破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

我岩岩攪左破產, 好後悔冇直接搵律師

等我平平安安後先去了解下
2011年10月 發表於 2011-10-10 17:27

好呀,到時放鬆心情咪去聽吓歌仔囉,你唔嫌棄我帖啲歌老餅就得
師兄, 律師攪係唔係 乜庭都唔使上架 ?  點解有d 人又話要拿文件去主任或外判 ?  真係...好多野咁
我問過會計師, 我話 我個個月都有過數3幾百去馬會戶口投注, 咁佢話條數唔係大, 都唔怕既, 如果幾萬幾萬去賭, 咁就算比人吋都無野好講

我是揾律師代辦,唔使親自上庭,呢個問題唔敢亂答你,但如唔係因賭博問題應該不大,其他資深師兄大大會幫答到你的
wahtung 發表於 2011-10-10 17:29
咸濕野可以減下壓, 唔係話一定要做架, 哈哈
因為你唔比其它野填住個腦, 真係好大壓力架!   男人咸濕唔係罪, 只要你唔係立心負個女人

有咩睇架 ?   咸濕野我 5岩呀
2011年10月 發表於 2011-10-10 17:22
師兄, 律師攪係唔係 乜庭都唔使上架 ?  點解有d 人又話要拿文件去主任或外判 ?  真係...好多野咁
我問過會計師, 我話 我個個月都有過數3幾百去馬會戶口投注, 咁佢話條數唔係大, 都唔怕既, 如果幾萬幾萬去賭, 咁就算 ...
smallcat 發表於 2011-10-10 17:37

明白
其實 佢地係叫你iva 地老破架 ?  

其實初頭我打去只係發下洩下一d窒息的感覺,
不過佢地又好好人, 比左好多意見我, 我咪聽佢
講攪 iva 先 , 佢都有叫我搵佢地攪破產, 不過
當時我喊到豬頭咁, 大家隔住電話先咩都講..
耍面對呢d野緊係 5想比人見真 ...
2011年10月 發表於 2011-10-10 17:10
162# smallcat

搵律師的確係唔駛上法庭,因為法律上佢已經係你代表,交文件果d係出左破產令之後,你要將你收入同支出單據,文件咁拎去比佢地(主任或者外判),等佢(主任或者外判)地計算你收入同應得生活費
咸濕野可以減下壓, 唔係話一定要做架, 哈哈
因為你唔比其它野填住個腦, 真係好大壓力架!   男人咸濕唔係罪, 只要你唔係立心負個女人

smallcat 發表於 2011-10-10 17:39

佢而家邊有時間諗其他嘢呀 自己都試過呢個階段,真係好亂架,真係眼前有大把靚模都當佢透明架
167# wahtung

無著衫果種透明呀

搵律師的確係唔駛上法庭,因為法律上佢已經係你代表,交文件果d係出左破產令之後,你要將你收入同支出單據,文件咁拎去比佢地(主任或者外判),等佢(主任或者外判)地計算你收入同應得生活費 ...
cc4321 發表於 2011-10-10 17:41

其實講真,如欠款是好大額,請問使唔使上庭
167# wahtung

無著衫果種透明呀
cc4321 發表於 2011-10-10 17:43

自己果時行街都亂到成日撞到燈柱啦
我都要請教你, 我地真係唔知 !
不過, 個會計師話, 一般係少少地賭博 (3幾百), 都唔會好大件事, 同埋老破前既透支 (當然條數唔好咁大) 2, 3千 都預左你係咁, 因為個個都要還min pay!  
最怕係d 突然唔合理既大數, 比如老破前突然拿走幾皮, 咁當然會可疑d喇!   但如果合理解釋, 比如比醫療, 乜咁, 我相信係最主要係睇有無得解釋

明白
wahtung 發表於 2011-10-10 17:39
啊, 明白晒, 好清楚啊, 唔該師兄

搵律師的確係唔駛上法庭,因為法律上佢已經係你代表,交文件果d係出左破產令之後,你要將你收入同支出單據,文件咁拎去比佢地(主任或者外判),等佢(主任或者外判)地計算你收入同應得生活費 ...
cc4321 發表於 2011-10-10 17:41
169# wahtung

當年B哥哥久債2億港元,都係由律師搞掂
如果佢真人show胸, 都唔理得咁多喇, 睇左先 哈哈 (講笑)

佢而家邊有時間諗其他嘢呀 自己都試過呢個階段,真係好亂架,真係眼前有大把靚模都當佢透明架
wahtung 發表於 2011-10-10 17:42
171# smallcat

如果你破前透支幾萬但只係還幾千咁,咁就有可能係資產轉移,隨時比人告詐騙
好呀,到時放鬆心情咪去聽吓歌仔囉,你唔嫌棄我帖啲歌老餅就得
wahtung 發表於 2011-10-10 17:31

好呀, 去邊可以聽歌仔呀 ?
b哥哥找錯人做老婆, x小姐 "剋 husband " , 術數界都知, 我都係衰係個前度女人手上, 再加多個海嘯, 先收收地皮!      

quote] 169# wahtung

當年B哥哥久債2億港元,都係由律師搞掂
cc4321 發表於 2011-10-10 17:48 [/quote]
我問過會計師, 我話 我個個月都有過數3幾百去馬會戶口投注, 咁佢話條數唔係大, 都唔怕既, 如果幾萬幾萬去賭, 咁就算 ...
smallcat 發表於 2011-10-10 17:37

我個會計c叫我 5好問律師, 佢叫我答 : 大洗 ! 洗多左 !咁咋
幾萬就無, 3千就會有   

171# smallcat

如果你破前透支幾萬但只係還幾千咁,咁就有可能係資產轉移,隨時比人告詐騙
cc4321 發表於 2011-10-10 17:50
好呀, 去邊可以聽歌仔呀 ?
2011年10月 發表於 2011-10-10 17:50

咪聽歌仔區囉:)