破產聯盟

查看: 8174|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

唔想比新公司知道我破產!心急人上!

小弟明天上班(鐘錶銷售),依份工係我視為最理想同最有前途的工作,依間公司好少請人好難入!
我大約月中攪申破,據我所知,我做夠3個有mpf開始供,破產管理就會同我公司的mpf委托人講我係破產人士受到監管!
我唔想到時無左份工......有無Ching or C 姐 可以提供一下意見,謝謝!!!
點解破產管理要同你公司mpf講?
好奇,你點知破產管理會同你公司的mpf委托人講你係破產人士受到監管
cc4321 發表於 1-6-2016 08:31
好奇,你點知破產管理會同你公司的mpf委托人講你係破產人士受到監管

因為我同Mpf銀行有牙齒印,其實係唔係我唸多左?
唔會講, 破處只會同積金局講..你既MPF 係這4年唔比你做任何調動或提取!!  (即係話, 你唔可以將舊個D MPF 同新既MPF 合併同一機構去處理), 而你新既公司只係做幫你供款動作, 所以...積金局係唔會理你新個間公司幫你供款問題!!  但記著, 你強制共5%, 你公司亦強制供5%比你, 但如果你自己由5%供款加到6, 7, 8, 9 .....% 的話, 咁你多於5%既供款, 這4年會被破處KO 曬 (最基本個 5% 唔會KO你)
EWB 發表於 1-6-2016 23:22
唔會講, 破處只會同積金局講..你既MPF 係這4年唔比你做任何調動或提取!!  (即係話, 你唔可以將舊個D MPF 同 ...

清晰了解明白,謝謝Ching!!! 但想再問問Ching有關申破時銀行户口會被凍結,咁公司咪知道我破產?
onetwofree123 發表於 1-6-2016 23:40
清晰了解明白,謝謝Ching!!! 但想再問問Ching有關申破時銀行户口會被凍結,咁公司咪知道我破產? ...

唔好意思, 我曾經聽過, 好似可叫外判/ 主任解凍戶口或...可以冇得解凍, 要開過新戶...!!  但我唔敢答你..因為我申破時係失業中, 所以, 所有戶口都被凍結, 找到工時再找主任出信開新戶口!!  你既問題要找其他 C HING & C 姐解答較安全!!
EWB 發表於 1-6-2016 23:47
唔好意思, 我曾經聽過, 好似可叫外判/ 主任解凍戶口或...可以冇得解凍, 要開過新戶...!!  但我唔敢答你.. ...

Ok icic thx Ching 解答

入得來都係希望得到多D 資料及互相幫助和了解多D 問題令自己或別人安心未來個4年姐!!  希望幫到你
個人覺得:
1. 而家好多老闆唔介意員工破產
2. 老實講,如果我,會睇員工表視 (如果是女,或者性感)來決定,所以你不如做好D
細公司或私人公司可能真係唔會太介意...但大型公司或連鎖店既公司就真係唔清楚!!  只可以話..希望佢份入職申請表冇問或佢地之後唔去查就好了, 咁到時樓主自己要努力工作, 希望4年快快順利過度便算!!  公司查唔查..已經唔係我地可以控制到既事了!!  
EWB 發表於 2-6-2016 00:42
細公司或私人公司可能真係唔會太介意...但大型公司或連鎖店既公司就真係唔清楚!!  只可以話..希望佢份入職 ...

肯定唔係。睇人姐。
admin 發表於 2-6-2016 00:43
肯定唔係。睇人姐。

哦...!  或者啦!!  不過, 一般都唔會CHECK 既!!  如果入職申請表格有問就煩D..但我見好多入職申請表格會問有冇犯過法或有冇坐過多~ 暫時未見過有表格問有冇破過產就真既!!
admin 發表於 2-6-2016 00:34
個人覺得:
1. 而家好多老闆唔介意員工破產
2. 老實講,如果我,會睇員工表視 (如果是女,或者性感)來決定 ...

希望我的表現得到賞識,但想再問問Ching有關申破時銀行户口會被凍結,咁公司咪知道我破產?
admin 發表於 2-6-2016 00:43
肯定唔係。睇人姐。

睇人的意思係,望Ching解答

1 破署網頁有講,一般唔會通知僱主,但佢覺得有需要就會通知。你想safe d就同主任外判傾傾,懇請佢地唔好通知。 2 如果你戶口只係儲蓄,無支票,無外幣,無股票,咁主任外判有機會俾你續用。決定權係佢地手。問題在申破與頒令之間,你戶口有機被涷結。如果係強國銀行,仲會將autopay 打回頭添。所以,如果貴公司可轉帳去永0,你不如快快去永0開個戶口。如果貴司唔得,就去身痕。身痕呢期大部分都頂到頒令,但有少數人好快被涷結。如果身痕又有牙齒印,你要記住,間間銀行都可以博。唯獨強國無得博。最後,申破時順便申請埋一次過解涷信。可能有用。而如律師要收錢,你就自己衡量喇。If I were u, 用永0,身痕就省番一兩k.用其他的銀行,都係俾錢買保險算喇。
flypig 發表於 2-6-2016 02:02
1 破署網頁有講,一般唔會通知僱主,但佢覺得有需要就會通知。你想safe d就同主任外判傾傾,懇請佢地唔好通 ...

Thx Flypig Ching! 我就係同身痕有牙印,今日就係比左強國銀行公司⋯⋯咁我要快d開個永0
flypig 發表於 2-6-2016 02:02
1 破署網頁有講,一般唔會通知僱主,但佢覺得有需要就會通知。你想safe d就同主任外判傾傾,懇請佢地唔好通 ...

C HING 請教, 剛有朋友去找律師申破, 但律師話佢現有銀行戶口好快應該被凍結, 叫佢去 "永龍" 開新戶, 因為佢話如果現有戶口凍結要解凍, 要收佢成K 野, 所以..我朋友聽左佢話先去 "永龍" 開左個新戶。問題係..我朋友現在冇工作 (就算有冇都好啦), 其實, 係咪佢上完庭後, 佢新開既"永龍" 戶口都正常情況下都一定會被凍結呢??  要另外要求解凍呢??    尤其佢現在冇工作情況下係咪更一定凍硬呢??  謝謝
EWB 發表於 2-6-2016 23:11
C HING 請教, 剛有朋友去找律師申破, 但律師話佢現有銀行戶口好快應該被凍結, 叫佢去 "永龍" 開新戶, 因 ...

Yes.
申破到頒令:銀行涷你係 company policy.有d 唔涷。
頒令後,所有戶口都涷。係破署指引/甚至可能有法律基礎。
要解涷,要即搵主任外判。