破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人 and My case分享

OCO1582 发表于 20-7-2012 18:43
我未覆顧問住,等我考慮過兩日,星期一先覆。
其實我自已係想DRP/IDRP
現在衡量緊以下

如果h行係最大債主又超過久債一半,可以試下同佢傾idrp. idrp唔洗煩唔多間,還錢俾一間only.

但你要諗掂呢個月點還,drp/idrp首要條件唔可以有拖欠記錄。
呢個月,我唔夠錢還啦。
下個月,先可以有錢還。
DRP如果得,希望8月或9月先係第一期
OCO1582 发表于 20-7-2012 22:31
呢個月,我唔夠錢還啦。
下個月,先可以有錢還。
DRP如果得,希望8月或9月先係第一期 ...

IDRP / DRP 如果得都要1個月左右時間 (以前會計師講的) 唔係你想做就即係同你做, 因為唔係得你一個case的, 所以無你想像中咁快的, 問題係呢個月你唔夠錢還, D行好難信你可以DRP還清的
呢樣你要注意!!

如果你有獅子, 而條數有翻咁上下, IDRP 會簡單D, 即係老獅背起其它行的數
你顧問應該有做開, 同佢地傾下佢地會比到個詳情你的, 如果佢地比唔到就奇怪, 因為只要有做開idrp or drp 都知依家既利息同銀行接受你既機會百份比係幾多
smallcat 发表于 20-7-2012 22:39
IDRP / DRP 如果得都有1個月左右時間 (以前會計師講的) 唔係你想做就即係同你做, 因為唔係得你一個case的, ...

thx師兄
我第一次接觸我現在用緊的顧問時
個職員都講話,係可以做DRP 同埋可以hold住還款。
而我做DRp個理由,係因為 原先還款額係萬蚊cover曬我份糧。
所以先要做債務舒緩 來減輕供款
如果供得起,都唔使做lu
獅子行係我最大債權人來呢樣我就肯定的。
不過IDRp我就無問,我係怕做IDRP又要收我錢炸。
我星期一問一問DRP 同IDRP 邊一個,對我來講較適合啦。
顧問果邊我之前了解係獅子同X新都無問題係 係渣Da 呢個唔多接看DRP......
OCO1582 发表于 20-7-2012 22:31
呢個月,我唔夠錢還啦。
下個月,先可以有錢還。
DRP如果得,希望8月或9月先係第一期 ...

顧問會先問你大概一個月想還幾多  當然還款係唔可以超過6成, 一定係人工5成左右或少D, 同年期唔可以太長, 即係你既數無可能分7, 8年咁長, 一般會接受你5年左右,  你想分7, 8年還無銀行會睬你, 顧問亦唔會咁傻做個8年plan比銀行, 因為銀行唔會批, 所以, 顧問做到比你睇既plan, 應該係銀行9成會接受plan!

所以, 你不如問顧問, 如果做 drp 或 idrp 一個月要還幾多同幾耐, 得就接受, 唔得就無辦法

當然, 顧問係收你 drp 或 idrp既手續費 (即係佢地同你勾個 plan 同埋同銀行接洽既費用)  我之前既公司要收我皮8 (如果我做既話)  我唔知你那間收你幾多了, 呢樣野無準側, 有D師兄自己同銀行deal drp, 一個仙都唔使比添  不過, 你要有咁既能力同銀行deal到先得
OCO1582 发表于 20-7-2012 22:46
thx師兄

渣打唔接受有乜關係 如果你攪掂獅子, 渣打都會信獅子, 問題係你顧問點同你做, 呢樣我建議你攤開問顧問

問顧問
1. 點解獅子條數最大而唔做idrp?
2. 點解決渣打既問題?
3. 叫佢勾個plan比你, drp 或 idrp 既還款情況 ( 當然批唔批最終睇銀行, 但顧問有做開無理由唔知, 如果係我都做得顧問了, 反正亂咁up )

依家你唔好理顧問會唔會再收錢, 再收你可以嘈佢地, 問題係要佢地將 idrp, drp既情況老老實實咁解釋比你知, 等你自己花1, 2日去決定, that's all!
問野唔使收錢的, 佢地又唔係律師, 每分鐘同你計, 只係你叫佢地做野先收你錢
smallcat 发表于 20-7-2012 22:55
渣打唔接受有乜關係 如果你攪掂獅子, 渣打都會信獅子, 問題係你顧問點同你做, 呢樣我建議你攤開問顧問

問 ...

thXXX again.......
我聽日打去問,不過多數無開工。
如果問唔到就星期一問。
OCO1582 发表于 20-7-2012 22:58
thXXX again.......
我聽日打去問,不過多數無開工。
如果問唔到就星期一問。

快D了, 數其實唔好拖下去, 因為你又擔心追數, 睇下可唔可以抽到時間同顧問面對面傾, 因為感覺你唔太清楚顧問幫到你D乜, 其實你搵顧問  顧問既意思應該係幫你解決問題, 而家反而變成 "問顧"  

