破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學3年幾,搬出去住一事

各位師兄師姐;
家中問題,我老公想短時間搬出租住單位!send 住址證明!因為租此單位是暫住的,跟住住址證明右上角有個舊地址主任問我嗰個咩地址,我話唔清楚我先生嘅!請問會唔會影響會有乜嘢後果?
因為右上角個地址,我真係唔知咩嚟嘅!亦都冇通訊記錄亦都冇我銀行記錄亦都冇我水電煤登記名記錄!
謝謝
主任有問我點解要搬出去我話先生準備考試溫書屋企老人家有時開電視機太嘈,只係暫搬出去一年!全部費用由先生支出我失業
你先生搬出,同你有咩關係?
你失業,佢都係照養你架
唔明咩住址證明舊地址,住址證明唔係得一個地址?
搬出去我都同老公一齊搬嘅,因為張新住址證明單嗰舊地址,係佢自己同啲朋友租出去嘅地方,傾偈夾吓Band!其實我都冇問佢咁多細節嘢,因為破產之後呢我哋嘅關係都好差
我老公俾我send俾主任嗰張個新住址證明呢右上角呢有個舊地址!主任問到我右上角舊地址係咩地址嚟!我咪話囉呢啲可能我老公之前啲嘢啩!佢嘅名嘅嘢我都唔清楚!
Qiu 發表於 18-7-2024 14:47
我老公俾我send俾主任嗰張個新住址證明呢右上角呢有個舊地址!主任問到我右上角舊地址係咩地址嚟!我咪話囉 ...

咁其實問題係邊?想claim租錢?
因入學嚟幾年都係同父母老公一齊住,驚主任誤會以為我之前搬咗出去住冇向主任匯報!因為佢收線講咗一句我睇吓點啊!我都有同主任講,需唔需要我先生寫信證明!
喺呢個主任已經係第三個,我發覺破處換主任換得好密!
Qiu 發表於 18-7-2024 16:22
因入學嚟幾年都係同父母老公一齊住,驚主任誤會以為我之前搬咗出去住冇向主任匯報!因為佢收線講咗一句我睇 ...

你照直講就得,唔洗理佢誤唔誤會啦
根據我嘅理解,搬屋要通知主任有兩個原因:
1)驚佢搵你唔到,或者你有藉口話收唔到信,所以通訊方法改變一定要申報
2)你租金多咗,想增加生活費,所以要同佢傾。

所謂住址證明,就係證明你住喺嗰度。至於住址證明上面得其他訊息,我真係唔知問嚟做乜。有冇師兄知?