破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

samam2015 發表於 9-10-2016 00:40
Kitty, 我略講一下我翻按嘅情況俾妳參考一下, 我層樓原本係x新做樓按, 仲有50萬尾會, 諗住同自己按偈開呢 ...

Samam,多謝回覆,律師之前都有介紹交x銀行做轉按,但銀行覆回,因為我破產過,要完成廢止破產令後一年才可申請做轉按,所以,現在比較心煩。
Kitty123 發表於 9-10-2016 08:27
安太太,多謝回覆,請問廖xx銀行最後有無批呀?

我上月尾才發廢止,田土處理中,所以未有咁快知道的,至於銀行去任何一間分行問便可,
Kitty123 發表於 9-10-2016 08:46
Samam,多謝回覆,律師之前都有介紹交x銀行做轉按,但銀行覆回,因為我破產過,要完成廢止破產令後一年才 ...

你原先銀行是邊間?
原有按揭恒x銀行。
Kitty123 發表於 9-10-2016 11:57
原有按揭恒x銀行。

你試下轉按,大家一起努力
Kitty, 請問你補左地價未
安太太 發表於 9-10-2016 13:12
你試下轉按,大家一起努力

安太太,請問你,除左廖xx銀行,仲搵左邊幾間銀行做按揭。
honey 發表於 9-10-2016 13:57
Kitty, 請問你補左地價未

honey,我係住私樓,但係都好難搵銀行做轉按。
謝謝安太太的回覆,想請問大家有邊間銀行是只收本金?因為我想計下數先,另外如果自己同銀行傾完價錢,還完錢攞左信,唔搵6C自己去攪廢破困難嗎?
我想問吓,銀行覆咗個數俾我係唔係要知會受託人先可以還錢?
Amychan,可分享下我的個案,我都有10幾個債權人,如只需要還本金,只有渣x,大生和上x商x。
samam2015 發表於 9-10-2016 01:17
我唔去TU, 因為相信自己都唔會再戰江湖, 收皮了

我也不會打算用CREDiTCARD
Kitty123 發表於 9-10-2016 15:22
安太太,請問你,除左廖xx銀行,仲搵左邊幾間銀行做按揭。

永享
安太太,只搵左兩間銀行做轉按,如有消息,可否分享下。
Kitty123 發表於 9-10-2016 18:49
安太太,只搵左兩間銀行做轉按,如有消息,可否分享下。

請看回前文。我已經分享了,正在和銀行申請中,未知成功與否,
因廢止9月尾才由法院批。道理上我可以取回一半業權,但是文件上仍然是破署,因為田土廳未收到法院文件啊。
你是何時完成廢止的
amychan 發表於 8-10-2016 07:35
渣打約15萬,星展約6萬,AIG(現在是建設銀行其下)約9萬,恆生3萬,滙豐2萬,富邦4萬,大新4萬,Aeon2.5萬 ...

Amy, 老實說,你條數好大! 我相信你要考慮一下你層樓市值幾多才決定做廢止破産取回業權定點。
( 以下為個人估計only)
渣打, 通常收本 15
星晨,收1-3% 利息。6---估約收7.5萬
Aig, 睇你牙力, 我本人約三陪, 希望你2.5 陪了事, 9---22.5 萬
恆生, 3 ----4.5 萬
HSBC , 2--- 4萬
富邦, 我冇呢個老闆, 希望收政府rate 4--8萬
Aeon, 2.5--5萬
大眾10 --- 23萬,
安信 6 ---18萬 (希望同佢講到12萬)
邦民4.5 ---18萬 (希望講到10萬)
UA 4---31.5萬 ( 之前D網友都有話佢地癲,不過希望你還下20 萬可否接受)
新鴻基 3.5 (估8萬, 不過其實我冇idea)
工商 1.5 --- 3萬 ( no idea at all)
orix 1 ---3 萬 (no idea at all)

假設講數成功, 合共145.5 萬
但如果個個唔減, 而其中三間又未覆你條數, 已經要180 萬以上。 所以你係咪應該睇下物業幾錢,仲有幾多未供,是整份業權定半份等考慮呢?
希望可以聽到你好消息
Kitty123 發表於 9-10-2016 08:46
Samam,多謝回覆,律師之前都有介紹交x銀行做轉按,但銀行覆回,因為我破產過,要完成廢止破產令後一年才 ...

Kitty, 每間銀行、分行都有唔同做法, 所以唔好咁快氣餒, 問多幾間, 我係獅子6C都係一早叫佢做定審批文件, 土地註冊署份起釘文件一收到, 獅子已即日通知我去6C樓簽轉按文件, 冇話要廢破一年才可做轉按, 所以都係再搵妳個6C或者自己跑多幾間銀行再了解情況吧。
多謝大家回覆,我之前打去渣打,佢叫我搵破產管理處主任寫封信,說明我準備還錢贖樓,佢先肯報價比我,我想問大家係咪都一樣?
samam2015 發表於 10-10-2016 00:17
Kitty, 每間銀行、分行都有唔同做法, 所以唔好咁快氣餒, 問多幾間, 我係獅子6C都係一早叫佢做定審批文件, ...

Samam, 多謝你的和覆,我會再聯絡 6C 和努力問多幾間銀行,希望有好消息。
安太太 發表於 9-10-2016 21:09
請看回前文。我已經分享了,正在和銀行申請中,未知成功與否,
因廢止9月尾才由法院批。道理上我可以取回 ...

安太太,6C已幫我在11月中排期,之後約3-4星期田土廳會起埋支釘,所以,6C話有d銀行可以預先批核,叫我11月初搵定銀行做轉按。