破產聯盟

查看: 9265|回復: 97
打印 上一主題 下一主題

講定唔講??

話說我大約上個收到一間顧問公C 電話, 就同我講可以幫我計計條數.咁我自已都覺得我有需要咁做. 因為真係還唔到. 咁我比晒資料佢. 我講明我係冇$$ 架喇
咁佢就同我講唔洗而家比 , 係完成晒之後先比,
咁我上左間公C, 其實我都明, 多數都要破架喇, 佢就同我講一條龍服乃, 唔洗煩架. 其他人做都要找數比政府4 年, 你只係找一年,
咁我果時又急. 所以佢就帶我去借錢,借左43000 蚊,分18 期,做破+顧問費
咁都算啦,係我自己抵死.
但問題出現...我聽日就宣誓. 咁我洗唔洗講果$43000 出黎??
因為佢果時話, 唔好講. 講左, 你都要還....
咁我點好???

咁都好繁 因你做破後你的收入由主任管 咁你生活費批几多?若你不須還$ 都要還比$果間公司 成 2千几 (淨計) 咁你點生活 講就將佢條數加入埋債權人內等主任幫你攪 唔講 咁你所批的生活費中要還$比佢 你自己決定 但點解要$43000咁多 6C都是萬几 唔明
lulumason 發表於 11-12-2014 21:11
咁都好繁 因你做破後你的收入由主任管 咁你生活費批几多?若你不須還$ 都要還比$果間公司 成 2千几 (淨計 ...

我仲未同主任傾生活費,我就係而家驚到死死下,我人工一個月先得1萬1 。。。
如果仲要比3900 蚊,再加比返政府,我破唔破都冇分別!!
我係情況太急下,比d 所謂既顧問叫我去借錢!!!
萬1蚊 咁間公司幫你報几多生活? 你一個人生活? 睇怕要還$喎
lulumason 發表於 11-12-2014 21:34
萬1蚊 咁間公司幫你報几多生活? 你一個人生活? 睇怕要還$喎

我就係咩都未知。。。。 因為聽日先去宣誓,但佢之前講明,萬一蚊,多數唔洗比返政府。。。
lulumason 發表於 11-12-2014 21:34

咁其實講唔講我仲有43000尾數要分期還呢???
你去邊到宣誓呀? 即是未入紙申破啦 佢地要幫你做好哂D文件及所需生活費清單先可以入紙喎 咁間野除左幫你借$外 仲有乜做過?
速睇番你前文 得一樣忠告 還死掂死 報埋你那間顧問公司落債權人裡面啦
但係唔係話破前3個月唔可以借貸, 如果唔係就當欺詐罪? 我記得我果陣律C要我等到夠三個月多一兩日先可以入紙
唔係講唔講!!!
你去到填form,一定要填。
填左,還唔還就你到時再諗。
唔填,即不實聲明,有法律責任
間顧問行明係呃人.
唔講要坐監.
lulumason 發表於 11-12-2014 21:43
你去邊到宣誓呀? 即是未入紙申破啦 佢地要幫你做好哂D文件及所需生活費清單先可以入紙喎 咁間野除左幫你 ...

其實個顧問就係幫我搵左個律師,之後我就比晒野文件個律師,佢只係同我講,你人工咁少,會唔洗還,你過2日黎宣誓啦!!!所以我係咩都唔知。。。
flypig 發表於 11-12-2014 22:37
唔係講唔講!!!
你去到填form,一定要填。
填左,還唔還就你到時再諗。

我想問係填咩form.... ?因為律師同顧問同一棵人。。。。。
個律師都知我有借到43000蚊架。。。
lulumason 發表於 11-12-2014 22:01
速睇番你前文 得一樣忠告 還死掂死 報埋你那間顧問公司落債權人裡面啦

我今日宣誓,仲可以報嗎???

破產要填form.
可能佢代你填。咁你去到律師樓要簽名。
你去到要打開全程錄音。有兩種不同策略,任你選:
1 野照簽,43k食左佢.通常破署唔得閒理你,但我唔保證。
2 去到話佢填少左43k,你死都要加上去。因為呢個係不實聲明,有法律責任。 咁都有兩種可能。
A 你借此反面,話對方不專業。唔幫襯走人
B .對方俾你後補。
呢d野,你自己慢慢想下
要算唔幫襯,你都要預左對方會滋擾。
呢幾招都有好有唔好。自己決定。
Ching, your situtation is worst. But my situation is same as you.  BUt 我唔講, 唔報.  Everymonth, I need to pay the money even I already get bankruptcy order
Becuase I am afarid 滋擾
希望樓主宣誓前睇到呢段嘢。

我直情會通知佢哋停手,唔會去宣誓。$43000肯定一個仙都未過你手,18 X $3900 = $70200,扣去政府收嗰9千幾,呢班人渣執你6萬有多。你可以警告個人渣律師,有乜依郁會向律師公會投訴。

自己重搞或者另揾律師重搞好過。
kungfu 發表於 12-12-2014 12:37
希望樓主宣誓前睇到呢段嘢。

我直情會通知佢哋停手,唔會去宣誓。$43000肯定一個仙都未過你手,18 X $3900 ...

我而家就係好亂,上去借果時,咩都簽晒,話明就算破左都要還。。。
個問題係果43000蚊,間顧問公司拎晒d 錢架啦。。。
真係完全唔知點好。。。。