破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

關於申請IDRP

大家好, 本人想申請做idrp, 亦看了不同C兄PO的情況~ 大概了解到HSBC同行生都可以做帶頭申請IDRP...

我既情況係咁既... 早幾年聽朋友講借了錢投資最後都拎唔得哂, 加上自己大洗不知不覺做左好多現金分期,之後仲分期透支D錢出黎跟人賭波,
諗住賺到D黎還錢,不過最後都係越借越多次,, 而家積積埋埋差唔多14萬數,,,

自己工作算穩定, 不過人工扣埋強積金差唔多得8千, 而家都係還minpay找數,,,有時因為唔夠錢會遲交,, 眼見minpay要越交越多心感不妙,,,唔想破產,,所以想試試呢個方法,,,
我個欠款情況係咁:

恆生有兩張卡計埋大約 54000
建行 6500
渣打 14000
東亞 15000
AEON卡 50000
AEON 貸款 15000 左右差1年還哂

我見其他C兄話要最大債權人先得,, 我既情況AEON好似唔算銀行唔知係未要分開搞,, 同埋都怕信貸紀錄會影響到,,
之前中銀試過搵人追後尾屋企人幫手還哂,, 而家唔知點,,夜晚要番學,,呢個月冇錢,,出糧要等3號,, 東亞追緊2000蚊我要月頭先交到

希望C兄們比D意見 感謝
恆生有兩張卡計埋大約 54000,即係最債權人,可以問下恆生有冇得做!
(我另一建議, 你14萬唔算多,除idrp外, 其實可以試下有冇銀行信用卡肯幫你做卡數一筆清?)
謝謝師兄, 即是一般果d債務重組藝吧,我試試
minglam 發表於 23-10-2014 23:52
謝謝師兄, 即是一般果d債務重組藝吧,我試試

祝順利好運!