破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

比差老豆 身份証有冇破產资料

如果街上比差人豆.會否有破產記綠知道?已比定金三姓律師樓
知道同唔知道有乜關係呢?

差佬鬼得閒理你破唔破產咩

佢地call 上台 睇下你有無刑事案底同係咪通輯犯

有案度就順便問下你邊飯 搜下你身咁囉

ps  你個問題都幾無聊.....
我唔怕差老 ,想了解身份証有冇資料,有D公司見工時有辨發check倒
原帖由 星雲 於 2009-7-15 23:52 發表

我所知,無。

1. 但係如果 check 上台,係要查,就實得。不過咁查要大 Sir 簽名。唔知 arm 唔 arm。

2. 你去見工,根本私穩條例 check 唔到。不過我假設你係做一般的工。除非佢去 check 法院同TU。
原帖由 星雲 於 2009-7-16 00:15 發表
我唔怕差老 ,想了解身份証有冇資料,有D公司見工時有辨發check倒

正常情況下,身分證係表面上係唔會顯示到你有冇破產紀錄的,
不過如果間公司有心或工作性質需要你提供破產資料,
你就一定要係入職申請表到填寫清楚,因為佢要確認係好容易.
但除非必要,一般都唔會查應徵者資料
此外,一般市民只要比$85,就可以利用身分證號碼去查閱破產案等有關資料:
http://www.gov.hk/tc/business/re ... tion/compulsory.htm
原帖由 星雲 於 2009-7-15 23:52 發表

無比法官判犯罪既破產,差人係唔會理架.
因為我前老細就塭差人朋友check   ihteview  D人有冇案底....
1. 我肯定,差人可以隨時睇法院記錄。

2. 但係差人個電腦系統會記得邊個 check 過。

3. 佢個大 Sir 會得閒睇下邊個睇過乜。

4. 有事,佢衰硬。
破產案係民事

差人祇查到刑事案底

如果托差人查到,

破管處仲駛收費被人查冊(@$85.)..???

http://www.oro.gov.hk/cht/publicsv/compulsory.htm