破產聯盟

查看: 1611|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

還款給債權人係咪真係可以贖回半個業權?

我媽2002年破產,當時有層居屋係老豆同佢聯名的,當時亞媽欠債23萬左右,前幾日收到一問顧問公司的單張,說可以幫助贖回半個業權,咁我亞媽叫我打去問,佢話可以幫我哋做,做法係要還錢比所有債權人既數就可以,咁我話我哋冇咁多錢點還呀,跟住佢話可以叫我老豆去按層樓借果筆數還。我想問問大家,係咪真係還款比所有債權人就可以贖回果半個業權?再按層樓(層樓己供完及己補地價)咁樣嚟還款係咪最好方法?請大家比比意見,謝謝!
想層樓送俾顧問就幫趁佢喇。想贖番層樓就正正經經搵個律師。無水可以自己搞。詳細請爬文。但再按一半業權可能有難度。
樓主。
根據我所知。

1. 層樓一定已釘契。
2. 即係正路無得按!
3. 顧問通常實話得,不成功不收費。

咁乜叫成功,按到就成功架啦。

也叫按到?

即係借到錢。

乜叫借到錢?

即係按到 50%,但係你實收 5%,其餘 45% 係手續費,轉名費,再拉費,個樣廢,呢樣又廢。

跟住你就發覺自已最廢!

聽 朱 C Hing 話啦。
聽你哋咁講好驚呀!佢話按到,但講明收費係按揭的10%,佢大約計應該按50萬,我同佢講我老豆亞媽都60+,佢話只可以做到14年按揭,而家比你哋咁講一講我真係好怕,我怕我累左老豆亞媽冇埋果半層樓
Flypig,謝謝,我看看
真係要小人考慮清楚呀
我之前都好似收到類似嘅信,我都打過去!不過當時顧問説當私人貸款!另外,我相信如果你用還回當時的欠款,你必須通知破處主任看是否可行!我是收到破處信同主任再傾!希望你未跟中介簽任何文件,要小心D!
honey 發表於 15-12-2015 00:01
我之前都好似收到類似嘅信,我都打過去!不過當時顧問説當私人貸款!另外,我相信如果你用還回當時的欠款, ...

佢話幫我哋揾銀行做按揭,借60萬分14年還,大約每個月4500左右,仲話如果想年期長啲就要擔保人。
你未簽文件,對嗎?
我搵朋友借咗筆數清晒d債權人,預算去銀行加按都話有難度,唔知點解你間中介講得咁簡單。
攪銀行數同埋廢止破產令,分分鐘三四個月,佢當私人貸款幫你清數,計你幾個月利息同埋手續費,仲要第日d律師破署法庭費,如果到時真係加按唔到,你係邊度搵錢清返佢條數? 到時好似pig兄同版主所講,真係連你父親果半層都冇埋,小心行事呀!
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150806/19245071
哂氣喇!!顧問,你幫趁之前唔知佢係唔係老千!!佢慣用個招係手續費。你睇下新聞就明。你屋企不過欠23萬,可能連利息都係40/50個之內。你應該正正經經同銀行研究借錢可能。甚至一線財務如兄弟 醫昂。人地當然會考慮你家庭收入。
警突擊巡查中介財務公司拘31人 更新:2015/11/26 18:16 警方突擊巡查油尖警區內多間中介財務公司,拘捕三十一人,懷疑他們透過電話推銷,吸引至少十名事主借錢,然後收取高昂手續費,並串謀詐騙超過 440 萬元。   被捕的包括十六男十五女,年齡介乎 20 至 43 歲,分別是財務公司的董事及職員。他們涉嫌在尖沙咀及油麻地開設中介財務公司,以隨機抽樣的方式打電話給事主,聲稱可以協助他們用低息借錢。    其中一個個案,事主被吸引去到中介公司辦公室,簽署合約借錢,但合約就隱藏條款,收取高昂手續費,例如借 100 萬元現金,要收取 80 萬元中介費,變相只是拿 20 萬元,就要還至少 100 萬元。    警方相信至少十人被騙,涉及金額總共超過 440 萬元,其中單一個案金額最多超過 200 萬元。警方指正調查涉案的四間中介公司有否關連,提醒市民如果借錢,要看清楚條文,如果有懷疑就要報警。
去破署攞份債權人欠款記錄,了解真正有幾多債權人先,再逐個check清楚個欠款連利息實數,同佢地講下價,最好就係搵到自己人借到筆錢清數先再翻按還返俾佢地,或者試下去搵d二三線銀行傾下,一步步去拆局,總會有轉機嘅!