你應該反客為主, 唔好比佢地老點你, 你要知道清清楚楚, 唔破, 做drp 或 idrp, 第一, 做唔做到, 第二, 做到手續費係比唔比到, 第三, idrp / drp 每月還幾多, 同年期, 第四, 如果老破問埋佢地計完生活費後你需要還幾多 ( 基本上你還1 -2千走唔nut, 但你問佢地就知佢地答你專唔專業)
OCO1582 发表于 20-7-2012 22:46
thx師兄

idrp 自己搵獅子搞仲好。
出封信話財政有問題,列明全部欠債資料,分幾多期還,預期年利息。(呢個要做下功課)
之前我係獅子網留meesage話搵債務重組部,之後有人聯絡我。(試過打去熱線,佢話無呢個部門……)
我傳真文件後兩日左右有人打俾我問返啲資料,兩三個星期出結果。但傾左兩次,都無一個同意方案所以我取消左申請。

如果顧問唔洗額外收錢,你可以諗諗經佢地做。如果要補錢就真係唔值得,再者你個顧問都唔係太好。
當顧問解釋晒所有野比你聽, 餘下來就先係你做決定, 依家你決定唔到, 因為你手頭握既資料唔夠, 所以, 咪15, 16 囉
smallcat 发表于 20-7-2012 22:49
顧問會先問你大概一個月想還幾多  當然還款係唔可以超過6成, 一定係人工5成左右或少D, 同年期唔可以太長, ...

帶頭銀行唔一定揹晒啲數係身,佢可能只係幫你同其他債主傾。
但佢點做唔大問題,最緊要肯幫你做。

同埋idrp同Iva 一樣,分7~8年還好平常。如果下下4年還得晒,啲人用p loan 都搞得搞。drp就係傾長啲還款期去還債。所以tu好重要同埋入息記錄都係。
worldcat 发表于 20-7-2012 23:06
idrp 自己搵獅子搞仲好。
出封信話財政有問題,列明全部欠債資料,分幾多期還,預期年利息。(呢個要做下 ...

樓主反正比左錢, 老虎蟹都問多D野先, 比唔比顧問做又另一件事, 如果從顧問問唔到D乜野, 咁樓主個間真係
3傻黑店
worldcat 发表于 20-7-2012 23:14

sorry 師兄, 我搵個間公司佢地做過好多case, 咁細數銀行係唔會批7, 8年的
iva 可以, 因為iva經法庭
同埋帶頭行唔背晒條數, 佢就唔會accept idrp!  銀行會叫翻你drp

意願同實際係有落差, 唔係最終大家都唔使老破, 銀行根本唔會做得咁寬鬆的, 呢D係我之前問過公司得翻來既結果, 不喜勿插
smallcat 发表于 20-7-2012 23:15
樓主反正比左錢, 老虎蟹都問多D野先, 比唔比顧問做又另一件事, 如果從顧問問唔到D乜野, 咁樓主個間真係
3 ...

直接啲講自己覺得果位顧問幫到樓主機會好細。
呢頭話入左表轉頭話俾樓主轉drp.淨係宣誓安排已經係有問題。

樓主宜家要同時間比賽,一陣俾佢拖多兩拖真係無仇報。
worldcat 发表于 20-7-2012 23:14

之前間公司已經做左個plan比我, 佢地話佢地做咁多case,銀行根本唔會咁寬鬆, 你老破一件事, 銀行有佢地既policy, 佢亦好想賺我皮8, 但問題係銀行唔會take呢個risk!  
worldcat 发表于 20-7-2012 23:23
直接啲講自己覺得果位顧問幫到樓主機會好細。
呢頭話入左表轉頭話俾樓主轉drp.淨係宣誓安排已經係有問題 ...

我同意你講法, 但樓主再搵公司又要比錢, 咁仲煩, 唯有希望呢間公司真係幫到佢
smallcat 发表于 20-7-2012 23:21
sorry 師兄, 我搵個間公司佢地做過好多case, 咁細數銀行係唔會批7, 8年的
iva 可以, 因為iva經法庭
同埋 ...

唔洗sorry!
論壇就係交換意見,我地討論都希望資料對其他人有用。

我話唔一定帶頭銀行揹晒係因為獅子解釋返我個個案時講嘅。因為獅子佔5成,星星4成,但正如你所講獅子覺得風險太大唔肯食埋條數。所以佢嘅角色變左係大判,佢會同星星共同分擔部分風險。亦因為咁啲息差唔多要俾雙倍。

時間長短係好睇紀錄,所以叫樓主唔好拖數。講真自己tu到今日都比好多人高,呢個可能係有offer 嘅原因。

相信經驗一定係律師行多,我只係分享個人經驗。
worldcat 发表于 20-7-2012 23:41
唔洗sorry!

謝謝資料!
唔洗sorry!

樓主現在混亂階段 但一定唔可以再拖, 再拖下去其實都無好處, 做任何決定都要果斷些, 不然, 再遲些開始拖數, 真係做drp銀行都唔會接受仲煩
唔洗sorry!

星星在追數方面同合作方面都油麻地  之前間公司就講, 就算想做drp or idrp 星星都堅持會繼續數星星, 追星星