破產聯盟

查看: 10757|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

如何應付3線黑財

已申請,今日已通知所有債主,6C已排期911上庭,現階段如何應付3線財仔(扣底),全部有放債人牌照,但電話已被炸爆 包括屋企人,有冇師兄知道佢地會有咩手段追數
電話錄音,涉及恐嚇馬上報警
arm arm 無為意覆咗個PM, 比人扣晒d 分

所以都唔爭在了
其實都無咩好應付, 我嘅睇法係你既然都已Fax晒出去, 咁佢地必然會喺呢段時間盡力追
佢地會點做呢?
1. 當然係打比你(唔好以為你聽咗, 比佢地鬧幾句就無事, 佢地唔係要搵你, 係要錢, 所以你無錢都係會升級)
2. 打比你身邊人(因為好多扣底依家都玩抄電話, 所以你有填也好, 無填也好, 佢地一樣會滋擾)
3. 開whatsapp group拉晒你身邊人入group話你欠佢錢
4. 上門, 去公司, 去你有報過或佢地搵到嘅所有地址, 包括身邊人嘅公司(如果佢地搵到的話), 上去當然就係要求身邊人搵你出來找數啦, 上家居嘅仲會貼大字, 有相無相都會貼
5. 狂炸全部人嘅電話

以上睇到, 全部都係求財, 所以如果你無嘅(好似我咁), 就佛系應對, 過份滋擾就報警, 必要時避開吓吧啦, 預咗全宇宙都知您爭人錢咖啦, 重生係要付出代價嘅
不過又咁, 其實你到期唔還, 破唔破都好, 佢地一樣會咁做, 所以版主講得好, 越早破越少滋擾

換哂電話,家人電話裝哂block app, 有幾間財仔話會告我,但6C話唔洗怕,佢地靠嚇,而家係怕佢地上門搞事啫,門口已裝cam,唔知有冇用