破產聯盟

查看: 3164|回復: 153
打印 上一主題 下一主題

未有令嘅時候好難捱!

真心好困擾,之前借過嘅扣底好拿煩!
雖然已決定舉手,亦交哂文件仲未宣誓未通知對方。
(但三姓真係好慢仲要等)
一邊啲收數日日打黎喊打喊殺
其實本身我真係唔太擔心
但啲收數由朝到晚都轟哂我身邊嘅人
仲要send哂我啲全家幅、群組大頭照等等。
一時又話接放學一時又話搞我老婆仔女岳母,
真心問師兄們,其實我數唔大(只係多同散);
呢啲財仔/收數,真係做得咩出樣?
當時無留過學校資料但有無辦法比佢地查到?會唔會搞到去學校?
老婆醫院做,會唔會搞到去佢公司(當時都係無報過)。

其實真心,佢地呢啲手法好能討厭;
預左未有令佢地實煩過西但諗緊、
有令之後佢地會唔會繼續追到天涯海角?

真心touch wood
有冇試過又真係比佢地撞到正/搵到?點應對?

出左令之後,佢地仲會繼續咁追又如何應對?

推薦
MoneyZero 發表於 11-7-2024 17:27
多謝你師兄
其實最戇居係當時比佢地拎左咁多相
有一刻真係諗住還左比呢間算

朋友,我都係過來人我今年年頭俾人走左數無糧無錢又臨近過年,tu I 申請1線唔批借2線4間3間扣底連電條數都借埋.
當時諗住過得1日得1日,點知2-3月每日跑數跑完還電仔,出糧唔夠1個鐘清袋(找1/2/3線數)跟住又續電仔跑足7日,每日唔係諗屋企事係諗點跑數返嚟找!
到4月真係跑唔到,電仔又清唔到當時我每晚訓得個幾鐘,因為每日每分每秒都諗點跑!
後期搵左向晴傾計,轉介我去睇精神科,醫生話我有嚴重情緒病(有自殺傾向)到5月同屋企老婆坦白,佢哋幫我清晒電仔,跟住幫我舉手入學!
所以係你同你家人諗既野我好理解!亦明白點解會咁慌張!我作為過來人同你講,所有事有開始自然會有結尾,唔好要問題諗到太復雜亦唔好過份幻想!
收數會點做無人知,但係你點過活你自己可以決定!
家庭先係你要每日幻想同憧憬既事嚟!
回復 支持 1 反對 0

推薦
師兄,三姓是比較正路,要有耐性。扣底財全部都有律師在背後比法律意見的,所以佢地知道有咩做得 (電話數除外),唔會過界。收數佬一定會講代表邊間,如果唔講,可能 1)佢知道自己用恐嚇手段追數是犯法所以唔敢講,所以估計唔會有更激的追數行為。2)那個追數佬是白撞的。
回復 支持 1 反對 0

有邊幾間數
Lee1234 發表於 11-7-2024 11:28
有邊幾間數

太多不能盡錄 間間都係油尖旺嘅扣底
如有對話錄佢音,佢恐嚇你已可報案,最緊要問佢代表邊間收
三姓係慢但穩陣既,宣誓完有臨時號會好好多,但佢地未必理,正常唔會好激進都係言語上,極少上公司滋擾,拎埋正令就穩陣(到時再追咪俾佢),到時再追可以投訴放債人(最好知邊間)。撞到咪話已申破,信照收,錢就唔會俾。
timmoz 發表於 11-7-2024 11:33
如有對話錄佢音,佢恐嚇你已可報案,最緊要問佢代表邊間收

師兄 啲收數好古惑
10個msg 8個小老母
完全唔肯講邊間幾錢凈係系度吊同叫我打去
講真 我完全唔想打去同佢地講啲咁嘅態度
仲要係根本還得一間還唔到第二間
無理由還一間唔還一間
一陣佢哋應該通哂天 到時仲煩?

實質 有無師兄弟試過 佢地最過分會做到咩出樣?
timmoz 發表於 11-7-2024 11:37
三姓係慢但穩陣既,宣誓完有臨時號會好好多,但佢地未必理,正常唔會好激進都係言語上,極少上公司滋擾,拎 ...

