破產聯盟

查看: 1738|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

破產後開China 銀行戶口

強烈建議大家唔好開中銀,一來無e Banking
二來提款機拎錢,每次得$6000
三來去櫃面一次過拎錢,兩次啲職員都唔識,仲話我個戶口俾人凍結咗,最後搞完一大輪,先俾我拎錢出嚟
去分行排隊拎錢係因為唔想銀行戶口太多撳錢記錄,到時候要解釋,想一次過拎晒啲錢,然後現金咁用,但拎過兩次兩次啲職員都好似完全發緊夢咁,仲要話破產中要有信先俾拎,我話我户口係破產後先開,無凍結到
所以有得揀,去開其他銀行戶口好啲,因為之前太多出入數,經常去澳門,比滙豐同恒生取消咗戶口,冇辦法開到,如果唔係開恒生滙豐應該好啲
謝謝師兄意見,想問吓你有no. 後未到頒令前有冇開過户口比公司出糧用?我諗住月尾出完糧之後,第日就自己去舉手,煩緊中間呢段時間要去邊間銀行開個出糧戶口俾公司頂住先
講真冇事冇幹都唔會去中銀開戶口,啲阿嬋做嘢又慢,好似嚿番薯咁,真係以為自己返咗大陸可以慢手慢腳做!
我都係匯豐恆生ban左,本來打算來中銀,睇完馬上取消念頭
whysodump 發表於 18-7-2024 11:29
謝謝師兄意見,想問吓你有no. 後未到頒令前有冇開過户口比公司出糧用?我諗住月尾出完糧之後,第日就自己去 ...

永隆創興
其實你破產後e bank 完全唔重要,個個同學一出糧就禁晒 d 錢出來啦,戶口清空有e bank都無作用,你又唔會轉錢比人或叫人轉錢比你,咁 e bank 有幾重要呢?
明天會變好 發表於 18-7-2024 13:15
其實你破產後e bank 完全唔重要,個個同學一出糧就禁晒 d 錢出來啦,戶口清空有e bank都無作用,你又唔會轉 ...

睇下出糧未囉
謝謝師兄意見,想問吓你有no. 後未到頒令前有冇開過户口比公司出糧用?我諗住月尾出完糧之後,第日就自己去 ...

我被痕身注銷戶口,家陣都打算去永窿開返個戶口
吓,我以為所有銀行因為破產,所以封了ebanking
原來只有中銀
可以一次㩒20000
去中國 銀行可20000,其他大資6000,大新就只有4000,銀行製度嘛

你入紙當日,平時用開果個户口如果Auto pay會照出到糧,但好大機會拎唔到錢,只可以入,不可以出,有no後未頒令係唔可以去開户口,同埋之前出糧户口例如係恒生,你恒生又有欠佢錢,就唔好係恒生繼續出糧,否則有機會入紙後到頒令前果d人工俾銀行扣起
最好係入紙前開間無欠佢錢嘅銀行户口出糧,同埋入紙後頒領中間果d人工要做個申請先拎到,我因為搵律師攪,律師幫我整咗我先可以入紙後頒令前拎到人工當生活費用
明天會變好 發表於 18-7-2024 13:15
其實你破產後e bank 完全唔重要,個個同學一出糧就禁晒 d 錢出來啦,戶口清空有e bank都無作用,你又唔會轉 ...

我交下小朋友學費,水電煤費都好呀,起碼有好過無
最後生還者 發表於 18-7-2024 17:43
可以一次㩒20000

佢好多ATM最多每次6000
LALALALA 發表於 19-7-2024 09:50
你入紙當日,平時用開果個户口如果Auto pay會照出到糧,但好大機會拎唔到錢,只可以入,不可以出,有no後 ...

幫?要另外加錢㗎
Anmi2019 發表於 19-7-2024 10:08
幫?要另外加錢㗎

咁你搵律師申請果陣佢有無同你講包唔包先,間間律師樓都唔同,我果間講到明包埋
Anmi2019 發表於 19-7-2024 10:08
幫?要另外加錢㗎

同埋唔經律師其實自己都做到,只係要去金鐘唔同嘅地方申請
LALALALA 發表於 19-7-2024 09:50
你入紙當日,平時用開果個户口如果Auto pay會照出到糧,但好大機會拎唔到錢,只可以入,不可以出,有no後 ...

師兄,我之前爬文見好多師兄教入紙有no 後即刻開個臨時出糧户口捱到正式頒令後才填26頁,然後再考慮是否保留個戶口作日後出糧之用添,唔通我會錯意?
簡左中x 先睇到你依個post…
whysodump 發表於 19-7-2024 16:42
師兄,我之前爬文見好多師兄教入紙有no 後即刻開個臨時出糧户口捱到正式頒令後才填26頁,然後再考慮是否 ...

我係入紙有號碼,去申請有no到正式頒令中間拎1次生活費,果1次專登去申請,果1次仲係用番之前出開糧嘅户口,入紙有no後不能開通仼何户口,有正式令先可以申請解凍或開1個全新户口,我開頭揀中x係因為唸住多分行d同我用不到匯x,點知排隊全部職員都唔識,仲要比一般人拎錢要多多10幾20分鐘,煩到死