破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

求助 準備破產

發表於 4 天前 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
我欠500k 有學貸 有銀行loan同卡數,計過債務重組,每個月俾$8000要還7.5年,選擇破產,屋企連同我4個人,父母買起左層樓,兩老退休,我同細佬同埋佢地一齊住,即係兩個細供養父母,咁其實我每個個要還幾多錢? 我仲有啲問朋友借既然數要還$500k , 想還得黎儲到錢! 搵到介定搵律師?
發表於 4 天前 來自手機 | 只看該作者
唔好幻想儲到錢啦,你破產係「生活費以外全部要找數」!當然你要打俾薪工無人會理你,但係你要記住借得就要還而4年入面你「會」還到幾多俾你啫
 樓主| 發表於 4 天前 來自手機 | 只看該作者
我見好多人都話還兩三成,咁我交家用,平時返工食飯使費都多,出街食,sales周街走,車錢都多,係咪可以律師幫我可以還少啲?
發表於 3 天前 | 只看該作者
50萬信用卡 發表於 25-6-2024 12:45
我見好多人都話還兩三成,咁我交家用,平時返工食飯使費都多,出街食,sales周街走,車錢都多,係咪可以律 ...

到時會傾生活費
發表於 3 天前 來自手機 | 只看該作者
破產仲想儲錢咩玩法?
破產儲唔到錢係咩玩法
唔需要搵中介,搵律師就可以了,唔好相信中介幫你做數個啲
你用咁既然理就錯晒啦!而家你係破產,唔係做iva破產就係要諗盡辦法去慳,香港地邊個洗費唔大,我做3行夠洗費大啦咁無錢還每日跑山借錢還錢咁,唔想咁過就破產囉,唔夠洗?諗下邊度慳到囉
發表於 昨天 06:12 來自手機 | 只看該作者
學貸會由擔保人幫你還
發表於 昨天 07:41 來自手機 | 只看該作者
Mgheyman 發表於 28-6-2024 06:12
學貸會由擔保人幫你還

分期還定點
發表於 昨天 09:12 來自手機 | 只看該作者
timmoz 發表於 28-6-2024 07:41
分期還定點

佢第一封信會叫你担保人一炮過還曬。可以寫信比佢傾分期,但就會要你担保人比好多好多資料先再批。其實都會搞到你担保人。我都對個fd 好唔好意思