破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想申請入學幾問

又係衰賭,失業冇收入頂唔順了想入學,請教各位師兄

1. 有兩間一線新借,一期未還,係咪破唔到?

2. Xwallxt係咪會追到頒令,有排期號碼都照追?
另外問埋佢地會唔會上門追?

3. 衰賭錢好多出入數,個個月幾十萬rolling,唔係馬會,有冇有經驗師兄講吓點同個官解釋?

Thanks
1.照破,一線我破左半個月都冇電話 2.xwallect冇一個電話,信都冇,好平靜 3.我都網賭,到時如實報道,唔好轉彎抹角,留定入數網賭記錄 其實未破到好驚,點知原來咁簡單,比個機會,從新做人,仲有好多個十年!
1.一線唔驚,照破,極少會真係告
2.個個師兄講法唔同,有no應該唔會上門
3.仲可以點解釋?只能照直講網賭
第一點,只要係資不抵債就破到,最多係事後被告,只要你唔係隱瞞外債去借錢,亦唔係借完錢就轉移資產,有晒資金流向證明係賭輸咗,咁都無得告啦
一期都未還 都唔係問題 問題你有無借錢果時 隱瞞外債
x錢包 未破之前追得好勁架 , 成日打電話黎 , 果陣都擔心

但原來佢收到臨時令就會停哂追數 , 好意想不到
面有條問題會問類似你破產前3個月內有無新借錢,唔可以講大話要答有,預左之後無論邊個做受托人都會問你d錢用左去邊,拎去賭唔係問題,有晒證明就ok,要解釋得到,如果可以就最好還是1期,拖到3個月先正式入紙,我自己係4月26入紙,k現係當日還左1期,之後出左臨時破產令無通知k現,到5月尾要供下期就通知k現今期無錢,要7號屋企人出糧先入到俾佢,中間完全無打黎追,到6月4號頒拎,6號我通知佢哋正式頒令,到7月15今日都無收過K現仼何追數 賭錢方面唔需要擔心,真的假不了,將事實講出黎就ok,重點係留意銀行户口出入數要解釋到,如果真係有d轉左俾屋企人就要睇下點答 我自己就拎左出入境紀錄證明去左澳門
我自己最小果間還都還左1期,之前拖到3個月先舉手
想做返個人 發表於 16-7-2024 17:23
x錢包 未破之前追得好勁架 , 成日打電話黎 , 果陣都擔心

但原來佢收到臨時令就會停哂追數 , 好意想不到 ...

師兄係咪只打電話? 有冇上過門
白痴 點可以認網賭 犯法架
你宜家資金流向只能如實交代,冇得兜太多數出入,船到橋頭自然直,
Yuyuyuu 發表於 16-7-2024 12:39
第一點,只要係資不抵債就破到,最多係事後被告,只要你唔係隱瞞外債去借錢,亦唔係借完錢就轉移資產,有晒 ...

明知自己無能力還,借到爆哂先破,都無得告嗎?(即使真係賭輸左)
菲尼克 發表於 17-7-2024 10:18
白痴 點可以認網賭 犯法架

有咩問題?除非你唔想破,鬼得閒追究你咩
每個月幾十萬,轉比唔同人,又有唔同人入錢比你
大生意啊?點解釋都唔通啦
a981142 發表於 17-7-2024 17:24
有咩問題?除非你唔想破,鬼得閒追究你咩
每個月幾十萬,轉比唔同人,又有唔同人入錢比你
大生意啊?點解釋都 ...

解釋就大把解釋  最後都係睇對方信唔信  
信唔信都吹你唔脹
但問題係 無理由自己親口認 犯法
菲尼克 發表於 22-7-2024 11:13
解釋就大把解釋  最後都係睇對方信唔信  
信唔信都吹你唔脹
但問題係 無理由自己親口認 犯法 ...

例如呢?唔合理會唔會唔比你破先?
不如一開頭就坦白,好多師兄都係網賭