破產聯盟

查看: 2528|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

請過來人指教一下

小弟想問問各位有經驗人士.....其實破署係點樣去厘定加長破產期呢??小弟是批左俾外判既..黃x錫的..咁我既case會係由外判決定還是歸破署呢??
1. 破產期一定係四年.除非你係呢四年來犯左規,例如虛報收入及誇大支出等,咁破署有權加長年期,或中止你的破產令.

2. 你個case應該好大機會係外判.當你要去黃xx傾生活費時,百分百係外判case.
記住要交足4年年表,扣除開支的多餘錢一定要乖乖上繳
原帖由 vivakeung 於 2009-7-1 20:43 發表
小弟想問問各位有經驗人士.....其實破署係點樣去厘定加長破產期呢??小弟是批左俾外判既..黃x錫的..咁我既case會係由外判決定還是歸破署呢??

我講過實例你知 點先會加長刑期 以下實屬真人真事

話說以前有一個茂利  果時仲係出境要話比破產官知

呢條友搵一萬  要還3千蚊比破署  每次佢出境返大陸都有通知破產官

4年之後 破產期滿 破產官就佢返大陸既日子清算  足足要加刑7個月後先刑滿有得解除破產令

而因為佢為人老實 甚少說謊 所以獲得加刑  後來我得知結果追問落去 破產官問佢你返大陸做乜

佢話答破產官有生理上既需要
原帖由 一怒殺龍手 於 2009-7-2 00:15 發表

我講過實例你知 點先會加長刑期 以下實屬真人真事

話說以前有一個茂利  果時仲係出境要話比破產官知

呢條友搵一萬  要還3千蚊比破署  每次佢出境返大陸都有通知破產官

4年之後 破產期滿 破產官就佢返大陸既 ...

甘我就唔係好明啦...點解佢咁誠實返上大陸有同個官講都要加刑呢?咩唔係出左境無同官講而佢搵你唔到先會由你失蹤到出現消失左果段時間黎加返刑上去咩??
其實我想問..外判果班人會check到我出過境..甘神通??過多幾日我就到3年啦...其實我想講..小弟曾經去過澳門..去過日本仲上過大陸..但係就完全唔記得左通知外判果邊..因為有時我真係完全會遺忘..原來自己係破緊產人士..
原帖由 vivakeung 於 2009-7-2 23:28 發表

甘我就唔係好明啦...點解佢咁誠實返上大陸有同個官講都要加刑呢?咩唔係出左境無同官講而佢搵你唔到先會由你失蹤到出現消失左果段時間黎加返刑上去咩?? ...

佢咁老實話俾個官知佢上去消費,用錢去享受生活就梗係抵加刑啦.......
原帖由 vivakeung 於 2009-7-2 23:28 發表

甘我就唔係好明啦...點解佢咁誠實返上大陸有同個官講都要加刑呢?咩唔係出左境無同官講而佢搵你唔到先會由你失蹤到出現消失左果段時間黎加返刑上去咩?? ...

大佬...你破產喎  你唔好忘記你係一個無能力償還債務既人

咁你出阜出國做乜? 咁大膽話去消費  唔加你刑 你咪當破產官流既
原帖由 一怒殺龍手 於 2009-7-3 00:22 發表

咁你出阜出國做乜? 咁大膽話去消費  唔加你刑 你咪當破產官流既

快d度定條橋,以備不時之需
想問如破產後因工作要駐大陸... 週一上週五或六才回港,咁會點計法?

謝!

回復 #10 ccs3361 的帖子

預先知會主任就得,但要準備工作証明!
咁响國內工作的日子都會計算在那四年內而唔會被加長年期?

仲有工作上的要求要時常往返上海,浙江等地方 (由國內出發) 那雖要申報嗎? 出差費用當然公司出。

工作證明 ... 份僱員合約上己寫明我要駐五到六日一週,咁份文件 OK 嗎?

謝!
1.唔會加長
2.文件Ok!

免謝......哈哈...歡迎你
老溫答人!破聯奇蹟

回復 #14 admin 的帖子

:) ........ ........確係難得
禮多人不怪 ...... 遲 D 仲有好多唔明的問題要請教大家的!

回復 #14 admin 的帖子

sir one 要努力工作賺元
原帖由 一怒殺龍手 於 2009-7-3 00:22 發表

哈哈..係喎..真係誠實..的傻佬
如果你話長期腳痛話要去按摩,個官都可以行過方便 (當然要有醫生証明),但你話係第3隻腳喎,唔加你有鬼。