破產聯盟

查看: 1236|回復: 37
打印 上一主題 下一主題

批生活費一萬的你……

1,最低工資是保障人民擁有最基本的生活環境,我諗全世界都冇人會話最低工資是奢侈吧?40 X 9小時= 360蚊X 30 =10800,生活費批得少過呢個數,其實做嚟托??連最基礎的生活你都無法保障
2,膳食大乜樂都60一個餐,早午晚40 + 6 0+ 60 = 160 X 30 = 4800,膳食點會少過這數字??
3,供養70歲父母問題,殺手們問你有幾多個兄弟子妹,這完全是一個偷換概念的陷阱,最現實的情況就是應該計同住人數分配,並不可以計你有幾多個親戚,如果他們照顧你年老父母,就不必和你同住,冇理由計算你的兄弟子妹
4,供養父母,2000元一個,借問聲夠食嗎??父母要一起接受罰則??吃飯都不保??
#最後殺手們如果解答到這些問題,都屬於打橫嚟講,根本不是奢侈問題,連最基本生活都成問題,你不如可以講原始人生活唔洗用電用煤氣,唔洗花一亳子,你去訓橋底,山洞,去釣魚打獵啦
還有的是,欠債還錢天公地道,這句說話看似沒問題,其實都係偷換概念,借問各位師兄弟妹,有幾個是借了很多間一間不還??我想佔極少數吧,你還的前期是全部都係利息,本金係錢,利息就不算錢??完全忽略了你已經比了高額利息的事實
供養父母並不是必須的基本需要項目,所以你吹佢唔漲.
供養子女才是.
關於你的第三點,我聽過大部份都係以你嘅說法:以同住而有收入的兄弟姊妹分攤,因為大家有份食老竇老母。
但原來殺手可以去到咁盡?連分開住甚至乎移居外地嘅兄弟姊妹都計數?

不過其實你四條問題唔應該係一個意見評論題,應該變成統計題。反而我想知道到底有邊個師兄曾經投訴過不合理生活費?如果冇,其實我哋喺度講乜都冇用。正如社工同我講其實殺手講乜都得,講到尾都係你自己接受。佢反問我有幾多人真係投訴過,投訴結果又係點?佢話我哋呢班破產者,講到自己好L慘,其實可能我哋先係合理嘅,法官甚至破署都可能會幫我哋,只係冇人敢發聲。

欠一百萬 發表於 16-6-2024 15:02
供養父母並不是必須的基本需要項目,所以你吹佢唔漲.
供養子女才是.

所以咪唔合理囉,你高齡父母一直和你同住,咁樣咪變相要父母承擔責任囉,你殺手去擔保父母攞縱援OK嗎,又拿不到縱援,又叫個高齢父母食風??
某程度上破左產的確係唔可以同一般人嚟相題並論,因為無錢或者支不底債所以去破產,而家俾個機會你有返個正常生活,唔駛跑數去生活!不過如果生活費去到某情度(如每日食20-30既兩餸飯或者專等特價餐)咁似係違背左「正常生活既意義」!
而家個物價唔同話你想專食平野而生活到,好似我做地盤咁唔係唔想食兩餸飯而係無得揀!一係俾60-65食餐垃圾飯唔揀直頭唔好食!食塵啦老友!所以有時睇到班道德L講既野我都有啲頂唔順
真正不能「相提並論」的是我哋呢啲破產L和那些破產名人或生意人。所謂嘅俾個機會翻身,係比嗰啲人。大家諗吓我哋同佢哋有咩唔同好過啦,而在相同的條例下,呢啲唔同又係咪理所當然?
bjerrykmc 發表於 16-6-2024 16:10
某程度上破左產的確係唔可以同一般人嚟相題並論,因為無錢或者支不底債所以去破產,而家俾個機會你有返個正 ...

20蚊,你去到深圳都食唔到啦,60蚊不是我定的,是基層快餐店定的,我講的所有野都是用最基本最基礎去衡量,打橫嚟講就冇意思,所以我已經最後講咗,原始人一毫都唔洗用
其實生活費睇餸食飯,你搵三皮嘢,就梗係鬆手啲,你搵萬三,就梗係緊啲,無一定嘅,總之就要上繳囉!
金龍華 發表於 16-6-2024 20:08
其實生活費睇餸食飯,你搵三皮嘢,就梗係鬆手啲,你搵萬三,就梗係緊啲,無一定嘅,總之就要上繳囉! ...

搵5千囉,上乜繳?
失意中 發表於 16-6-2024 20:11
搵5千囉,上乜繳?

揾5千,你生活到咪ok
失意中 發表於 16-6-2024 19:03
20蚊,你去到深圳都食唔到啦,60蚊不是我定的,是基層快餐店定的,我講的所有野都是用最基本最基礎去衡量 ...

唔係打唔打橫嚟講,論平常價寫字樓做倉或者固定地方返工,要搵平價3餐一定搵到,而每一每一每年(4年)都係咁過,係唔係違背左個原則?
唔好同我講有錢佬,你仇富我唔阻你但係呢度10個有9個都係平凡人,用有錢佬嚟比你唔搵個乞衣嚟比?
重有,乜嘢叫做正常都生活?你明唔明先?正常人係三餐唔需要點諗唔需要每餐用$60嚟諗過度過(當然食幾舊果啲根本無腦諗野)但係基本生活都要有返個譜
搵5千囉,上乜繳?

唔係,係揾份出現金糧同唔駛報稅既工至徹底解決到生活費不足問題
搵5千囉,上乜繳?

生活到咪得囉!最好唔使做添
失意中 發表於 16-6-2024 16:09
所以咪唔合理囉,你高齡父母一直和你同住,咁樣咪變相要父母承擔責任囉,你殺手去擔保父母攞縱援OK嗎,又 ...

你同講簽衰仔纸先有綜援,你冇簽,同埋如果批少過$15000我即刻唔做野羅,再唔上破署投訴
破產已經係法庭判左你冇力還债
其實破產人士來身都冇乜好輸,大不了咪屋企攤屍4年唔做野
bjerrykmc 發表於 16-6-2024 16:10
某程度上破左產的確係唔可以同一般人嚟相題並論,因為無錢或者支不底債所以去破產,而家俾個機會你有返個正 ...

而家唔係收埋10萬8萬唔还錢,食個麥當餐$50有几車池?
失意中 發表於 16-6-2024 19:03
20蚊,你去到深圳都食唔到啦,60蚊不是我定的,是基層快餐店定的,我講的所有野都是用最基本最基礎去衡量 ...

我樓下贫民區兩餸飯都要$50