破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有關上繳後還款一問

我個案例如下
破產前欠
1)花花銀行(欠1,800)
2)恨恨銀行(欠70,000)
3)星星銀行(欠80,000)
4)眾眾財務(欠140,000)
5)朋友(欠120,000)
已批出生活費無須上繳
想請問以下問題:

1) 我第一年交完報表後申報有盈餘135元已經上繳,予計第二年交報表後要上繳盈餘10,000
咁我交完後想請問該款項是否按比例分還是按借款時先後前序分?

2)我交完錢後花花已經還款完畢咁我解破時要唔要問花花會否反對我解破?

3)我有3日2夜離開香港無同主任講會否有問題?

4)我因為做手術用多過已批出生活費(無問人借錢係我收到政府$4000元先去做),咁會有咩後果?
1) 你肯定呢5個債權人都有交債權人証明,冇交係冇錢分既   2)你解破問花花做乜,有受託人,受託人會處理  3)你離開香港冇通知主任有問題咁又點  4)乜野叫做手術係收到政府4000蚊先去做,況且個4000唔一定落你袋,除非到時你既破產期已過
1) 我第一年交完報表後申報有盈餘135元已經上繳,予計第二年交報表後要上繳盈餘10,000
咁我交完後想請問該款項是否按比例分還是按借款時先後前序分?
師兄有盈餘咁好野, 通常我地都係mam mam緊 食飯坐車開支唔可以多D? 我只係好奇
有盈餘1萬  乜叫按比例分?  

2)我交完錢後花花已經還款完畢咁我解破時要唔要問花花會否反對我解破?

即係你申破時無報花花? 咁你還晒錢 佢又唔係債權人有乜理由影響你解破?

3)我有3日2夜離開香港無同主任講會否有問題?

一般無問題, 有時有D外判會叫你報, 但3日2夜唔算太長基本無乜影響

4)我因為做手術用多過已批出生活費(無問人借錢係我收到政府$4000元先去做),咁會有咩後果?

如果你做術, 用多左生活費, 又點解會有1萬盈餘呢? 無問外判批唔批你入院支出之類? 搏下都好麻   如果用作入院支出多左, 咁你盈餘咪少D咯, 羅輯上係咁
醫療費實報實消,仲要佢批左先