破產聯盟

查看: 6626|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

今日拎左臨時解凍信、但係

小妹用南x銀行都估到會出事

銀行職員話封信只係用黎拎一次錢,我戶口冇錢可以拎
問題係佢凍結左我戶口,公司過唔到數

佢叫我出票,如果可以出票我一早開左永0入票啦,仲使請一日假搞咁多野咩

二月糧17日已出,仲要出多左四千,但封信唔俾我拎咁多,唉好灰

咁我應唔應該開個永0呢?不過下個月十號都頒領
推薦
已難得見公司合作肯出支票.早就應該開定轉"永O"出糧.
取"解凍信"實屬多餘.

現在持票在手都要:開戶>入票>過戶架 !
回復 支持 1 反對 0

仲未知公司可唔可以出票
我完全誤會晒

而家唔理去左永0開戶先

樓主已經爬哂文,破時順便申埋unfreezing letter,失算在於:
1 公司過年早出糧
2 公司autopay唔到,bank 彈錢回頭
,變左 unfreezing letter 無效。因為公司入都入唔到。
事已到此,建議死ler 公司會計。儘量唔好等下個月一齊出。唔係到時你兩個月糧,外判又阿 g阿左,話只俾一個月生活費。另一個月要還錢。到時你當然又話剛剛問人借左錢要即還。隨時同外判有排拗數。
自小,父母教導,錢係自己袋好過係人地袋。信焉!!! :)
唉,我太傻仔喇!!!
好彩今日打返公司finance,佢話盡快出票俾我,希望趕到頒領錢拎錢⋯⋯

想確認一下係唔係申破左都可以去永O開戶口?如果開到係唔係頒左領後都會被取消???
同埋係唔係我張票有幾多錢都可以拎晒出黎?
BTW今日打去永O問佢話有種戶口唔使5000蚊存款,但只可以用ATM同e-banking,不過開戶時都要入一千蚊現金

1 申破到頒令--永0,可以拎錢。
建議盡拎,可能淨$1 ....
但錢唔好用盡,外判有可能秋後算帳。
2 頒令後,永0亦會被freezing....

據我理解,申破到頒令,戶口被freeze非破署要求,只係各銀行自己的policy.個別朋友,個別分行,可以頂到3/4星期。而頒令後,戶口被 freeze則是破署要求。
申破後,可開戶。以前我就係東x開了戶口。
頒令後,可能可以用此戶口出糧,但要問主任出信。最後,批唔批要聽任主任決定。如果你只申請saving a/c,批的機會不低。如果有 cheque a/c,或其他綜合戶口如外幣,就唔會批了
多謝回覆!!!

即係頒領後可以唔使再申請戶口,而係解凍返原本嗰個???
可能得可能唔得。一切聽任外判主任發落。
1 你開戶,只開saving,得的機會增加
2 有版友被外判兇,指定某銀行。當然可以嘈,投訴,但最後該
版友費事嘈,就再開指定銀行了。
原來係咁架⋯⋯
小妹因欠好多銀行卡數,所以好驚之後銀行會扣我錢⋯⋯
keikimassu 發表於 24-2-2015 00:38
原來係咁架⋯⋯
小妹因欠好多銀行卡數,所以好驚之後銀行會扣我錢⋯⋯

銀行無得扣數架.放心!!!!
BTW,你總共欠幾多??
咁即係我想開邊間都得????

卡數廿幾萬,學債十五萬多
唉,其實我自己搞破產都唔知有冇計錯數⋯⋯因為我好多數都係分期
keikimassu 發表於 24-2-2015 18:32
咁即係我想開邊間都得????

卡數廿幾萬,學債十五萬多

9成可以自己選.唔好彩會被外判老屈.原因係方便佢自己.總之宜家
唔駛理住.殺到埋黎,你上黎大家從長計議.

月入 幾多???
個人認為,你唔破都得....
學生 LOAN,都要還.

不過唔申都申左,你都係 忘記他....
多謝,好彩有呢個平台,唔係我真係好無助⋯⋯

月入只有一萬⋯⋯

我都有諗過可唔可以取消申請,但都俾左一萬蚊,我成個十三月糧無左⋯⋯
取消好麻煩。因為你又無錢即清。債權人已經知你遞紙。
即係你想分期又好,再借多d低少少息去還卡數又好,人地都唔會借俾你。除非你有一筆錢就可以叫停。
Btw,你係唔係自己搞?係都省幾k :)
咁冇咩可能喇…

係呀,自己搞,填表原來可以好煩
keikimassu 發表於 25-2-2015 09:36
咁冇咩可能喇…

係呀,自己搞,填表原來可以好煩

自己搞唔難.
你搵6C,佢都要問你拎資料,佢都唔可能 變D 資料出黎.

唯一6C 填表幫到手,就係有D TERMS你唔清楚.但破署已經出左注釋.
你再搞唔掂,就搵自願團體如 明X......其實分別唔大.
上庭前要填好嗰份表我到而家都未填

今日收到公司finance電話,過兩日可能收到票,可以擔心少件事
keikimassu 發表於 25-2-2015 17:57
上庭前要填好嗰份表我到而家都未填

今日收到公司finance電話,過兩日可能收到票,可以擔心少件事 ...

小妹你就好啦, 我月中都申破左, 但係我就月頭出糧, 我仲煩緊點拎錢><
有冇申請一次性提取?