破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

andy, 你入去條link參考下關於房署有關未補地價居屋嘅按揭方針: http://www.info.gov.hk/gia/general/201505/13/P201505130474.htm
建議你搵銀行傾下,但唔建議你搵中介同財仔,未補價居屋要先經房署批準,但如果你準備到補地價嘅錢,佢一定會批俾你,問題係你手頭冇咁多現金,其實有銀行係可以幫你先補地價,再將層已補價嘅物業加按,我當年都係6C介紹痕身俾我,一條龍咁做,我當時係6C樓簽晒文件,房署就搵咗測計師行去我屋企影相,跟住覆咗份以市值計算嘅補價信,咁銀行就幫我清付補地價費用俾房署,然後連同我要套現嘅金額,重新做按揭,以已經補地價嘅樓價,減去未供完嘅尾數、代補地價費用、套現嘅金額等,重新做按揭,呢個係當年我將層未補價居屋套現嘅故事,係經6C一手包辦,雖然政府話咁做係唔合法,但銀行係識走灰色地帶,所以你搵6C問下而家情況有冇得搞啦,我呢個係04年老破前嘅經驗,你當參考好了。
漏咗講,我層居屋係白表買嘅,本身係痕身做按揭。另外綠表申請補地價同白表有冇唔同,我唔係咁清楚,請你自己了解一下,祝你早日了結按揭一事!
多謝samam嘅提供資料 非常詳細 我都係白表買居屋 我遲少少等法庭嘅文件返到6c樓, 到時再同6c傾下,睇下有冇補地價加按或者其它嘅辦法,再一次感謝samam提侠嘅資料
andy, 唔好客氣
安太太,恭喜哂,一齊順利。
唉…我等上庭途中有阻滯呀!好擔心。。。破處話我有筆電訊數無還,要提供曾經搵過該公司嘅時間。另外,因層樓仲供緊,破處話我地仲有欠款紀錄,6c話不如贖回層樓,好在就供完,依家攪手續,希望順順利利啦!
robi 發表於 23-11-2016 23:16
唉…我等上庭途中有阻滯呀!好擔心。。。破處話我有筆電訊數無還,要提供曾經搵過該公司嘅時間。另外,因層 ...

層樓未供完應該冇問題噃,你係還錢俾債權人,銀行未供完嘅尾數,只要提供銀行嘅供款記錄俾破署就可以啦,我地呢度個個都係有尾數未供完,所以唔一定要先贖銀行契,但你有餘錢贖埋就梗係最好啦。
我都未供完, 當時只要銀行出信我仲欠佢幾多,個市價高過你現欠銀行款項便可。 另電訉公司是否律師代你處理,佢地都會keep 住出比電訉公司D信,但如果自己同電訉公司聯絡就有麻煩
大家好,我想請問大家同恆生傾是打去那個部門,有沒有電話可提供?因為佢地比D電話號碼我,打去又話唔係呢度負責,到而家都未問到點還錢
有冇去分行問? 我係放低封求情信比分行架
未,但想問是否同恒生先用電話傾價錢?
不是, 電話唔傾架, 恆生係叫你寫信比分行轉交
哦⋯⋯明白,謝謝!
頭先去問過,佢叫我搵破產管理處寫信,想問清楚你地同恆生傾還錢,係咪都要搵主任寫信?
相反我地係破署主任叫我地自己同債權人傾,主任唔會插手,但有問題唔清楚,你可以聯絡你單case嘅主任。
amy,我自己都系先去恆生分行話比啲職員聽想還番之前嘅欠款,最好寫埋之前自己嘅欠款号碼比D職員查證,佢地都幫到手揾到相關人士嘅姓名同電話比我,應該系吾駛經破產處,或者妳去過第二間恆生問下,因為我覺得每間銀行嘅職員處事手法都吾同
多謝大家解答,我聽日去第二間分行試試
家父早年因欠債而申請破產(大約欠10幾萬),最近收到外判律師樓的信話要賣樓/回購業權,係咪都有機會以還債方式拎番果50%業權?
究竟係要同受托人傾定破產主任傾先0岩?