破產聯盟

查看: 80204|回復: 326
打印 上一主題 下一主題

解破後想申請信用咭一問

#
推薦
重新戰士 發表於 17-8-2015 00:44
我係到多講原因是,過去2年之前,家中有事需要錢!我自己又供緊未斷,(我搞DRP屋企人冇人知)係呢個情況下我 ...

師兄你話你一完咗就叫銀行刪除紀錄,你既意思係咪還番哂錢俾銀行,因你係攪DRP,如果你還哂叫銀行刪除紀錄都正常,但我地就好難叫銀行刪除紀錄.

其實之前4年都冇用卡,都已經慣咗用現金,申請番張卡都只係方便上網買嘢同訂酒店等,正常出街買嘢食飯都唔會用卡,所以邊間都冇咩所謂.但我認同,只要你係同一間公司做得耐,有固定出糧紀錄,有錢剩係銀行,相信間銀行都好快會自行刪除紀錄
回復 支持 2 反對 0

本人07年已經畢業,TU亦都無晒所有record (TU F Grade),現有工作亦做咗超過5年,年薪超過50萬,咁耐都係Autopay出糧,亦係出糧戶口有接近500K存款,如果我係返出糧銀行(闖兄)想出張信用卡,機會大唔大呢?
呢間銀行無牙齒印,不過入學時係交文件開戶出糧,已係呢間銀行出糧15年。
13解破,申請兩次A卡都唔批,兩次兄弟卡都唔批(兄弟有牙齒印)
好灰好灰,個個都申請到,我乜都申請唔到,我已經做緊正苦工以為會易批D
月入2XK, 去及X雨申請少少貸款搞搞個TU,會唔會好D
唉.............
bohboh 發表於 31-12-2017 12:36
現在兄弟新出的銀聯卡能不能夠申請到?
請問有否CHING/CTSE 成功申請到?

我最近成功申請到果款卡,由於本身已經有佢另一款主題信用卡,所以冇任何著數,同埋信用額同其他主題卡都係共用的
現在兄弟新出的銀聯卡能不能夠申請到?
請問有否CHING/CTSE 成功申請到?
nakamura 發表於 12-12-2017 08:58
有冇人知果兩間財仔信用卡,尤其係紫色招牌果間
响解破後未洗TU既五年內,除左佢紫色果張百貨信用卡之外
有 ...

已經有佢主卡,
唔會再發副卡俾你.

.

有冇人知果兩間財仔信用卡,尤其係紫色招牌果間
响解破後未洗TU既五年內,除左佢紫色果張百貨信用卡之外
有冇人能夠成功申請到佢其他主題既信用卡??
sum0023 發表於 10-8-2017 23:11
08破,12年解,其間有用大財,今月頭申請渣打卡, 今日卡到手批50000

請問之前有冇欠渣打? 謝謝回覆 。
yenneychan 發表於 1-12-2017 16:19
有,都係250蚊一分

好奇怪,我15年解破後成功申請到兩張財仔信用卡,但一張用左年半同兩年,都未加過額,當然試過自行申請加額,但每次都被拒,大家試過呢種情況嗎?
我想問一問有冇人解破後五年內(即TU仲未洗底),除左果兩間財仔信用卡之外,仲可以成功申請到銀行信用卡?消費卡唔計
busdriver.430 發表於 10-11-2011 16:47
請問恒生張 enjoy 消費卡有冇得享受一d 鋪頭或者食肆既優惠, 同埋可唔可以賺分 / cash dollar 之類呢?

tha ...

有,都係250蚊一分
08破,12年解,其間有用大財,今月頭申請渣打卡, 今日卡到手批50000
有用過渣打,但沒有欠款
wthung8888 發表於 14-7-2017 23:56
小弟update Tu後已成功申請渣打卡,未update 前已獲批aeon用了一年

wthung8888 師兄, 請問之前有欠過渣打嗎 ?
dannykkkccc 發表於 21-7-2017 02:47
你咁諗都冇錯,好似係多3年(定係4年?),可以清走哂D壞帳紀錄時,再去睇一睇。

係正常用卡既情況,有借 ...

明白,咁我諗我起碼需要多幾年時間我先冇記錄啦!唯有呢段時間好好咁理財,吾該曬你牙!
BEEE_1314 發表於 21-7-2017 00:31
我冇睇過,因為我岩岩先畢業1年,應該睇黎都冇用,因為依家草到少少錢,先過多幾年夠就買居屋,但係聽人 ...

你咁諗都冇錯,好似係多3年(定係4年?),可以清走哂D壞帳紀錄時,再去睇一睇。

係正常用卡既情況,有借有還,TU 點都會慢慢升,但中途如果有任何申請,係會減走一D分數。如果申請咗,又唔批,就算個TU冇減分,其他銀行查TU時都會見到有銀行唔批,會對你不利。

我之前02入學,06畢業,X新銀行居然拖到2014年先將我個信用卡戶口改為撇帳戶口,唔知佢地係貴人善忘,定有心等我D壞帳紀錄Keep耐D。我都係今年先叫佢地幫我清個TU,好彩又可以全部清走哂。係果一刻,我係沒有任何分數,有人話呢D叫做"白板人"。

之後因為要做按揭,先去申請兄弟卡(知佢容易批),OK咗,等個TU會有紀錄,係"C" Grade。

提示一下,做好你個入息證明,按揭就會容易好多。最好就係份工係做咗幾年,銀行就會對你有信心。

dannykkkccc 發表於 18-7-2017 23:19
我想加一句,如果想之後做到其他正常動作,點都要攞一次現時自己既TU睇睇。

TU 並不是唯一既考慮數據,但 ...

我冇睇過,因為我岩岩先畢業1年,應該睇黎都冇用,因為依家草到少少錢,先過多幾年夠就買居屋,但係聽人講過下,破過產都幾難會有銀行批,所以想睇下申請到兄弟張信用卡,會吾會對之後升返TU有幫助助
我想加一句,如果想之後做到其他正常動作,點都要攞一次現時自己既TU睇睇。

TU 並不是唯一既考慮數據,但佢又會比咗不少其他訊息出來,有D對自己不利既訊息,係有保留時限既,但佢地又未必會記得幫你清走。

如果未過時限,你都可以自己計算將會幾時可以清走。
BEEE_1314 發表於 18-7-2017 16:02
16年7月畢業,17年6月底申請左兄弟卡,2個星期批左,因佢地寄失左,要去分行拎卡,未知信用額,想問下我係 ...

其實你有沒有睇過現時自己份TU呢?

若果你真係想向銀行借大錢,我講按揭,咁最好就係份TU已經清走哂所有之前既壞帳紀錄。

按揭就找之前沒有用過既銀行。銀行要知你有冇破過產,係不用靠TU去查的。但你以前欠過其他銀行/機構幾多錢,佢地就只有靠TU。

做按揭,銀行批哂所有野之後,係成交前幾日,律師都會去查你過往既破產紀錄,申請時係冇得呃的。