破產聯盟

查看: 5684|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

減少收數滋擾的心得

末有COVID前, 借錢容乜易, 見你大公司, autopay, 人工有番咁上下, 一定批俾你, 還左幾期, 又可以續, 易過借火, 漸漸地不斷借, 不斷債還債, 最高峰有50條數, 除左星期日, 日日都有會要供
到COVID來的時侯, 財仔開始收水, 唔多肯批或續, 就算肯, 都係好辣的條款,例如:
借60,000俾你 (續數, 之前做40,000, 4期, 每期 11,000, 重扣左 20% 或25% 門口), 減番未供果3期共 33000, 重要加你門口費 27%, (16,200) 你落袋只有 10,800. 重分番 6 期, 每期11,000. 半月供一次
重點係 : (1) 由月數變半月數, (2) 門口費收多你 (人地叫天一半地一半) (3) 續借唔扣番息
佢地用這招對付果D續左幾次的客, 你還左2期就話你特選客户, 叫你上去續..
我領教過就係銀城廣埸的 "皇x信貸" 黃夏蕙代言果間, 由求30,000 借到70,000, 續過4次, 計遢..俾佢抽門口至少4萬. 唔係扣, 條數根本還清.
係旺角: 金雞, 美聯, 銀城, 嘉樂坊, 好景果D, 9成9扣門口, 由20王30%都有, 有D重巧立名目收咩查察費, 影印費, 一張10元
我重想講下兄弟會, 最出名莫果于銀城廣埸23樓的 "順x財務", 抽25加300查察, 多數批20,000樓下 4 期半月, 到手14,700. 晤夠? 唔怕, 佢有位小姐即 whatsapp你叫你上嘉樂坊23樓 "譽x財務"抽25加300查察,到手14,700, 重唔夠? 另一位小姐即 whatsapp你叫你上美聯12樓 "衡x財務" 抽25加300查察, 批少D, 可能15000 三期, 到手10,950.
咁你果日多3條數, 共借了 55,000, 實收 40,350. 半月數, 供 5900+5900+5500 = 17,300. 一個月就供 22,800. 你供一半即二期就叫你續,通常加2千..計下有幾多落袋? 順X=4,400, 譽x=4,400, 衡x=5950, 共14,750. 又由頭供過
你續越多次,額越大,佢抽越多,根本同大耳窿無分別
我已知這些兄弟會有以下 (門口25至30):
1. 信和 (傷)x贏,(Dor)x盈, 威達 x明(保險) (門口25至30)
2. 凱途 富(魚)x, 對面順x(型), 彌敦行九x(濃), 旁边 維x(講) (新開)
3. 美聯 領(風)x, 得(搵)x, 卓(魚)x, 達利大廈 (准)x龍, (Tak)x骏, (榚)x星, 九龍行 捌(實)x
4, 九龍行 櫻(Flower)x, 66x(八), 基利大厦 東(經)x
5. 順x, 衡x, 譽x
6. 金雞 東(Phone)x, 迅貸(station)x, 日(辛)x
7. 富運 富(Gold)x, 佐敦 (褲)x通, 錢x(樽), 尖沙咀新(One)x代, 旺角冠(明)x
8. 威達海x(Sun), 海x(Wang), 華比大廈海x(成)
以上果D我都交過手, 有D清左無再借, 有D申破唔再還
奉勸一句, 你去借得這些, 已經死咁八成, 你一遲就每日罰500起(其實係犯法的,因過了法官60厘上限,所以你叫佢確認同開收椐佢死都唔俾你. 重有,班收數係黑社會背景, 唔好以為佢會守法
我係申破果時, 班仆街乜古惑野都出齊
a)佢先用 whatsapp send 恐嚇相, 再不斷致电 (可以一分鐘10次) - 我就幫所有咨詢人換 Sim Card
b)拉咨詢人入group, 再send 恐嚇相, 迫佢驚幫你还 - 換左就隨便, 反正無人見到
c)寄血書,陰司低,粗口, 去公司同咨詢人. 佢地只窎地址, 無收件人, 等你公司admin开, 迫你無面 - 我就一早係申破前轉工, 舊公司答無此人, 就唔會有下一步
d)扮你打去電訊公司查番正確地填 - 我就去門市, 申請只可本人到分店才可查詢資料, 電話不可查
e)上門 (睇下公屋定私樓)- 我住私樓, 叫管理處無論乜情况都唔俾人上樓. 由申破开始, 只有4間來過, 但無一間可上來, 所有信都放在信箱, 我不收 直到頒令, 當然cam照裝. 再講, 咨詢人佢地無上過, 因已表明上一次報一次警, 因咨詢人無義務提供資料
f)大字報, 淋油 (通常電話數先會) - 我無試過
g)滋擾手机上的朋友 (whatsapp 或電話簿) - 我在破產前已通知朋友我資不抵債, 可能破產, 佢地知. 到申破時, 有些朋友已收到有我幅相, 同紅字 "欠債还錢,老千...". 我放低左面子, 無事, 總之一蚊唔还, 亦唔會俾人知我係边. 重有, 我所有網上社交媒體, 一早delete哂, facebook, instagram, wechat, linkedln 全部 closed account.無人可以搵到我.
h)有D財仔會不龂試用 autopay去你出糧户口扣, 我就試過一間叫 "海 duck", 佢係我申破第2天就試 用autopay轉 40次, 由50 至10,000.  因律師叫我們把户口的$抽走哂, 當然提唔到, 不過1個 reject 扣150, 無左6000, 要同銀行傾waive. 所以要注意申破前 delete哂 autopay instruction. 重要日日睇住边D加左, 一加 即delete
以上, 由申破到頒令前, 通常1個月就會消失9成, 餘下的只有寄信, 和sms, whatsapp, 因我已轉手机号, 所以無任何滋擾.

