破產聯盟

查看: 3544|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

獅子魚

! k8 `3 T7 p3 y3 l* x' h獅子魚 Lionfish,又稱簑蚰,在海水魚類中屬蚰科,多產于溫帶靠海岸的岩礁或珊瑚礁內。花色品種很多,成魚最大可大30厘米左右。獅子魚性格凶猛,喜食小魚蝦蟹。其身體上各鰭的硬棘,尖銳而且具有毒素,這是它們在大自然生存時御敵的唯一武器。當獅子魚在水里巡游時,張開身上所有各鰭間的翅膀,好象孔雀或火雞開屏一樣,所以國外也有人稱其火雞魚。
2 S4 W+ }: N: e) P/ k. W3 ~1 K% \0 k* e8 z
中國現知有1屬4種,均見于黃渤海和東海︰網紋獅子魚胸鰭後下緣凹入,體被小刺,散布灰白色大小圓斑;黑斑獅子魚,胸鰭後下緣也凹入,體光滑,上側面有少數黑褐色圓斑;細紋獅子魚和河北獅子魚,胸鰭後下緣均不凹入,前者背鰭和臀鰭最後一鰭條以膜連于尾鰭上下緣中央稍後,頭部和身體具多縱紋;後者背鰭和臀鰭最後一鰭條以膜連于尾鰭上下緣近尾鰭基底處。
# d2 t0 Y  L; b. R1 e+ V; p. A6 k, t  M4 O( j" t7 m6 {
  獅子魚是夜行性,晚上開始獵捕甲殼類或小魚為食,白天則停在水中或礁洞中休息,一動也不動.獅子魚身上布滿深淺不一的條紋,飼養在魚缸里異常美麗。但不了解其習性的人要小心,不能隨意用手去觸摸它以免被它的毒翅蟄傷。
4 @" U9 Y$ y9 U# R% f
: v& ]$ p" j! X( s
+ ?* O" Y( C% C' }9 Y4 H7 ~
4 \6 ^9 y- ~- \6 J6 M
: U; X# Z7 J2 D: y& Y

/ p1 z8 j! y) H3 e$ J* A2 \
) t( G+ V- a6 B4 H& g" r$ v 2 w9 z4 J. m; h6 H3 f" T) e

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
好難養的品種,' M3 B' G! O* D" {
7 \8 k8 c# L5 T7 B- g6 H8 i% k$ M
但美麗
dopod123 发表于 28-12-2011 16:15 $ }  m9 o% O; }( v$ [
好難養的品種,
$ T  X, ~% P" B! O: M" ?4 Q' S8 g4 D+ b% `5 p. @
但美麗

, C' T1 x; j4 P) W, k+ _係呀,佢外形好靚,又好煞食,不過換水時要小心佢啲刺呀
wahtung 发表于 28-12-2011 16:37
2 a+ Z* i2 |/ S! h5 M: a+ c% [係呀,佢外形好靚,又好煞食,不過換水時要小心佢啲刺呀
) }* A, E0 m5 R' H: Y1 u
我換水唔會掂到啲魚.唔驚佢有毒./ G# T' L1 J9 Y1 p4 W/ v* B

# }/ ~# F7 o8 P) M
" ?5 T$ ~% Q9 J
dopod123 发表于 28-12-2011 17:46
9 s8 }- H9 W& S, S) L% C我換水唔會掂到啲魚.唔驚佢有毒.
7 k9 M( J$ `4 A
師兄有無養過水母
wahtung 发表于 28-12-2011 17:51
/ {+ J$ Q5 `, T- a師兄有無養過水母

& y% W+ x7 |! l. ~2 b0 j& n冇呀,因為我個魚缸不可養.
9 u0 c$ V2 {' }; Z2 V8 P# l
  J$ b5 z1 u/ k4 M4 P6 w8 P之前有一段時期好興玩.而家幾難買得到
dopod123 发表于 28-12-2011 17:56 - `* H" d& K9 o3 p: K! o( M
冇呀,因為我個魚缸不可養.
/ z& L7 Q# Z& w
* p! B6 C* A3 j4 O# U之前有一段時期好興玩.而家幾難買得到

