破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

生活費及上繳問題

一個傻人 發表於 28-5-2024 23:05
睇吓咁樣同主任講完會唔會批多啲俾你?

而家主任冇講供養父母$2000喎
唔明点解有一班人一定要講D唔合理嘅生活費出黎,唔明有咩居心
最後生還者 發表於 28-5-2024 22:46
呢度D人真係奇怪,唔合理講到合理
$2000除30, $70一日点生活?直情虐老添啦 ...

你會唔會誤會咗咩係破產。你自己都養唔掂自己仲想養埋其他人? 供養父母真係只係酌情批俾你, 點會預期夠錢養到佢地生活無憂? 你欠既係債主錢, 債主係無責任幫你養埋你父母架。
Yuyuyuu 發表於 28-5-2024 23:29
你會唔會誤會咗咩係破產。你自己都養唔掂自己仲想養埋其他人? 供養父母真係只係酌情批俾你, 點會預期夠錢 ...

係你唔知咩叫破產,破產姐係已經舉手投夅,冇力嘗还債務,往後只需要係應付生活費之後有剩餘錢先还債,四年後一筆勾銷,个官講嘅
最後生還者 發表於 28-5-2024 23:45
係你唔知咩叫破產,破產姐係已經舉手投夅,冇力嘗还債務,往後只需要係應付生活費之後有剩餘錢先还債,四 ...

想知最終答案,重點就係你交26頁時同你收文件嗰個暫託人,會即時拎你填果份個人收入支出表出黎,兜口兜面逐項問你點點點各樣那樣,問你條友嘅語氣同態度就睇你好唔好彩,佢講得唔啱聽嘅,如你夠吉士,你係有權可以即時拍枱屌柒佢,但講返你知,佢亦有權寫花你個FILE,不過你可以試下咁做嘅,佢答得你有D乜野唔啱你自己心水,你即時拎返自己嘅理由band柒佢,我都好想知道最後會係你口才好定暫託收件人功力高。

如果當日條數計出黎唔啱心水,你都可以唔柒好同佢簽任何文件,簽咗就等於你應輸,仲要大聲D同佢講我唔柒做嘢一毫子都唔會供款,睇下佢會比乜野反應你!?到時記得上嚟講返,大家都一定會好想知個答案你點。
咁快諗定生活費批幾多上繳幾多,...........你諗下使唔使開大會先仲好過喇!!
最後生還者 發表於 28-5-2024 18:00
雜費 = 洗衫,藥箱,洗頭水,護髮素,冲凉液,漱口水,牙膏,牙刷,地布,洗潔精,剃鬚刀,剃膏,gel,剪 ...

呢d雜費個個都要架啦,好多唔洗個個月買
1-2千一定夠,點計都拗唔到5千出黎
除非你沖一次涼用一支冲凉液,日日整親要換紗布,一日洗幾次衫
或者湊到5千既
最後生還者 發表於 28-5-2024 18:00
雜費 = 洗衫,藥箱,洗頭水,護髮素,冲凉液,漱口水,牙膏,牙刷,地布,洗潔精,剃鬚刀,剃膏,gel,剪 ...

精彩!!到時你傾生活費記得同外判講以上洗費個個月都要買,所以要批$5000 雜費比你,如果唔批就唔柒簽等個官判,如果佢最終批比你,你真係開左先例做褔我地所有破產中既人
最後生還者 發表於 28-5-2024 23:45
係你唔知咩叫破產,破產姐係已經舉手投夅,冇力嘗还債務,往後只需要係應付生活費之後有剩餘錢先还債,四 ...

我真係好認同你既講法 通知你要開大會未?我已經開完大會 跟李周 我人工都3萬幾 同你差不多case 我 而家都諗寫唔寫租單 因為都唔係我物業 我都要住差甘係咪要交租先
我都好多唔識填支出 唔知點交 李周又寄信黎又要交果D我唔識既資料 好鬼煩 識鬼咩 破產就破產 走頭無路先破姐 你估唔洗養屋企呀 總之唔過份我都上繳 但如果佢計到盡我真係同講我自己都識啦 洗鬼破產咩
JY1847 發表於 29-5-2024 15:49
我真係好認同你既講法 通知你要開大會未?我已經開完大會 跟李周 我人工都3萬幾 同你差不多case 我 而家 ...

我同你一樣,住屋企物业,冇租單,但係其實都要俾俾錢屋企。另外我老豆80自己住都要供養
如果要過優質生活,建議唔好破產,直接走數,厚面皮幾年,同家人溝通好,所有貸款及信用卡都唔申請,咁就唔會影響現有生活模式。
JY1847 發表於 29-5-2024 15:54
我都好多唔識填支出 唔知點交 李周又寄信黎又要交果D我唔識既資料 好鬼煩 識鬼咩 破產就破產 走頭無路先破 ...

同意. 如果供少過3成我都算,我一個月供$10000 x48期都48萬,4年双糧連花红都30萬

供成7-80萬仲有人話咩怨婦,又話唔肯上缴真C9S
JY1847 發表於 29-5-2024 15:49
我真係好認同你既講法 通知你要開大會未?我已經開完大會 跟李周 我人工都3萬幾 同你差不多case 我 而家 ...

留tg倾
JY1847 發表於 29-5-2024 15:54
我都好多唔識填支出 唔知點交 李周又寄信黎又要交果D我唔識既資料 好鬼煩 識鬼咩 破產就破產 走頭無路先破 ...

你都識講走投無路,驚你呃破產嘛
a981142 發表於 29-5-2024 16:53
你都識講走投無路,驚你呃破產嘛

我都係比人呃左先破產 警都報埋 可以既話我都唔想破呀
JY1847 發表於 29-5-2024 16:58
我都係比人呃左先破產 警都報埋 可以既話我都唔想破呀

騙案你都要揹條數嗎?除非捉到人?
JY1847 發表於 29-5-2024 16:56
你教我點加

onetime20240507
add左我先 我再add你入tg group
a981142 發表於 29-5-2024 17:04
騙案你都要揹條數嗎?除非捉到人?

警方話錢已經出左境 捉到人機會好微