破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

入學定DRP IDRP好?

本人情況係咁:
(有啲長,希望大家唔好介意)

咭數:
HSBX bank 5.1萬
CITX bank 2.1萬
MXX bank 2.4萬

Loan :
UX 循環 9.5萬
DBX Loan 38萬 (當時搵佢清數,但清唔晒,84期,只還咗7期)

另加欠家姐20萬

入息$21000

單親,仔女跟我(16 / 18)
無贍養費

琴日最後去咗三姓律師樓問DRP / IDRP,佢話因為我有間上MXX虛擬銀行咭數,未必做到以上兩個,除非搵人寫擔保信答應會幫手清咗呢間虛擬數,咁有機會可以搵到HSBX做領頭做IDRP,大約分$7000-8000,96期還
但佢話搵唔到人寫信就做唔到,就要申破
但申破我遲下18歲個仔讀大學借貸就做唔到佢擔保人,要搵其他朋友或親戚

計過數之後,我一份人工加兩個生活費同交租,就算做到IDRP都無多餘錢還到俾家姐果度
如果申破,三姓話我個case應該唔使清數,因為有兩個仔女要供養,咁我就有機會有多餘錢慢慢分期還俾家姐

咁嘅情況,各位有咁建議,呢幾個月開始到頂,又唔想俾仔女知,好辛苦
師兄我同你情況差不多,不過我係年前失左業,已向屋企人坦白講咗,準備星期一自己申請入學,師兄我建議你入學好D。
你入學有機會完全唔洗上繳,無影響生活質素下過4年。做drp/idrp就要還成8年,每月得返萬令蚊你地都唔夠生活啦。站於呢個角度你舉手抵啲喎。
梗係入學啦,簡單一樣,你條數4年冇可能還得哂,$21000求其做散工都搵到呢個數
你做DRP or IVA , 如果失敗最後都係入學,但係仲徙咗時間
最後生還者 發表於 15-3-2024 10:26
梗係入學啦,簡單一樣,你條數4年冇可能還得哂,$21000求其做散工都搵到呢個數 ...

即係我入咗學要轉工?因為我而家呢份工做咗11年算穩定
老破啦!又唔係搵得多
beckie1109 發表於 15-3-2024 10:49
即係我入咗學要轉工?因為我而家呢份工做咗11年算穩定

你如果唔洗上繳,可以做同一份工冇問題,但係你要考慮幾個問題。1. 破處或者MPF有機會通知公司。2. 如果公司解破前遣散或者炒你,咁你全數要上繳,可能MPF d 錢冇埋。
比仔女知無所謂啦,都跟你視為親人,可能仔女幫到你
總欠款$57萭,去到人工27倍,HSBC 條數咁細應該批唔到IDRP / IVA,不如盡早入學。

你家姐好好,肯借20萬俾你,不如同家姐坦白講清楚你既情況,等佢日後幫個仔讀大學借貸做擔保人 。
之前搞左清數,還得7期又新借咁多數?
本身21k欠50幾萬,慢慢還可以唔洗破既
但本身開支咁大,邊有多餘錢還
一係你家姐可以幫你食埋呢50幾萬,一係仔女打工幫手還
如果唔係快快入學啦,全部一線,有no就唔會追
如果無屋,租樓就入學啦,你還唔到嫁啦,收入同支出唔成比例!你同官傾好生活費後再同家姐相量點還啦,我諗你唔會唔還比家姐吧
a981142 發表於 16-3-2024 11:43
之前搞左清數,還得7期又新借咁多數?
本身21k欠50幾萬,慢慢還可以唔洗破既
但本身開支咁大,邊有多餘錢還

因為之前DBX果個數唔夠冚其他數,所以其他都還min pay就越滾越大,大仔準備考DSE,細嘅仲讀緊書,所以應該都會準備入學
我每間都期期準時交,但今期CITX/MXX/DBS呢幾日到期應該交唔到,如果準備入學,係咪唔應該交?
但又怕未有no會上門追數
superisjacky 發表於 17-3-2024 23:43
如果無屋,租樓就入學啦,你還唔到嫁啦,收入同支出唔成比例!你同官傾好生活費後再同家姐相量點還啦,我諗 ...

我就係想開始要還俾家姐,上次三姓免費諮詢果時計過,就算做到DRP/IDRP都會好吃力同無多餘錢還俾家姐,所以我就考慮家姐行先,呢幾日應該會申請入學
同家姐講。之後入學4年入邊慢慢現金還。入學時欠家姐的錢不用講
beckie1109 發表於 18-3-2024 06:46
因為之前DBX果個數唔夠冚其他數,所以其他都還min pay就越滾越大,大仔準備考DSE,細嘅仲讀緊書,所以應 ...

諗住入學就唔好交任何數,留返d錢搞破產好過啦
銀行一個月內應該唔會交收數,你聽電話,作個理由拖住先
一有no佢地就停,你快快搞啦
wclun 發表於 18-3-2024 08:13
同家姐講。之後入學4年入邊慢慢現金還。入學時欠家姐的錢不用講

明白,我都想還晒俾自己家姐先,唔想連累到佢
CITX卡數15號到咗期,今日已經打嚟叫我交????
同埋想請教下各位,三姓報價係$14500,加$1500解凍出糧戶口,係咪唔會再有其他費用?我怕到時不停加價
beckie1109 發表於 18-3-2024 21:31
同埋想請教下各位,三姓報價係$14500,加$1500解凍出糧戶口,係咪唔會再有其他費用?我怕到時不停加價 ...

睇case卦
我個case收$17500