破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

【經驗分享指南】入學前後二三事 (2)

CCChi 發表於 3-11-2020 20:39
心理負擔好大。

我果時都騰左一輪。
要完全唔慌好難嘅,分享下我嘅經驗,我當時係掉轉頭諗,如果我係財仔/收數公司,其實呢一個人個CASE都真係只係返工其中好少部分,係我自己諗太多鑽牛角尖搞到好似天塌落黎啫。
焦慮難免,睇同學你都準備左好多,有啲野煮到埋黎先算啦!未黎到真係冇得搞
心理負擔好大。
CCChi 發表於 3-11-2020 14:57
今天攞到個NO 要排到29-12-2020 想問問6C fax 去左d 債權人到,一線財仔 we 仔,兄弟仲會唔會上門追? ...

恭喜你收到NO喇!正常佢地收到張FAX就停,你驚就自己拎果張文件去啲分行話要交,確保佢地收到
今天攞到個NO 要排到29-12-2020 想問問6C fax 去左d 債權人到,一線財仔 we 仔,兄弟仲會唔會上門追?
Very good.幫到好多同學仔。
師兄—-支持好貼分享!

加油~上黎HEA下時間好快過
CCChi 發表於 3-11-2020 08:16
師兄cheung89 ,我10月29日宣誓,揾6c 攪,知唔知大約幾時正式頒到領

而家好似通常要3-4個月先頒到,睇近期啲PO。一入紙拎到NO你都返黎講一講啦,之前見就多數3個月
師兄cheung89 ,我10月29日宣誓,揾6c 攪,知唔知大約幾時正式頒到領
CCChi 發表於 2-11-2020 23:33
我宣左誓,我想問c 兄知唔知,一線財仔we 仔,同兄弟追數點,會唔會來屋企騷擾拍門?謝謝回覆。 ...

WE仔聽講追得比較進取,有師兄師姐話會拍門,可能都持續一段時間;至於兄弟睇你拖左幾耐啦,一般會係電話先,之後先上門。

兄弟一有NO就會停架喇,你拎到NO佢都仲追你你就拎住份野隨便入一間分行,叫啲職員幫你FAX或者比個FAX NO你自己搞,搞完記得打電話去confirm佢地收到未,錄埋音就冇死。
我宣左誓,我想問c 兄知唔知,一線財仔we 仔,同兄弟追數點,會唔會來屋企騷擾拍門?謝謝回覆。
CCChi 發表於 2-11-2020 22:59
真係好詳細,多謝哂,準備入行

幫到你就好。有唔明可以再問~定期幫手頂下PO等其他朋友可以睇到XD
真係好詳細,多謝哂,準備入行
sosadnow 發表於 2-11-2020 18:01
謝謝C兄,慢慢睇完消化,有唔明再請教

唔駛客氣,大家互相幫助。關關難過關關過啦
謝謝C兄,慢慢睇完消化,有唔明再請教
哎XD 頭果忽冇注意用字要審核先過到添, 我白痴仔...
入學前後二三事 【經驗分享指南】

由六月開始搞,到今日成功拎開戶信開埋戶口出糧,多謝咁多位師兄師姐解答問題,而家到我總結返下前前後後啲經驗分享比準備入學/剛入學的同學仔,希望可以幫到少少手。

有錢請找6C,勿比中介呃
巿面有好多話幫手申請貸款又話幫手申請「特別破產」的中介公司,好多到最後都係昆事主借多舊錢比佢地做中介費,到事主申請左破產後就成間消失聯絡唔到。破前三個月借大舊錢係坑係坑係坑!
破前三個月借大舊錢係坑!
破前三個月借大舊錢係坑!(重要的事講三次)

如果係咁樣借左之後只能自己申破,因律師不接破前三個月借過大筆數的案件,而正式破後破署實問你舊錢去左邊。

如果你真係仲有餘錢,怕自己唔識填表填漏野會延誤頒令,請你直接搵律師啦。尤其是資產比較多又複雜(有車有樓又有其他野供緊,開公司等等),比多少少錢搵律師咨詢好過之後有乜問題煩死自己。呢啲情況上黎問師兄師姐都未必可以好精確咁答到,最後有手尾就唔好嘞。

普通CASE搵律師比大約14XXX-15XXX,比資料佢地就會幫你整好哂文件交上去,實際費用請自己問返。一般情況下係包填文件,入紙拎NO.,比份26頁文件你,幫你上庭,同埋最後寄份破產令比你。至於26頁初步訊問同之後傾生活費、交年報等等如要繼續找律師幫忙是另外收費的。呢D就可以喺論壇問返師兄師姐經驗,自己填都得,小學數自己計到的。

