破產聯盟

查看: 1168|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

八卦想知一問

各位C HING & C 姐,
想知, 如果到解破既時候, 係咪要交番曬過去4年既所有租, 水, 電, 煤..等既單據比負責人查核架??  

不用交,只需留

要check才交比佢(你條數冇超額、冇可疑,9成9唔會問你拎)
留亦只需留最基本單據,例如租電水煤電話費

食物開支果d就當然不用留,
佢痴線到問你食完M記張單去左邊,個官都會吊佢啦
Alex2233 發表於 25-5-2016 02:23
不用交,只需留

要check才交比佢(你條數冇超額、冇可疑,9成9唔會問你拎) ...

(你條數冇超額、冇可疑,9成9唔會問你拎) .. 你意思係...如果收入少過批既生活費, 咁9成9唔會問嗎???
EWB你交左文件未?
bill0828 發表於 25-5-2016 02:27
EWB你交左文件未?

交咩文件???
我以為你岩岩頒左領
我已經頒左令2年多了, 仲有一年半左右畢業, 希望一切順利過渡!!
EWB 發表於 25-5-2016 02:26
(你條數冇超額、冇可疑,9成9唔會問你拎) .. 你意思係...如果收入少過批既生活費, 咁9成9唔會問嗎??? ...

收入少過生活費,仲問你拎黎做乜?99%唔會

點先要?例如:佢批你10000,你收入12000,
本來預計你每年還24000
但你最後只還左22000,
呀原來係個女既學費加左價,
咁咪要你比單據證明,證明真係學費貴左,
並唔係你私自洗大左,拎去買二串三
Alex2233 發表於 25-5-2016 02:34

謝謝C HING 明白曬!!  咁我10成10唔洗查~~  

C HING, 你幾時畢業呀???  請多多指教!!  咁你外判 OR 破處主任跟呢??
佢問先比,唔問唔洗理佢

咁例如我呢個月入少左100,我下個月入返多100....
咁佢應該唔會出聲架嘛?
minako1024 發表於 25-5-2016 12:01
咁佢應該唔會出聲架嘛?  ...

因我月入少過生活費, 所以, 負責我既人用年薪去計!!
minako1024 發表於 25-5-2016 12:01
咁佢應該唔會出聲架嘛?  ...

有會員問過同樣問題,係無問題的(大概在第二頁,title叫:新工一問
你可以去看看

如果你生活費批左15000你可每20000,10000,20000,10000咁搵,最後年報總收入冇超過所批的生活費x12就可
只要你既收入性質係薪金,commison ,都可以用呢個法則,
即係你做sales,你可以一個月搵多d、
下一個月放大假食8千蚊老底,唔做,又得

但花紅就未敢肯定,如果份花紅一筆過咁出,
會唔會比人沒收就不知
就算你反駁:計埋份花紅我都唔過年結總數喎,
但我唔敢肯定,理論上可以咁樣sum up
但有會員經歷係:佢月入少過生活費,花紅出完不能對沖,比人沒收晒全份
可能純粹係佢老襯,佢唔識搞上庭.......總之花紅就唔sure,
但每個月不穩定收入,就一定可以調節

當然唔好做到太誇張,唔好話番半年,停半年,又攤做一年計,做到咁極端就唔敢講.......
花紅方面我唔太清楚,因為我份工無無任何雙糧花紅的