# i/ r  y; t$ s" k2 l哦,我仲想問你之前在旺角花園街賣啲小水母如用手點佢,會唔會好似海中啲水母咁毒(灼傷)
wahtung 发表于 28-12-2011 17:58
8 K7 G  a! {3 R: ~' j哦,我仲想問你之前在旺角花園街賣啲小水母如用手點佢,會唔會好似海中啲水母咁毒(灼傷) ...
$ J7 g+ y; \5 s  Q
你想玩咩?你講珍珠水母都唔例外。6 o* F. v$ x& `
水母毒性有強有冇咁強, 罕有情況下, 遇有對某劇烈刺毒敏感的話, 可以致命。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
dopod123 发表于 28-12-2011 18:08
2 f' L2 p* F# i/ ?: N你想玩咩?你講珍珠水母都唔例外。. g8 r, K9 u5 n3 o( \- o3 M
水母毒性有強有冇咁強, 罕有情況下, 遇有對某劇烈刺毒敏感的話, 可以致 ...
6 l0 f3 o# o  f+ e0 k) `3 v8 B, X
我有啲好奇,見出面啲珍珠水母成隻ufo飛碟咁,好型仔
好靚呀~
lok196305 发表于 28-12-2011 22:23 4 w7 O' \9 ~4 a* N4 u  q% B: R
好靚呀~
, Y6 B+ O4 j! t3 O
係,外表好靚,但佢啲刺有毒
~愈美麗~愈高危~都係欣賞下算
lok196305 发表于 28-12-2011 22:34
. e" Q7 K% \) F4 j! ?# i1 S~愈美麗~愈高危~都係欣賞下算

' I" `9 k5 I1 Q7 E7 w9 J; m0 g係呀,正如啲蛇都係,外表越七彩就越毒
wahtung 发表于 28-12-2011 20:33
  T  Y4 m6 |1 v. m) j我有啲好奇,見出面啲珍珠水母成隻ufo飛碟咁,好型仔
, L8 I3 Z% _' t/ x
係幾靚架,有興趣玩下囉,你最近見魚街有得賣?
! u( X2 n) U% z" |
dopod123 发表于 28-12-2011 22:45 % A! h  O1 j( R4 z: i
係幾靚架,有興趣玩下囉,你最近見魚街有得賣?
8 E4 E, @% x5 Y, V  `
2 c) P; \. U! E% ^
最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
wahtung 发表于 28-12-2011 22:47
/ I' C) O" Z: X9 t" b5 P, V最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
; X! o0 ]& a, c' N  h- \
我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
wahtung 发表于 28-12-2011 22:47
0 q/ H$ m: F9 N4 a1 y  y最近無行花園街,今年年頭見過,覺得好有趣
  Q9 T& _7 s) \
我好耐冇見佢地有貨,我聽日都要去買嘢,如你有興趣見到有話你知
dopod123 发表于 28-12-2011 22:50 " c/ D( u  i+ |8 h7 {3 R( h
' ^- E# D6 r* h
好呀,不過唔知識唔識養
dopod123 发表于 28-12-2011 22:50 3 @7 v  d; v- H
$ ?1 P7 V- U" d6 [
今晚個網唔係咁穏定,因太慢可能你double click變咗連發兩個同一post
wahtung 发表于 28-12-2011 22:52
# B# T* r! V* J7 X- X. A, ~: a* E好呀,不過唔知識唔識養
2 t$ E. \9 u3 S) ^
你養唔養到我唔敢講,因難度極高(你應該得),但我一定會全力幫你& @' o( k& |$ J3 p4 u" J
% [) e. N0 Q/ J/ z: X% h& o. X- y
不過水母可養時間唔長約3個月不過加藍燈光後全部營光在小型魚缸起舞真係好靚
0 Z4 k& a; o. P) U! N' a, Q7 Z3 D* T7 d5 c& @