如果真係山窮水盡,唔想額外花錢,可以睇返論壇有好多過來人帖教點樣自己申請破產。由填表到入紙到出庭都有人寫過帖,可以參考返。

疫情期間比較特別,由入紙到頒令需時比正常長好多,之前有師兄分享過填表出左少少問題,臨頒令又被打回頭,要等多兩個月先正式頒到。如果仲負擔到,疫情期間建議交比律師搞啦。

關於追數
我個人經驗:
只有欠三間一線,分別係依哦、痕身同旗仔。
三間我都一路有還起碼MIN PAY,一個月都冇甩。計好時間由入紙到拎到NO.中間完全冇追過數。唯一係依哦在律師FAX完NO比佢後,SMS叫我交錢,我打上去話冇收到一定要email send多次NO比佢,send左後打佢客服熱線確認完就都係冇聲氣的。
所以如果真係還唔到,及早入學免得被追數煩到自己又煩到屋企人。

如果係已經欠一線(即係銀行/大間的財仔)一段時間,交左去收數部門,會追到你入紙拎到NO(法庭收到你破產呈請後果張有法庭印同檔案編號的文件)。
如果欠二線果啲,睇返師兄師姐經驗,通常會追到正式頒令。打電話去公司、上門拍門等等都有,按香港法例佢地在你拎到正式破產令前係合法的,所以只能熬過去。
如果係三線,可能再追多一年半載都未定;電話財就更加係正式令黎埋都照追,可以的話搬屋啦……

過程中如果好擔心,建議在家門口裝返個閉路電視,去深水埗買眼仔,有咩事上黎可以報警備案。

關於銀行追數流程,參見以下呢個POST:
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=995&extra=page%3D1

唔想屋企人知,又冇朋友地址可借?郵政信箱同郵政轉遞幫到你
一般郵局小型信箱370一年
https://www.hongkongpost.hk/tc/r ... es/pobox/index.html

郵政轉遞(由屋企地址轉去郵箱)
最初三個月136,之後六個月172
https://www.hongkongpost.hk/tc/receiving_mail/redirection/index.html

郵箱同轉遞申請攻略
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=23008
仲有一招係租迷你倉信箱,我冇用過,有興趣的話請另外出POST問下。

留意返搞掂哂上述服務要約2-3星期,想完美避開一切寄左信去屋企比人拆左ge風險,請預返足夠時間處理。

關於開戶信
正常黎講之前的銀行戶口係全部凍結哂,綜合戶口係唔可以解凍返黎用的。如果你之前用緊的係普通儲蓄戶口,而你又想用返,請你先去銀行問下可唔可以解先拎解凍信。又,你想開個新戶口也好,去銀行問一問佢地比唔比破產人士開儲蓄戶口先再同外判講話你要開邊間

我個case係因為太遲收到破署信,聯絡唔到外判,到我想解凍果時去問小新,小新話已經直接關閉左我本來個儲蓄戶口。睇返之前啲PO,係有師姐成功解凍過的。

而睇返過去的PO,獅子、痕身同祖國有好多人用到,但亦有人係唔知點解呢兩間唔做佢地生意的。銀行要唔要接係商業決定,我地吹佢地唔脹。總之要外判出信比你前,問左銀行先,費事又要走多轉。

我自己係去返小新開新戶口。帶同身份証、開戶信正本同住址証明,行埋去搵開戶果啲職員整左約半個鐘就得,搵經理開左本簿仔比我。全程冇比面口我睇,亦有禮貌。小新係得簿仔,提款卡都唔申請得的。

如果係想要online banking,提款卡,祖國銀行、痕身同創星都好多師兄師姐話OK。好似我呢啲出票的用簿仔到時方便影印都冇乜唔好,起碼我屋企樓下同返工果度就有小新,平時都唔駛排隊。

日常生活小提議
想網上買野,用FPS收下錢,可以準備定以下電子支付方式:
Tap & Go:去7仔可以買到實體卡,有銀聯同mastercard款。可以用到銀聯雲閃付,如果要在HKTVMall買野,用銀聯可以比到錢。平時收master的地方都會照收佢張卡,去超巿買野唔想排隊用自助、google play想課少少金都可以用。重點係可用FPS比錢同收錢。

O! epay mastercard:佢係八達通個APP度連住的,同Tap & Go差唔多,但冇實體卡。如果係果啲保安程度高啲網站買野,佢會要你入個一次性密碼,Tap & Go係冇而呢張係有的。呢張都可以用到FPS,但相對冇Tap & Go咁完善,用唔到FPS CODE的。

支付寶/WeChat Pay:唔係卡,係電子錢包。而家都多左好多地方用得,嘟QRCode

用得呢啲,請千萬千萬千萬唔好連落個銀行戶口度過數,啲數出出入入,比主任/外判見到隨時可能又問你呢樣係乜果樣係乜。上述全部都可以直接7OK入現金增值,乖乖地入現金啦。

開返個新戶口,就可以安心過四年喇。中間人工、地址果啲有變記得通知主任/外判。自己主動啲,其實麻煩會仲少。