破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

學生貸款一問

4月已頒了破產令, 已為雨過天晴, 唔駛俾銀行追數
點知近日媽咪(彌賞人)收到學生資助辦事處(SFAA)o既信件, 要求她代我一次過還清所有欠款
打過去SFAA問, 如想延期或分期, 需提供每月入息,支出及6個月銀行簿仔資料作審批
但我唔可以俾媽咪知, 更唔可以攞到佢d資料
有冇人試過咁o既情況可以幫幫我
你實在太大意了,在申請學生貸款的當時應該已很清楚彌賞人的責任,
那在申請破產時還沒想到媽咪需負擔你的貸款債務嗎?
現在的情況,雖然你已經頒領破產,但你媽咪還是要幫你清還該筆債務的;
如果想瞞過你媽咪,除非你問到人借錢比你一筆過還清咗個條數喇,
唔好再錯落去喇,面對現實喇!同媽咪相量下點去解決

回復 #2 nokia 的帖子

完全沒有想過彌賞人的責任問題, 已為申請左破產就所有欠款都會撇賑...
依家仲要連累家人及朋友...
最後付款日是明天...
哎呀!數目是多少?
媽咪有能力嘗還嗎?

回復 #1 krazy1777 的帖子

事倩發展到咁.你都冇能力幫到自己,你還想別人幫到你嗎?
簡直害人害物,真係鄧你家人,朋友悲哀.
原帖由 krazy1777 於 2009-6-29 21:04 發表
4月已頒了破產令, 已為雨過天晴, 唔駛俾銀行追數
點知近日媽咪(彌賞人)收到學生資助辦事處(SFAA)o既信件, 要求她代我一次過還清所有欠款
打過去SFAA問, 如想延期或分期, 需提供每月入息,支出及6個月銀行簿仔資料作 ...

你當時有無講,你已經申請破產?

因為:
1. 破產條例規定,基本上你唔可以私自去解決,
2. 佢地都都可以同你有任何的決定
3. 因為你係法律上已經無辦法去決定你的還錢,佢一定會搵彌賞人

你只可以搵朋友幫手一次清,因為你的身份已經唔可以私下解決。