行成日打來話可免息借未用ge余額,當時仲淰住快的可以再搏下咪借35万+仔女ge教育基金200万,點知又一鋪清.就咁玩完,當時腦袋一片空白,仲淰住自行了斷,的保險有200~300万賠,咪唔使煩,當時我個女仲係美國讀書見我遲成個月都未寄生活費,我為有坦白同佢講我炒股蝕晒的錢la,唔知點算,佢考完試即番來陪我,仲叫我同爸爸講,我當時係咁淰如果講,佢接受唔到ge,個家一定散,所以拖成年無路可走先講,但一切已太遲la.我選擇破產都想自己知道今次ge痛,你唔想破產ge,早的面對la同家人商量下可能有辦法解決到呢,唔好拖la.
原帖由 lok196305 於 2009-6-19 11:39 發表
我只係有3張白X卡每張信貸20万以上,2007年前每月消費3~5万每月全數清還,2008年頭因炒股蝕好多,銀行成日打來話可免息借未用ge余額,當時仲淰住快的可以再搏下咪借35万+仔女ge教育基金200万,點知又一鋪
清.就咁玩完, ...

生命誠可貴,無 take 2;
唔好o甘自私,了斷算數,
你仲有家人,朋友,
邊個想:有頭髮變痂喱,
天上飛鳥無人餵養,亦自由一生,
何況我們是何等珍貴的萬物之靈.

恕當頭捧喝你.
你一還唔到,追數上門,家人都知 la,早的講會有心理准略好的lor.
總之:
邊個想唔通,曾想過了斷,都唔啱.
係啦,早D同屋企商量,可能另有解決方法!
希望在明天!
我因遲還,淨係俾中x一間轉被收數公司追,一日我已投降,因唔想連累家人.呈請,平常心面對.
原帖由 lok196305 於 2009-6-19 12:01 發表
我因遲還,淨係俾中x一間轉被收數公司追,一日我已投降,因唔想連累家人.呈請,平常心面對.

GooD La.
當時真係想唔開ga,好彩有家人lor,當時我個樣一定好殘la,我家姐佢唔係教徒但佢同我句說話:上帝關度門,梗會開(留)番扇窗ge.即天無絕人之路lor.
你們祈求,就給你們;尋找,就尋見;叩門,就給你們開門。
應當一無掛慮!