評分

參與人數 1城市人氣 +100 城市金錢 +100 城市魁力 +100 收起 理由
301 + 100 + 100 + 100 有用資料

查看全部評分

D果度係咪間間電訊公司都可以申請只限本人去門市先可以查閱地址?
bankrupt1969 發表於 15-8-2022 22:19
間間都有

千x間野你有冇借過?成日聽人話佢黑財,但唔知點黑
請問有冇人知公屋門外裝CAM會唔會被扣分?同埋買邊款CAM最好呢?
千x,黑就黑,金主係黑社會底,不過始终有牌,佢地要中介介紹,还款要入馬會
bankrupt1969 發表於 16-8-2022 11:06
千x,黑就黑,金主係黑社會底,不過始终有牌,佢地要中介介紹,还款要入馬會

我二線仲有今x,信x同網貸G記,二線欠G記最多,呢幾間野麻唔麻煩?
G記會煩D,打公司,知你係度做會上
bankrupt1969 發表於 16-8-2022 14:24
G記會煩D,打公司,知你係度做會上

G記上門會做犯法野嗎?其他今x,信x又會點追?
邊間二線頒令後仲會繼續追?
G記大機會上門, 不過你住私樓可以叫看更唔俾上樓, 公司就煩D, 你同HR坦白左咁佢上來就報警. 佢地好醒會打總机, 你同admin講打來找你一律話唔係度做佢地就不會上來
其實八九成財仔都係打電話同寄信, 只有幾間會上住家, 你唔俾佢上佢地就係附近影幅相交差, 跟住就 case closed, 因知道你等頒令
大字報只會係电話數上見到
我外家住公屋, 申破到頒令只有2間上門, 重係斯文俾信果D, 我外家係門口已警告佢滋擾咨詢人會報警, 佢放低信就走左
bankrupt1969 發表於 16-8-2022 19:02
G記大機會上門, 不過你住私樓可以叫看更唔俾上樓, 公司就煩D, 你同HR坦白左咁佢上來就報警. 佢地好醒會打總 ...

申破後轉電話號碼定頒令先轉較好?
bankrupt1969 發表於 16-8-2022 19:02
G記大機會上門, 不過你住私樓可以叫看更唔俾上樓, 公司就煩D, 你同HR坦白左咁佢上來就報警. 佢地好醒會打總 ...

g記搞到領令後就可以