破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產後還債回購業權求助

咁我地係問清楚係受託人定係銀行職員,(你個受託人都有建議你可以直接同債權人傾價,咁你可以問清楚佢地,另外會加收你其他乜嘢費用。)因為唔係太明,可唔可以再解答
係問受託人,佢既然建議你可以自己同債權人傾還款,咁你再問清楚受託人佢果方仲會有乜嘢附加收費要你俾,佢話可以幫你搞埋解除破產呈請果部份,你可問下要幾多收費囉,咁咪心中有數你個6c受託人總數要俾幾多了。
你同債權人(銀行/財務)議價結果係點,都要知會受託人,因為佢係破署個外判,將來你還清所有債權人欠款後,要俾晒佢地簽出嘅不反對廢止破產令信件,先至可以向破署或受託人申請呈請上法庭解破起釘,呢個程序你明未呢?
但我地打去問佢地只係話可以同債權人傾,又冇講佢會收(乜嘢附加收費要我地俾),咁其實係未我地一定要問哂6c受託人所有收費先可以去傾還債
rainbow 發表於 25-9-2016 20:17
但我地打去問佢地只係話可以同債權人傾,又冇講佢會收(乜嘢附加收費要我地俾),咁其實係未我地一定要問哂6c受 ...

為求穩陣,先打俾受託人6C了解清楚,佢有責任同你講清講楚,包括受託人將來會收取佢嘅費用,佢地都只不過係破署外判,最終若有問題,破署都有責任,所以受託人唔能夠有任何隱藏的。
Rainbow, 我這樣提醒你因為我知有一DCase 外判, 佢地獅子開大口收取費用大致近六位數! 而我地政府破產管理處跟只要萬多至二萬! 只希望你自己心中有數先! 打去問又冇蝕底! 問啦
Samam Honey多謝你地,我個case由3月拖到而家,終於都到最後直路,全靠呢個post我先知點做,而家係睇邦x收我幾多喇.
Samuel 1010, 恭喜您入直路, 其實我地冇邦x , 可唔可以分享下幫下D網友?
Honey多謝,我而家update下

HSBX 8% X 年期冇價講
大X(前身JCX) 8% X 年期
恆X 8% X 6年
星X 叫我交信同資料去分行,電話中人有D掘,佢俾左個電話我叫我交低後再打去COMFRIM佢地收到未,有點擔心
邦民本金X6倍,我話還唔到,佢叫我還個可以AFFORD既而又覺得佢地接受既價,我都未諗到還幾多價好.

有新進展我再UPDATE~
但有冇人可以教我點樣寫信問aeon講想還款,因我唔知要寫d什麼資料俾aeon,請大家教一教我
Rainbow,其實封信上面你寫返破產檔案編號,破產人名id no,道明來意你因要申請廢止破產令,而家想還返因當時破產沒有繳還既欠款還清,查詢返所須金額,再寫返d原因求情去息口減免咁左右喇。
Honey,我啱啱同邦X deal完,我開佢講息口減半,我下星期抬Cash俾佢,佢還返我星期五前入到數,就本金加利息x6個數減半,最後而家係大概本金x2.5多d成交。
samuel,多謝你教路
咁我駛唔駛留電話俾aeno
aeon封信寫係要寫俾會計部定財務部
samuel1010 發表於 27-9-2016 15:52
Honey多謝,我而家update下

HSBX 8% X 年期冇價講

恆生應該可以再問下
星展個女人好好架, 莫非放左假。  咁你唯有寫左信先,你話慘D啦! 佢應該
rainbow 發表於 28-9-2016 12:41
aeon封信寫係要寫俾會計部定財務部

其實你找到果位小姐未? 電話照留! 信抬頭寫回aeon credit 便可
honey 發表於 29-9-2016 02:21
恆生應該可以再問下
星展個女人好好架, 莫非放左假。  咁你唯有寫左信先,你話慘D啦! 佢應該 ...

應該ok 架, 唔好太擔心
唔該你呀Honey,今日終於去到恆X星X分行放到信,分行同事幫我tran去有關部門,而家等下先,希望有好消息。
Good! 咁你留意信箱喇1-2 星期會有消息