因為啲爛鬼口吻咁講到破左照追
所以先諗究竟點算
佢哋會唔會繼續咁樣破咗之後繼續繁多一年半載
油尖旺扣底我借盡廿幾間都無事
菲尼克 發表於 11-7-2024 11:53
油尖旺扣底我借盡廿幾間都無事

師兄 你數多人膽大呀 我嗰度加埋唔係大數
啲能樣打來串柒柒 講真 有心還都唔能想還
一時又喊打喊剎 一時又講到乜嘢出隊開波
其實最擔心嘅因為佢哋有我個小朋友嘅相
嗰陣時仲要拎撚埋外母全家福
我係喺度諗佢會唔會真係玩嘢
我老婆就比較擔心啲 因為佢醫院返工
(但借時無報過)驚佢地有冇本事搵到出黎
如果咁佢哋都搵到即係搵埋我啲小朋友喺邊度讀書都唔難啦 所以我岳母同我老婆驚到震 唉

而家仲要咁多間
講真還咗一間 另一間知道咁樣有效又再追
真係有幾百萬都唔夠比(間間都收10,000幾千茶錢)

我百幾個一線破左成個星期都冇電話,咩環境
好多都係嚇鬼想你清到「自己條數」,分會同會兄弟會你俾得1間第二間1樣手法,繼續追繼續嚇鬼!好多有牌既2線財都會靠嚇話上門話呢樣那樣難聽啲講,佢哋有臨時no.明知唔會找亦唔會找只係靠嚇想你俾返多少!加上你差佢哋3萬1間好未?佢哋班收數真係攪拌左,成間公司攪亞蛇攪到無牌無生意,唔見既唔止你個幾萬,可能連鎖反應連其他既收入都無埋!
轉電話就攪掂 你唔理上都好過
試過fax 相去公司 標住欠債還錢  
天意玩弄人心 發表於 11-7-2024 15:49
試過fax 相去公司 標住欠債還錢

我就做三行,好彩既係佢哋搵都無用!
成班牛嚟,同我哋嘈真係攞架嚟扔!
MoneyZero 發表於 11-7-2024 11:40
因為啲爛鬼口吻咁講到破左照追
所以先諗究竟點算
佢哋會唔會繼續咁樣破咗之後繼續繁多一年半載 ...

估計破左可能都會追個幾月,不過到正令你大哂。唔使同佢嘈,佢唔講代表邊間就當騙徒封鎖。係心理壓力要頂住,加油。有咩上門滋擾可以裝定cam先
唉 呢段時間內心好困擾。 借嘅時候真係完全無諗過走數又戇鳩鳩比電話佢地原來偷左咁多相(我個人相無所謂)最慘有埋細路老婆岳母姨媽姑姐相,今朝老婆驚到工唔敢返、細路唔敢出去公園玩(驚比人捕)。但內心真心煩嘅係 比得一間比唔到咁多間,佢地喊打喊殺其實可以點?破完真係系街比佢地撞到又可以點?大街大巷相信做唔出咩樣但真心驚係嚇親老人家同細路,希望快啲頒左令啲收數會收皮啦!
bjerrykmc 發表於 11-7-2024 16:09
我就做三行,好彩既係佢哋搵都無用!
成班牛嚟,同我哋嘈真係攞架嚟扔! ...

師兄夠惡
佢地其實都捉我唔到 因為我鋪頭都執埋
但係係驚佢地有料到搵到啲細路邊度返學
一陣黎接放學就嚇死啲小朋友同岳母(接送)
MoneyZero 發表於 11-7-2024 16:58
唉 呢段時間內心好困擾。 借嘅時候真係完全無諗過走數又戇鳩鳩比電話佢地原來偷左咁多相(我個人相無所謂) ...

其實,電話打俾你果啲都係打份工,佢哋得把口唔好太介懷,真係會郁手既1早郁左要夾既唔會講咁多!
有時諗得太多真係會傷身,佢哋想既係收到幾多就幾多,好似我自己咁佢哋2線打嚟我日日都同佢哋屌1鑊,電話照聽佢哋要屌就同佢哋屌,你越驚佢哋越攪得多野,寄信街招有個人資料既去私隱條例公署度投訴,記住佢哋有留電話你照問邊間順手錄音投訴,有圖有錄音自然有人會做野!