破產聯盟

查看: 10058|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

大家有冇試過俾銀行降低信用額?

我就試過喇
係X隆銀行, 收到月結單, 信用額由$15000 降低到 $13000, 仲以為佢打錯字(睇落好似唔係好多, 但果一兩千就係我一個月的洗費)....我打去問, 佢就話我信貸記錄評分低左, 所以降低個信用額, 仲要我果期要即刻找左佢....結果我都係冇找到....
最後條數當然係愈滾愈大....所有的還款計劃都被打亂, 十個煲九個蓋...終於都係要破產....

其實我明, 呢單野只係導火線, 原因都係自己衰, 一開始就唔應該攞信用卡...

回復 #1 anjo 的帖子

重生, 從心 ^_^
原帖由 anjo 於 2009-3-30 14:20 發表
我就試過喇
係X隆銀行, 收到月結單, 信用額由$15000 降低到 $13000, 仲以為佢打錯字(睇落好似唔係好多, 但果一兩千就係我一個月的洗費)....我打去問, 佢就話我信貸記錄評分低左, 所以降低個信用額, 仲要我果期要即刻 ...

你會唔會經常先羅Cash Advance後找 Min Pay或先找 Min Pay後羅Cash Advance!
乜都冇做過呀.....期期找min pay
有無返大陸冶游!

回復 #1 anjo 的帖子

减就未試過.加就年年有.最後都係
我都試過
無啦啦由9000減到5000蚊
激鬼死我,個間係x打囉
獅子銀行每個月都會 check 你個信貸評級,其他銀行就唔知喇。
係有就好銀行降低信用額
以前有信用卡時都試過比銀行降低信用額!
10# fai
我信用卡時都無試過比銀行降低信用額,加就有.E仔半年內由5000加到7萬
今日先收到渣X的信,
又加咗我成萬蚊信用額+準備寄張白金卡俾我||||||||||||

我cut都cut唔切啦,仲加我信用額?
上個月先加咗幾千咋喎?
仲嚟話俾白金卡我?

趁我阿爸未發現,星期一打去話唔好俾張白金卡我先(驚佢又發脾氣
12# margaretp

叻女
今日先收到渣X的信,
又加咗我成萬蚊信用額+準備寄張白金卡俾我||||||||||||

我cut都cut唔切啦,仲加我信用額?
上個月先加咗幾千咋喎?
仲嚟話俾白金卡我?

趁我阿爸未發現,星期一打去話唔好俾張白金卡我先(驚佢又發脾 ...
margaretp 發表於 2009-11-22 20:08

睇生果投訴版, 曾經有人因吾接受 upgrade 去白金卡,
連張普通卡, 都比銀行取消左...
14# sydney2000

吓?唔係呀?
我條數喺佢度都幾大喎||||||
佢取消我就大件事啦,
一次過點清呀?
15# margaretp

銀行隨時關水喉,係有可能.

16# et666

大哥,唔好嚇我呀
如果佢減,要我嘔1-2千就話都仲有辦法,
佢cut我card我真係還唔起,
最怕其他銀行有樣學樣一齊cut我card

死啦……我話咗唔要啦喎,
唔會真係戶口都cut埋我呀

我以後無必要都唔用信用卡啦
我下個月有一張可以清哂數,1月可以cut啦,
唔好呢個時候俾銀行玩死。
16# et666

大哥,唔好嚇我呀
如果佢減,要我嘔1-2千就話都仲有辦法,
佢cut我card我真係還唔起,
最怕其他銀行有樣學樣一齊cut我card

死啦……我話咗唔要啦喎,
唔會真係戶口都cut埋我呀{:4_185: ...
margaretp 發表於 2009-11-24 12:04

生果投訴版, 銀行話因為已upgrade 左投訴人去白金卡, 普通卡已自動取消左..
因投訴人堅持吾確認白金卡, 所以信用卡戶口冇晒... 信用卡轉賬都取消左..會好煩..

其實upgrade 去白金卡都冇乜壞, 最緊要永久免年費...
生果投訴版, 銀行話因為已upgrade 左投訴人去白金卡, 普通卡已自動取消左..
因投訴人堅持吾確認白金卡, 所以信用卡戶口冇晒... 信用卡轉賬都取消左..會好煩..

其實upgrade 去白金卡都冇乜壞, 最緊要永久免年費... ...
sydney2000 發表於 2009-11-24 12:16

無喎~唔知係咪出過事,佢有隻細字話如果唔想upgrade係可以喺12月前打上去取消upgrade。
我mark低哂當時staff的名、日期同埋時間,
有咩事就投訴。

我自制力低,
無謂整張大額card嚟啦~
加上我又冇問到如果upgrade,我啲數係咪自動帶去新card,
煩事少啲好。

我等緊新一年,清好第一張card數,然後去cut card!
捱過出年,好多數都會清咗,咁我就輕鬆啲,有啲數可以唔駛親戚負擔自己揹返。
最緊要神明保佑我學資延期,唔係都好難捱!
無喎~唔知係咪出過事,佢有隻細字話如果唔想upgrade係可以喺12月前打上去取消upgrade。
我mark低哂當時staff的名、日期同埋時間,
有咩事就投訴。

我自制力低,
無謂整張大額card嚟啦~
加上我又冇問到如果upgrade,我 ...
margaretp 發表於 2009-11-24 15:22

如果你自制力低, 就算冇信用卡, 都可以洗晒d 現錢買野, 問大耳窿借錢...

我覺得同信用卡冇大關係, 同自制力關係多d...