破產聯盟

查看: 2869|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

關於申請破產期間 前公司要我賠錢 有冇c兄可以解答 好煩惱

你出番封信俾公司,話已收到佢要你賠錢封信.

你短時間內生活有變動,甚至有機會離開香港.
希望 儘快處理呢單野.唔係 對方 到時搵唔搵到你都係一個問題.
跟住希望 對方 係 兩星期內處理呢單野. CC  DEPT HEAD, DIRECTOR, 法律部Head, FC ... ETC...
記住有咁大粒CC 到咁大粒.邊條卒仔 懶懶閒隨時咩大鑊.. 字裡用 "要處理",唔好寫預備"科水",
字眼唔好講太死,太實.寫"可能離開"
你要知道:
1 索償數目
2 幾時要賠
希望對方在兩星期內回應,否則你都唔知點幫佢地 完結呢單野.
smic2007 發表於 23-5-2016 15:00
唉就因為當初入去做果陣入世未深唔知道合約期內就算自己辭職或者比公司炒都要賠返哂所有既津貼
我諗可能 ...

1 唔一定.無人知财仔幾時停.
法律上,可合法追到頒令前.當然,中間淋油,你可以報警.

2 但你可以做,就係申破後 SEND 檔案NO. .
一般銀行下面的收數,會停.未停,要通知銀行,叫佢地幫忙叫停收數.财仔未必. 可能追到頒令.
頒令後都有人被追,請去睇下本版靚女bbb123456 日誌.不過收下信咁喇.

3 其實你公司玩你,你都可以玩番佢.只要你唔要面.
就係引D收數去你公司喇.如同收數講, 你地都係收錢姐,千祈唔好去我公司搞大佢呀!!
去到我隨時無工做架.

應該有大字報,或者見到同事好忙係度抹油.

自己搞,上午去,上午有。下午send 俾銀行。自己保留no. .收數問到同佢講番。幫襯律師,3/5/7日不等。  :)
admin 發表於 23-5-2016 22:03
此招唔好用。一定死。

我,唔知點解,個朋友個親戚的女友個同學有個friend的弟弟,又識個朋友做呢行 ...