破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

rainbow,我個人意見,最好知道所以債權人的欠款多少,自己有無能力償還,如你只還一部份欠款,是不可以處理廢止令,即要還哂所有債權人款項,先可以申請廢止令。
rainbow 發表於 13-10-2016 07:09
咁我係唔係要儘快還咗HSBx條數先,之後咗去aeno總部咗搵果位小姐,唔知得唔得,我個心好煩,又咗知aeno覆唔覆我 ...

Rainbow 我比方面洋玩左大半年先可以攪排期, 只要你定時update 你個進度比外判知,應該無問題!
Kitty123 發表於 13-10-2016 08:40
samma,安太太,請問上庭果日,法官宣佈可以解除廢止令,請問當日高院會不會即時發信給6C,已証明解除廢止令 ...

上庭由律師出席,結果佢即時知道,6C會話返妳知,因為妳委托咗6C,  唔洗上庭。
我想吓,如還錢去銀行用支票還過日期係唔係要寫我還錢個日呀?
samam2015 發表於 13-10-2016 11:23
上庭由律師出席,結果佢即時知道,6C會話返妳知,因為妳委托咗6C,  唔洗上庭。 ...

samam,多謝答覆,即6C只口頭通知,咁法庭會唔會即日發信証明已批廢止令或幾多天才收到有關信件。
Kitty123 發表於 13-10-2016 12:43
samam,多謝答覆,即6C只口頭通知,咁法庭會唔會即日發信証明已批廢止令或幾多天才收到有關信件。 ...

呢個就唔清楚,因為個6C幫我搞到起埋釘。
rainbow,妳系真真正正同所有老板傾好晒,妳仲要問清楚系咪所有老板都肯出一封不反對妳申請廢止破產令嘅通知書,妳才好還錢喎,一個老板反對都申請不成功,妳傾好晒還款,再
再傾好埋日期 ,你可以一日至兩日之間,  寫支票寫當日日期,甘就ok
kitty,我而家都排緊期, 我都問過我個6c,佢話法庭係唔會即日俾埋 廢止破產令證明書畀你㗎,好似話大約要等兩至三星期,6c會同你一次過搞埋田士廳嘅解釘㗎
andy928 發表於 13-10-2016 18:16
kitty,我而家都排緊期, 我都問過我個6c,佢話法庭係唔會即日俾埋 廢止破產令證明書畀你㗎,好似話大約要等 ...

andy,多謝回覆,今日我都問左6C,佢話上左庭之後,約1~2星期會收到封信,而田土廳枝釘約3-4星期才可起釘。
請問你6C 何時代你上庭呀?你要不要做轉按,知唔知有邊間銀行做轉按比較容易,可否分亨下。
samam2015 發表於 13-10-2016 17:27
呢個就唔清楚,因為個6C幫我搞到起埋釘。

samam,多謝你回覆,6C都幫我搞埋起釘,但依架問緊銀行做轉按,有些銀行話可以預先批核,但要加 condition,所以,佢地問清楚時間以便配合其他程序。另有些銀行,話最好起左枝釘之後申請,會比較容易批核。但我好想儘快處理和完結此事,我由3月份開始搞廢止令,問數,搵6C, 還錢,排期,現在做轉按,差不搞左大半年時間,其實心力衰竭,真係好想好想快d完結此事。

Kitty123 發表於 13-10-2016 20:56
samam,多謝你回覆,6C都幫我搞埋起釘,但依架問緊銀行做轉按,有些銀行話可以預先批核,但要加 condition ...

以我case,去年十一月收信,六月才安排到九月尾上庭,預計最快起到釘要十月尾,耗時差不多一年. Honey早過我和Sam 收信,但一間方向銀行玩足她大半年,
kitty,我仲排緊期,冇甘快,我都想盡快做加按,但系因為我系未補地價嘅居屋,攪店左廢止後仲要向房屋署申請免補地價嘅加按,但好似吾系甘容易批,所以銀行方面我都吾系話甘清楚邊間容易D,但系既然我地都一步一步甘艱難行到呢到,点樣都要頂落去,我相信辦法總比困難多,各位努力
kitty,aeon一日覆我都唔知點算,又冇點還,我只係得番佢未覆,所以好煩,只有係到等,hsbs就傾咗,咁就準備要還錢,aeno真冇辦法,冇電話實在太難,我諗住寫多次信上aeon到等個位小姐交俾佢,同攞電話,希望等到
Kitty123 發表於 13-10-2016 20:39
andy,多謝回覆,今日我都問左6C,佢話上左庭之後,約1~2星期會收到封信,而田土廳枝釘約3-4星期才可起釘 ...

Kitty, 我覺得銀行永遠都係以保障佢自己利益為先, 破過產人士嘅物業轉按或加按成功率有幾多, 銀行都係會睇返你舊磚頭仲值幾多?  供款人嘅年齡及樓齡(牽涉到供款期上限)、舊樓會尾數若干、供款人或供樓擔保人嘅財務狀況、物業翻按或加按嘅銀碼等因素,  所以我當日翻按都係搵返搞廢止果個6C介紹銀行, 唔洗自己逐間叩門咁煩, 因為銀行透過6C果度, 更加明瞭妳個case嘅法律進程同可信性。
rainbow 發表於 13-10-2016 12:37
我想吓,如還錢去銀行用支票還過日期係唔係要寫我還錢個日呀?

rainbow, 去銀行寫支票還錢, 支票日期唔可以填遲過入數日, 因為變咗期票, 銀行一定入唔到, 咁寫早d就冇問題啦, 銀行都係以你張支票交到櫃檯, 以入數收據為準, 你入完數唔好遺失收據, 極大多數要傳真個副本俾負責果位阿哥阿姐備案, 切記
rainbow 發表於 14-10-2016 00:20
kitty,aeon一日覆我都唔知點算,又冇點還,我只係得番佢未覆,所以好煩,只有係到等,hsbs就傾咗,咁就準備要還錢 ...

老實說,其實有aeon 電話都冇用, 打到爛都冇人
samam,我知道喇,唔該哂
我應唔應寫多次信上總部交俾果位小姐?我家人都已經好擔心
rainbow!我之前系落左幾次佢地門市,煩左佢地D職員好多次,,我講話要還錢,但就揾極都揾吾到L小姐,同埋L小姐一直都冇覆,我叫職員幫手揾個電話比我,之後L小姐就覆我啦!妳各樣方法都試下啦,佢地吾會有人還錢吾收嘅,但系成個部門得L小姐一個人跟,所以妳要耐心D!我系有電話嘅,但好似系到吾系甘方便公開,此中系有私隱!