破產聯盟

查看: 2735|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

生活費問題想再請教大家

不好意思! 因是新手如果問左蠢問題不要介意>< 本人大概情況是因先生欠債而幫他還錢所以欠下大約50萬, 有考慮離婚但小朋友太細未決定, 但不會再幫他還錢了同破產之後也沒有錢再幫佢! 我先生有層樓, 我沒名的, 因佢也欠債之前加按所以也供緊萬幾元一個月, 平日的支出包括如下是我俾的:
1)  管理費  hk$1000
2)  水電  hk$2000
3)  姐姐(工人) hk$4000 (因要上班其實我也不確定可不可以保留)
4)  哥哥學費  hk$4000
5)  校車  hk$1000
6)  弟弟生活費 hk$2000
7)  自己生活費 hk$3000
8)  車錢 hk$1000
9)  爸爸媽媽家用 hk$4000

我人工hk$23000 我看之前提如沒有離婚要除2, 而佢供樓部分我是否不應放在開支 ? 但如果把所有我俾緊的除2, 我又真是應付不到, 因佢沒有家用給我我, 請問應如何處理? 謝謝幫忙!PS 其實公司花紅每年有60,000已經預了要上繳

你先生有工作,實要除2計算,如果你搵6C樓搞,佢地會幫你填上合理費用,應該批到15--18K。如果離左婚二個細佬跟你,就有可能唔使上繳。公司花紅就搵公司用其他形式俾你啦!
1-6 同 9要同你先生一人一半
咁其實層樓我是否不可以報在支出?
Karen0204a 發表於 21-6-2016 15:41
咁其實層樓我是否不可以報在支出?

生活費報多地,主任問你,就話老公供樓,你要俾多地生活費,合情合理。仲有你以前幫老公供樓,還債就唔好講出來啦!
不好意思! 但我之前所有的欠債也是幫佢還錢, 主任不會問為什麼的欠債嗎? 為什麼不好講出來? 謝謝幫忙!
你甘就叫資金轉移了,係犯法了。你地錢俾左老公自己在破產,照講就準備入赤柱。如果香港個個人好似你甘做,甘銀行也要破產了。一定要合理解釋資金去向,你自己想好在講啦!
謝謝你! 問律師mak q 也叫我照講就沒有問題, 呢個月我日日也擔心會不會有事!! 有2個小朋友我真不想有事!! 謝謝您提醒!
樓主幫老公還債借到破產,仲末還惦?
老公仲要加按再借,真係借到七彩.
之前咁幫老公層樓冇你名.(我本人直覺吾係好信).
仲有你報D生活費一定吾會批足比你.
假如你先生再借多1,2條數或供多層褸.
咁破暑咪要貼埋錢你先生還債或供樓.
所以先想離婚!!
Karen0204a 發表於 21-6-2016 19:12
所以先想離婚!!

我係以外人一般常理睇法.
樓主明白最好啦.
你先生就真係.......
如果破產人是支柱,配偶零收入便可了
自然由你負擔晒,亦唔洗比人宰咁多