破產聯盟

查看: 1859|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

最近失業想申請破產。希望大家解答。謝謝

最近失業,無錢還款。

本人知錯之前大花筒,

今年做左結餘轉戶欠債連利息69萬,

每期11500,還左4/60 期數。

連信用卡分期每期5000,還左6/24期數。

加埋欠73萬左右。

之前一個月搵26000,順供都沒有問題。

俾埋家用6000,一個月3500生活。

雖然辛苦!但總算捱得過。

目前手頭資金捱唔到3個月。

找了很多工,都沒有回音。

覺得好迷茫,壓力很大。

請問一下申請破產問題:

1. 是否搵三姓律師會穩陣?
2. 破產有咩文件要準備?
3. 大概幾耐時間左右完成破產程序?
怕停供款打去屋企同舊公司追數。
4. 是否要破產前Cut晒無用的銀行戶口先?
5. 銀行戶口大概幾時會封?
6. 如果我破產期間有順供還款,係咪唔會追數?
我想盡量有供款情況下,唔想收數佬打去公司or屋企。

謝謝咁多師兄解答????????????
推薦
Gameover 發表於 25-7-2024 23:06
請問大大,破左產,如果搵唔到野做,打算返大陸投靠表哥可以嗎?我表哥大陸開餐廳,不過人工就預左唔會高, ...

返大陸都唔錯    你要睇多新聞    喺深圳每晚一、二百過人無工返要訓街(好多後生仔女)
感激表哥还肯幫你

但係
香港job market 最近pick up 返好多喎     連政府散工都請 $120 一個钟、   呢個時候放棄返大陸?
回復 支持 1 反對 0

推薦
1 唔一定3姓,一般律師事務所都有幫人申請破產嘅服務,千祈唔好搵中介
2 欠債嘅資料、銀行月結單、強積金年報等
3 想快拎到編號就自己去申請,搵律師樓真係一至兩個月先有number畀你
4 無用嘅唔cut都無所謂,反正最後破署都會通知佢哋
5 呢個無標準答案
6 破咗產仲點可以還錢,私下還錢俾債權人係犯法㗎

推薦
又破產又順供? 你破產還錢係唔得的 只可以還比破署 銀行數一破產就會停

推薦
師兄,你舉手的話要睇清楚,記得唔好信中介

感謝大大們解答
個人觀點每月還到 $2800 已經唔駛申破     基於香港太多人破產      第一現在銀行好怕你破產    一定拆掂條數      第二官機構和受托人暗地裏都想阻嚇你      所以非不得已的話     依家申破遇到留難     比疫情時困難許多
唔使搵律師,自己搞晒就得
唔好破啦 破產個4年好難捱
樓主失業,手頭上嘅錢捱唔到三個月
有得揀樓主都唔想破
全部銀行數。一入紙申請通知債權人就停止追數了
請問一下,如果我申請破產,銀行幾時停止追數?我好擔心屋企人知道,年紀比較大, 驚接受唔到。謝謝
冇二線基本上唔洗驚,完全冇追數行動,安安靜靜等正式令
我都唔想破產,搵左30份工得3份見,已經由2.5萬人工叫到2.3萬左右,見完工都係無消息,好迷網,晚晚失眠,壓力又大
Gameover 發表於 24-7-2024 11:40
我都唔想破產,搵左30份工得3份見,已經由2.5萬人工叫到2.3萬左右,見完工都係無消息,好迷網,晚晚失眠, ...

銀行可以拖,再搵唔到工就舉手啦
呢個數你都有排還,舉手有著數
Gameover 發表於 24-7-2024 11:40
我都唔想破產,搵左30份工得3份見,已經由2.5萬人工叫到2.3萬左右,見完工都係無消息,好迷網,晚晚失眠, ...

慘慘 ????????????????????   不過還是要慎重考慮一下
你咁得閒    不如開對po 搵同學仔陪你搞啦     個人經驗寫申破過程(由宣誓   到高院存檔)   寫得最好文章偏偏不是這個谷       要再搜尋一下
Mxx 都有1萬信用卡分期買手期供緊。這間是否當銀行數?入紙就停止追數嗎?
琴日見左一份工,人工2.2萬左右,希望成功。可以的話都唔想破產。
咁樣諗就啱喇      其實我成55歲人求先見一你都15k     我話13.4k 夠佢都話比足 15j
三姓穩陣但速度未必快(準備文件後,快就幾日安排宣誓,宣誓後幾日有號碼文件),戶口有時一星期內凍,有時去到頒正式令先凍,好難講,不過如果你多數1線唔使太擔心
請問大大,破左產,如果搵唔到野做,打算返大陸投靠表哥可以嗎?我表哥大陸開餐廳,不過人工就預左唔會高,生活壓力就無香港咁大,香港搵工搵到灰!如果而家投靠表哥搵一萬人仔都唔夠找數…唉!好大壓力