破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

每月供款

我都係仲有d 問題唔明白... 求解答...
我上年9月1號領令,上兩個星期都已經傾埋生活費,每個月還900幾蚊...
我想問,呢900幾蚊係4年裡面都係還呢個數,還是去到今年交年報,個還款數會再計?
tks~

900幾蚊個數係咪還返之前既供款,實際要還幾多期呢個數要問清楚
cl475867 發表於 26-5-2016 12:20
900幾蚊個數係咪還返之前既供款,實際要還幾多期呢個數要問清楚

如果要還返之前既供款係400幾蚊,還一年...
900幾蚊只係用我而家個人工去計,淨返既就係我個生活費
所以確實係點樣,我都唔太明白

又係你,問黎問去既問題又係呢樣
解釋左好多次

一年計一次,(非四年炒埋一碟)900幾蚊你自己儲起,年尾一次還900X12,
假設你12個月收入完全均等,正常就咁做
除非你認為自己呢一年絕對唔會轉工,絕對唔會減薪,而你同時認同自己沒有足夠的理財能力,在你'自願'情況下,可每月入一次數)

如果你其中一個月搵少900,年結果日自然還900x11

如果其中一個月搵少1800,就拎去平番條數,即係到時只還900x10

數字係咁計,但邏輯上唔係咁諗,

正確諗法,小學生數學題:(將12個月所有薪金,俑金 (不計花紅)加埋)- (生活費x12)= ?
正數拎去還,負數不用還成個破產法就係'年度收入' ,故此佢無權同你set到月份計,唔通佢同你講日計你又照做?每日只準搵500,超過就即日入數?

所以先叫你避免每個月入數,你點知下個月會唔會失業一頭半個月或者減薪20%?到時你方佢會退番比你?
冇法例迫你每個月入,係交年報時一次清繳一年,(佢就緊係想你個個月比,等佢可以''袋住先'',怕你年尾唔可以一次過交出煩到佢)
但法例係年報,咁一日未到年尾,又何來實際數字,你叫人預付即係偷雞啦?
佢出聲你同佢嘈上庭都得

每一年完結後可以要求調節生活費額度,你唔要求,佢唔出聲,代表仍然果個水平

Alex2233 發表於 26-5-2016 13:21
又係你,問黎問去既問題又係呢樣
解釋左好多次

哈哈,我都知我麻煩,唔好意思~
始終想搞清楚我還既錢,係點樣計出黎~