破產聯盟

查看: 1345|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

申請破產有些少細節想問番

一年前借了30萬安信是清卡數,我在去年6月尾就開心失業無嘢做, 之前借左大眾5萬蚊, 依家都還左有半年了! 我去年12月尾才搵到新工, 返左工1個多月左右! 但我在11月開始到1月都有新卡數, 因為搵到新工又12月聖誕節就買下嘢開心下,  起初都有諗住有能力還! 但返左新工又病左4天, 原來病假是no pay! 本想18500人工淨番15000, 還到錢都唔夠生活, 所以諗住破產, 但我最近3個月有新卡數大約多左3萬幾蚊分別來自3張信用卡, 依家3張卡都爆左! 3張卡數依家共88000左右! 請問我搞破產會不會搞唔到? 會不會比銀行告我行騙, 因為在3個月內look左3萬幾蚊卡數! 但我今日上去搞破產時律師行話到時要向債權人解釋番用途! 但債權人有無權唔比我破? 我依家行左第一步, 又覺得唔知點, 都唔知搞唔搞落去好! 唉
你扲又開全名啦
6c肯接就無問題
還有是只要還款多過收入,正常都可以
我是新吸唔好意思
頒令應該是沒問題,至多比法官延期,延到比齊佢要的資料就會頒令,我就填完入紙咩都冇交過就頒令了,一百人破產只有兩人比法官在庭上特別講你點解要延期,要佢去銀行取月結單交回延期一個月,冇得即答只有聽,聽完出去,而有過半人係填錯野延期到下星期,這個小問題填番岩下星期就會頒令。另一問題係交文件之後要解釋番你的錢去向,這part靠自己。
今日上去搞破產時律師行話到時要向債權人解釋番用途
佢咁講係想你加錢,即係律師要幫你答法官就要續個問題比錢,我本黎都係講律b,問我依樣野有冇果樣野有冇,律師行話律師就要幫你在庭上向法官解釋所以要加錢,之後我覺得加千幾蚊答一個問題太貴,所以才自己搞破產,上法庭兩次才頒令,實制邊會有野問你,兩次都冇人比法官審問,要解釋都係頒左令之後,交文件要你去解釋
收費情況是點樣?
本黎基本收14500,要幫你答就16xxx
我因為覺得比唔起所以係自己搞破,睇到成個過程,律b只係代替你出現在法庭報到,沒其他用途,我覺得這係收多d錢手法,因為兩次每次百多人,都有人要在庭上解釋,入紙全本野要填晒表格三到H十幾頁,漏一頁唔交都會延期,記住!
唔係有份表要你自己填解釋咩?
tedyu 發表於 4-3-2019 06:56
唔係有份表要你自己填解釋咩?

嗰個係破產管理處問你唔係高等法院問
flo 發表於 3-3-2019 19:53
我因為覺得比唔起所以係自己搞破,睇到成個過程,律b只係代替你出現在法庭報到,沒其他用途,我覺得這係收 ...

延期又係邊個負責? D 文件要自己去補交? 
tedyu 發表於 4-3-2019 10:30
延期又係邊個負責? D 文件要自己去補交? 

應該咁講啦:6c樓搞破產你申請所有文件交6c樓處理佢會話比你知要什麼文件,當文件真是全部齊備6c樓就會做一份呈請書去入紙,你預2-3天,當日呈請無問題就等通知幾時上庭頒令(6c代上庭),呈請到頒令其間你望都唔好望6c樓打比
自己搞:你先要睇清楚要咩文件,再填from,你入纸呈請當日如無問題就即時有no同知道幾時頒令
flo 發表於 3-3-2019 04:54
佢咁講係想你加錢,即係律師要幫你答法官就要續個問題比錢,我本黎都係講律b,問我依樣野有冇果樣野有冇,律 ...

其實是頒令當日大老爺覺得有問題要解釋需要延期,就要加錢上第2次庭解釋(可以唔比錢6c搞,自己上庭),如頒令前有問題,6c樓會同你講返,盡量會幫你頒令成功(除非6c樓搵你苯呢樣要加錢個樣要加錢),頒令成功6c樓同你關係就會完結。