破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

出糧戶口幾個問題(急問)

返新工幾日,批左一個銀行出糧戶口比我
1. 如果覺得份工唔岩做,通知左主任唔做,個戶口會唔會比人即時取消?
2. 唔做長工,只係用黎做散工出糧,每日過數果種,使唔使申報?報左就返散工,係咪可以keep住個戶口for出糧?(本來唔想煩,叫人出現金,但唔方便,同埋大部分都係想過數出糧比我)
3. 同時返長工同散工,過左生活費個數就要上繳?我報所需生活費報少左,報左大約$10000,如果長工加炒散,應該有14000左右,會收左我$4000?
確實已經冇做份工,盡快通知"主任",
"主任有權立即取締唯一戶口.
但最好同一時間找到新工後用同一戶口.

多過獲批生活費之收入,
勿存僥倖心,當然要上繳.

所以辛苦炒多d散為乜 ?
真令 301佩服,
留d時間照顧下家人,
有空計劃一下未來大計好過咯.

301 發表於 16-6-2016 13:15
確實已經冇做份工,盡快通知"主任",
"主任有權立即取締唯一戶口.
但最好同一時間找到新工後用同一戶口.

如果我同佢講冇做長工果份,用戶口收炒散d錢又可唔可以保住個戶口?
meteor06280 發表於 16-6-2016 13:37
如果我同佢講冇做長工果份,用戶口收炒散d錢又可唔可以保住個戶口?

OK,
都話即使轉乜工,
用同一戶口無問題咯.

睇你轉工轉幾耐囉,
轉成半年,咁直頭叫長期失業,咁就最好同主任講聲,取消左戶先

如果次次只係一頭半個月,咁淨係你既糧尾,都要等到下個月頭先出到,咁既話當然唔洗急住取消
請自行盡快搵份新工,再通知新工,

雖然冇確實期限,但平均都係個幾月上落,不要太過份令人難做
Alex2233 發表於 16-6-2016 17:30
睇你轉工轉幾耐囉,
轉成半年,咁直頭叫長期失業,咁就最好同主任講聲,取消左戶先

我d炒散長做長有,
未破之前,一路做住份唔鐘意既長工,
一出糧就用哂黎清數,果時覺得人生好冇意義
破左之後,我返散炒同用d時間追尋返自己既理想
炒散生活可能維持半年至一年

無問題架,
如果你d散工,間公司係過數出糧,咁仲好

長工、兼職、散工、合約、project性質乜都好
只要僱主係決定:用過數出糧

銀行戶口換言之係必需,
同主任講聲,再拎番d糧單好/工作證明好,
就有理據keep 到戶口

至於你點返工法既生活節奏,我就無謂過問(有荀工可介紹)

我想不用取消戶口。而主任亦無叫你取消。比你開戶口的目的是讓你的收入有記錄